Lund ska under växande utmaningar, som demografiska förändringar och minskade resurser, hålla en hög kvalitet inom välfärdstjänster och service som kommunen levererar till medborgare och organisationer.
Lund ska nyttja digitaliseringens möjligheter, förändrade arbetssätt, effektivare resursanvändning samt forskares och medarbetares kunskap för att utveckla framtidens välfärd.
Kompetenta medarbetare är en förutsättning och kommunen ska vara en attraktiv modern arbetsgivare som i regional samverkan arbetar för långsiktig kompetensförsörjning. Kommunens verksamhet ska utvecklas utifrån ett likvärdighetsperspektiv, det vill säga att kommunens resurser kommer alla till del på ett likvärdigt sätt.
Det finns ett antal European Digital Innovation Hubs som har skapats för att fungera som center för digitalisering, och DigIT Hub Sweden är en del av det. Organisationer kan vända sig dit för att få tillgång till kunskap, testmiljöer, rådgivning eller finansiering.
Målsättningen är att använda digitalisering som en motor för att utveckla bättre arbetsmetoder, produkter eller tjänster, och möta behov hos kunder, medarbetare och medborgare som blivit alltmer digitala. Fokus ligger på omställningen mot smart industri och smarta städer, där kopplingen till både digitalisering och hållbarhet är central.
Bakom DigIT Hub Sweden står 29 organisationer och samarbetspartners med komplementär expertis och geografisk spridning i Skåne, Blekinge och Kronoberg. Tillsammans bildar de det icke-vinstdrivande konsortiet som har i uppdrag att driva hubben under minst tre års tid med en budget på cirka 65 miljoner kronor.
Projektet pågår 2022–2025.
Mobile Heights, Blue Science Park, Campus Ljungby, Epic Innovation & Technology Center, Helsingborgs stad, IUC Syd, Linnéuniversitetet, Lunds kommun, Lunds universitet – LTH, Malmö stad, Malmö universitet, Media Evolution, Nolato, QCM, RISE Research Institutes of Sweden, Scanfil, Sigma Connectivity, Techtank, VATI of Sweden, VEAB Växjö Energi, Växjö kommun, Växjö Linnaeus Science Park och Wexnet. Ytterligare stödpartners inkluderar Ideon Science Park, Invest in Skåne och Almi. Initiativet medfinansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden samt Region Skåne, Region Blekinge och Region Kronoberg.
Digitala Europa, ERUF, Vinnova
Genom partnerskapet i AI Sweden och AI Syd får Lunds kommun tillgång till ett stort kunskapsnätverk inom AI. Den kunskapen kan användas för utveckling och digitalisering av kommunens processer och tjänster. AI Syd är även en plattform för utveckling av projektansökningar, likt AI for children, till EU:s fonder och program samt nationella motsvarigheter.
Målgrupp, eller användare av AI Syd inom kommunen, är alla verksamheter som arbetar med digitalisering. De som äger processer och behov såväl som de verksamheter som arbetar med digitalisering. Men AI Syd gynnar även näringslivets utveckling i Lund och stärka Lund som en regional och nationell tillväxtmotor, i linje med fokusområde Smartare Lund och kommunens näringslivsprogram, mål 3.
Projektet pågår 2022–2024.
Lindholmen Science Park, Lunds kommun, Malmö stad, Helsingborgs stad, Region Skåne, Region Blekinge
Vinnova
Nya demografiska utmaningar i samhället kräver en omvandling av den kommunala vård och omsorgen för att upprätthålla den nivå och kvalitet på stödet som erbjuds idag. Vård- och omsorgsförvaltningen i Lunds kommun bedömer att AI är en förutsättning för att kunna erbjuda kommunal vård och omsorg under det kommande demografiska trycket.
Projektet syftar till att undersöka möjligheter att ta fram verktyg inom området AI för att automatisera delar av handläggnings- och beslutsprocessen inom förvaltningen, utifrån krav och behov från både handläggare och brukare. Projektet ägs av Lunds kommun, som har en stark ambition att skapa ett organisatoriskt lärande kring artificiell intelligens (AI). Vidare deltar AFRY och RISE i projektet, som bidrar med kompetens inom AI och hur den kan implementeras.
2023-11-01 till 2024-03-30
542.000 kronor varav bidraget till Lund är 258.000 kronor och medfinansieringen är 77.000 kronor.
Vinnova
Vinnova finansierar ett antal kompetenscentrum, där olika parter inom ett forskningsområde samverkar för att ta fram ny kunskap inom området. Kompetenscentrumet Digital Twin Cities Centre (DTCC) vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg kommer att utveckla konceptet digitala tvillingar för städer och lyfta det bortom ren visualisering. Unikt med just detta projekt är att det syftar till att integrera det som finns under marken, och därmed hantera staden som ett komplext fyrdimensionellt system i simuleringarna.
Lunds kommun kommer att bidra med kunskap och data för att utveckla plattformen för digitala tvillingar av städer. Genom samarbetet får vi tillbaka ny kunskap om hur vi kan utveckla vår egen stad.
Projektet pågår 2020–2025.
Projektet leds av Digital Twin Cities Centre (DTCC) vid Chalmers tekniska högskola, och involverar ett brett konsortium av 35 svenska och internationella aktörer.
Digital Twin Cities, Chalmers tekniska högskola
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?