Registrera tillfällig och/eller mobil verksamhet
För tillfälliga och/eller mobila livsmedelsverksamheter krävs antingen att verksamheten är registrerad hos miljöförvaltningen i Lund eller i någon annan kommun. Tillfälliga tillstånd kan sökas vid arrangemang i centrum. Ansökan om markupplåtelse görs till polisen. Företagare med befintliga tillstånd för foodtrucks har företräde efter överenskommelse med tekniska förvaltningen.
Registrera livsmedelsverksamhet
Gör din anmälan i god tid
Anmälan om registrering ska göras i god tid innan verksamheten påbörjas. Registreringen är knuten till livsmedelsföretagaren och kan inte överlåtas. Förväxla inte kravet på registrering av livsmedelsverksamhet med det bevis som du får från exempelvis arrangörer för evenemangen i kommunen.
Vad kostar det?
Att registrera en livsmedelsverksamhet i Lunds kommun kostar 1 337 kronor och det är en engångsavgift. För mobila verksamheter och verksamheter som drivs en längre tid tillkommer en årlig kontrollavgift för offentlig kontroll. Denna är baserad på riskklassning, se Riskklassning och avgifter nedan.
Kontroll av verksamheten
Miljöförvaltningen har rätt att kontrollera din verksamhet och dina rutiner som säkerställer livsmedelshanteringen. När du har verksamheten i gång måste du alltid kunna visa ett giltigt beslut om registrering. Om det vid kontroll visar sig finnas brister som vi måste följa upp tar vi betalt för merarbetet. Vi har även rätt att förbjuda din verksamhet vid konstaterade allvarliga brister.
Ta över livsmedelsverksamhet
När en verksamhet byter ägare eller verksamhetsutövare måste den registreras på nytt. Det går inte att ta över en befintlig registrering. Registreringen är knuten till den som är ansvarig för verksamheten och upphör därför att gälla om annan verksamhetsutövare ta över ansvaret.
Registrera livsmedelsverksamhet
Kontroll av din verksamhet
En kontroll av din livsmedelsverksamhet görs efter eller i samband med att den startar. Vid kontrollen ska verksamheten uppfylla alla krav i lagstiftningen (egenkontroll, hygienutbildning, lokalens utformning, materialval, ventilation, hygieniska aspekter med mera).
Om allvarliga avvikelser konstateras vid kontrollen kan detta leda till sanktioner enligt EU-förordning 2017/625. Det kan också leda till att du behöver begränsa eller upphöra med verksamheten, eller till en åtalsanmälan.
Verksamheten ska upphöra
Verksamhetsutövaren är skyldig enligt lag (EG-förordning 852/2004, art. 6.2) att informera miljöförvaltningen om ändringar i sin verksamhet. Sådana ändringar kan till exempel vara ägarbyte, ändring av sortiment eller nedläggning.
Vid ägarbyte ska en ny anmälan om registrering göras av den som tar över en befintlig verksamhet.
Om en verksamhet upphör ska detta meddelas till oss så att registreringen kan tas bort från vårt register. Du kan meddela ändringar till den handläggare som kontrollerar din verksamhet. Årlig kontrollavgift återbetalas inte. Det gäller även om verksamhet endast bedrivits del av året.
Riskklassning och avgifter
Livsmedelsbranschen delas in i olika riskklasser, som innebär att verksamheter med låg risk betalar en lägre kontrollavgift och verksamheter med högre risk betalar en väsentligt högre avgift.
Livsmedelsverket har tagit fram ett system för risk- och erfarenhetsklassificering, som innebär att varje verksamhet klassas efter typ av livsmedelshantering samt dess omfattning.
Med hjälp av detta system får miljöförvaltningen fram antalet timmar som bör läggas på varje verksamhet under ett år (= kontrolltimmar). Antalet kontrolltimmar bestämmer även storleken på den årliga kontrollavgiften, baserat på kommunens timavgift för livsmedelskontroll. I Lund är timavgiften 1 337 kronor (beslutad av kommunfullmäktige).
Räkna ut din kontrollavgift Pdf, 389 kB.
En kostnad motsvarande den årliga kontrollavgiften tas ut vid registrering och godkännandeprövning. En administrativ avgift motsvarande en timmes timtaxa för registrering tillkommer.
När en verksamhet inte uppfyller lagstiftningens krav innebär det att vi gör uppföljande kontroller. Vid extra kontroll debiteras timtaxa. Vid obefogat klagomål debiteras ingen avgift.
Ny riskklassningsmodell från 2024
Från och med 2024 gäller en ny riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter. Det innebär att miljöförvaltningen under 2023 kommer hämta in uppgifter om din verksamhet för att kunna riskklassa verksamheten enligt det nya systemet. Det finns en e-tjänst där du själv kan fylla i dina uppgifter. Beslut om din nya riskklassning skickas ut under året och börjar gälla först 2024.
Ny riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter
E-tjänst för att fylla i uppgifter om din verksamhet
Godkännande av industriell anläggning
Det är Livsmedelsverket som godkänner alla verksamhet som omfattas av krav på godkännande enligt förordning (EG) nr 853/2004 om fastställande av särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung.
Livsmedelsverket – registrera företag