Kan du erbjuda en praktikplats?

Hjälp oss att ge fler lundaungdomar en lärorik sommar då de får möjlighet att knyta kontakter med arbetslivet! Nu har även privata företag och ideella organisationer möjlighet att ta emot feriepraktikanter. Ansök senast den 25 maj för att kunna ta emot en feriepraktikant i sommar.

Anmäl platser till oss!

Anmäl vilka platser din verksamhet kan erbjuda senast den 25 maj 2020.

Ansök om att ta emot praktikanter

Om du undrar över något, välkommen att kontakta arbetsmarknadskonsulent Amanda Karlsson på amanda.karlsson@lund.se, telefon 046-359 30 66, telefontid klockan 10-12 och 13-15. 

Privata företag och ideella organisationer

Som ideell organisation eller näringslivsidkare har du nu möjlighet att anställa en sommarpraktikant under tre veckor i sommar och få ersättning för praktikantens lön från Lunds kommun. Ge en ungdom chansen att hjälpa dig och samtidigt få erfarenhet av arbetslivet!

Hur fungerar det?

Du ansöker om en feriepraktikant senast den 25:e maj via e-tjänsten ovan. Därefter får du besked från oss om vem som blir din praktikant och skriver under ett avtal med oss på kommunen.

Lunds kommun ersätter företag som mest med 50 procent och ideella föreningar med 100 procent av en timlön på max 90 kronor och för max 90 timmar under en treveckorsperiod. Det totala maxbeloppet som kommunen kan betala företag är 4958 kronor per ungdom och år, föreningar kan som mest få det dubbla. Arbetstiden för praktikanten är sex timmar per dag, totalt 90 timmar för tre veckor, exklusive en halvtimmes lunch. Arbetstiden är förlagd på vardagar.

Vilka perioder pågår praktiken?

Feriepraktiken pågår i tre veckor och är indelad i tre perioder. Du väljer hur många perioder och praktikanter du har möjlighet att ta emot.

Period 1: 15 juni-3 juli
Period 2: 6-24 juli
Period 3: 27 juli-14 augusti

Hur får min verksamhet ersättningen för lönen?

Rekvisition av lönemedel kan du göra efter utbetalning av lön till din ungdom. Du skickar du in ditt löneunderlag till: amanda.karlsson@lund.se.

För att din verksamhet ska kunna ta del av lönesubventionen ska

  • ungdomen vara folkbokförd i Lunds kommun
  • ungdomen omfattas av en arbetsskadeförsäkring
  • arbetsplatsen ha F-skattsedel
  • lönen vara avtalsenlig.

Kommunala verksamheter och bolag

Genom att ta emot lundaungdomar på kommunal feriepraktik ger du och din arbetsplats dem möjlighet att etablera kontakt med arbetsmarknaden, får arbetslivserfarenhet, referenser samt en meningsfull sysselsättning under tre veckor på sommaren. Socialförvaltningen står för all administration, lön och försäkring.

Feriepraktiken pågår i tre veckor och är indelad i tre perioder. Du väljer hur många perioder och praktikanter du har möjlighet att ta emot.

Perioderna ser ut så här under 2020:

  • Period 1: 15 juni-3 juli
  • Period 2: 6-24 juli
  • Period 3: 27 juli-14 augusti

Arbetstid och arbetsgivaransvar

Ungdomarna praktiserar sex timmar per dag, vilket totalt blir 90 timmar för tre veckor. Arbetstiden ska vara förlagd måndag till fredag. Feriepraktiken är till för ungdomar som är skrivna i Lunds kommun och går ut nian på grundskolan samt ettan eller tvåan på gymnasiet. Som arbetsgivare åtar ni er att ha en ansvarig handledare för ungdomen under praktiktiden, samt arbetsmiljöansvar. Praktikanten är under hela praktikperioden försäkrad via Lunds kommuns olycksfallsförsäkring, om något skulle hända.

Relaterad information

Direktadress till denna sidan: https://lund.se/erbjudplats