Länk till startsidan

Om Stenkrossen

Stenkrossen är en verksamhet som vuxit fram organiskt sedan starten 2013. Den har utvecklats till att bli en unik stödmodell för projekt och verksamheter inom konst, kultur och innovation.

Genom Stenkrossen stöttar vi varje år uppemot trettio aktörer. Dessa utgörs av föreningar, frilansare, konstnärer, proffs, semiprofessionella, amatörer, studenter, volontärer och privatpersoner som huserar på Stenkrossen och årligen arrangerar aktiviteter som är öppna för allmänheten. Stödet

På Stenkrossen jobbar vi för att du ska känna dig välkommen och inspireras till eget skapande. Vi vill möjliggöra för professionella kulturutövare att leva på sitt skapande och bidra till att fler kan mötas i kreativa processer och aktiviteter. Stenkrossens projekt och verksamheter är fristående och bär själva ansvaret för arrangemang och öppethållande.

Stenkrossens scener

Innanför Stenkrossens väggar på Kastanjegatan 13 finns nästan 2 000 kvm arbetsyta för massor av projekt och verksamheter inom konst, kultur och innovation. På Stenkrossen finns även två scener: Bygghallen och Svarta Lådan. Bygghallen har max 100 platser och Svarta lådan 55 platser.
Boka scener

Projekt på stenkrossen

Stenkrossen är en arbetsyta för projekt och verksamheter inom konst, kultur och innovation. Olika aktörer driver verksamheter i projekt på Stenkrossen.

Aktörer på Stenkrossen

Husets historia

Under första hälften av 1900-talet var området kring Stenkrossen en industriell plats dit bland annat kvartsitsten som brutits i Hardeberga forslades via Hardebergaspåret. När stenkrossindustrin lades ner byggdes Stenkrossens lokaler i olika omgångar och användes som garage och servicehallar för gatukontorets maskiner. Därefter blev det ”Spyken Södra” som användes till de estetiska och byggnadstekniska gymnasieprogram – en linje som vi har behållit även idag, med våra verkstäder och scener.

Från industri till kreativ verkstad

Under 2014 innanför Stenkrossen väggar på Kastanjegatan började användas de 2000kvm arbetsyta som en bas för experimentellt kulturstöd inom konst, kultur och innovation, som resulterades i stödformen Mini, Midi, Maxi. Modellen används nu för fler verksamheter som får stöd av kultur- och fritidsförvaltningen och handlar om att ge projekt per år som befinner sig i olika stadier och som få en plats för att utvecklas, testas, samarbeta med andra aktörer och genomföras.

Stödformen Mini, Midi och maxi här.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?