Länk till startsidan

Portfölj: Trygga och robusta Lund

Lunds kommun ska fortsatt vara i topp när tryggheten i Sveriges kommuner rankas. Den upplevda tryggheten i Lund ska öka genom ett målinriktat arbete med tidiga, förebyggande insatser och att förhindra och förebygga brott.

Mot bakgrund av ett förändrat säkerhetspolitiskt läge, och med allt fler kriser, har planeringen för det civila försvaret och totalförsvaret fått en nystart sen 2015. Kommunerna är en viktig del i detta arbete och ska ha förmåga att inför och under höjd beredskap samt under krig värna befolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna samt bidra till Försvarsmaktens förmåga att möta ett väpnat angrepp.

Med klimatförändringar och ett ökat antal yttre kriser ställs krav på både kommunens verksamheter, medborgare och organisationer att vara anpassningsbara och förberedda för att stå emot klimatförändringar exempelvis genom nyttjande av blå- och grön infrastruktur. Den fysiska planeringen är avgörande för att skapa framtidens trygga och robusta Lund och ska användas som ett verktyg.

Vatten sprutar ut en slang som hålls av en brandman

Vad är de största utmaningarna för ett tryggt och robust Lund?

  • Att stärka den upplevda tryggheten och arbeta mer brottsförebyggande
  • Att bemöta skillnader i hälsa och upplevd trygghet mellan olika grupper och områden i staden Lund och mellan kommunens tätorter.
  • Att återbygga totalförsvaret och öka kommunens beredskap mot framtida samhällsstörningar
  • Att bygga upp den civila beredskapen inom kommunen och i samverkan med andra för att värna befolkningen och säkerställa samhällsfunktionerna vid höjd beredskap.
  • Att säkerställa en inkluderande civil beredskap genom att samverka med aktörer som når grupper som kommunen har svårare att nå.
  • Att arbeta snabbt och rätt för att möta utvecklingen och förbättra den fredstida krishanteringsförmågan.
  • Att skydda information av betydelse för Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott.
  • Att hantera klimatförändringarnas effekter på samhället för att upprätthålla en robusthet och resiliens.
  • Att bibehålla en god vattenstatus med en trygg och motståndskraftig dricksvattenförsörjning.

Nuvarande portfölj

Förstudien KUBIK har som mål att ta fram en åtgärdsplan för hantering av skyfall i bebyggd kulturhistorisk miljö. Utmaningen ligger i att möta den ökade frekvensen och intensiteten av skyfall på grund av klimatförändringar, samtidigt som man beaktar att Lunds stadskärna är ett riksintresse för kulturmiljövård.

Målgruppen är fastighetsaktörer i Lund men resultat av förstudien kommer att vara till nytta för andra städer i Sverige. Förstudien kommer utreda risker och möjliga åtgärder genom omvärldsbevakning, fördjupad kartläggning i workshops med fastighetsägare samt samverkansmöte med ledningsägare och myndigheter. Förstudien kommer att utveckla åtgärdsförslag och planera för ett genomförandeprojekt där åtgärder testas i verklig miljö.

Långsiktigt mål är att förbättra stadens motståndskraft mot översvämningar, genom att utveckla lösningar som kombinerar grönska och dagvattenhantering, samt en ökad förståelse för behov och gemensamt ansvar att arbeta med klimatanpassning av staden.

Tidsplan

Projektet pågår 2025-01-01 till 2025-09-30.

Projektpartnerskap

Lunds kommun

Program/finansiär

Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF)

EUs flagga och texten medfinansieras av EU. 

I projektet tillämpas en policylabb-process för att utveckla metoder, arbetssätt och strukturer för utveckling av policys som lämpar sig för tvärkommunal klimatanpassning över sektors- och ämnesgränser, med hjälp av naturbaserade lösningar. Vi arbetar med Storkriket i Skåne som testområde, en biosfärskandidatur med höga värden för såväl människa som natur. Området sträcker sig över tre kommuner där framtida klimatanpassningar ska avvägas mellan tre huvudsakliga fokusområden: livsmedelsproduktion, vattenförsörjning och biologisk mångfald. I nära samverkan mellan representanter från kommuner, Storkriket, lokala markägare och företagare, intresseföreningar, myndigheter och forskare kommer vi att öka kunskapen om områdets förutsättningar, viktiga behov och prioriteringar och avvägningar vid utveckling av policy för tvärkommunal klimatanpassning. I denna process kommer vi att utgå från naturbaserade lösningar, som beaktar naturliga processer och förutsättningar som kan bidra till att bevara och stärka områdets unika värden även under ett förändrat klimat. De metoder, arbetssätt och strukturer som utvecklas kommer vi att skala upp och generalisera för användning även inom andra områden som står inför delvis liknande klimatanpassningsutmaningar. Det föreslagna projektet hyser därmed goda förutsättningar att bidra till en hållbar landsbygdsutveckling, som beaktar samtliga tre hållbarhetsperspektiv; ekologiska, ekonomiska och sociala.

Tidsplan

Projektet pågår 2023–2025.

Projektpartnerskap

Lunds universitet, Lunds kommun, Eslövs kommun, Sjöbo kommun, Hållbar utveckling Skåne, Stockholms universitet.

Program/finansiär

Formas

Formas logga. 

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?