Länk till startsidan

Läs och förstå en detaljplan

Detaljplanekartan visar vilka bestämmelser som gäller för ett visst område. Här finns hjälp hur du ska tolka en detaljplan.

Syftet med detaljplanen

Detaljplanen reglerar hur byggnader, gator och allmänna platser ska se ut. Vad som står i detaljplanen är juridiskt bindande och påverkar bygglovsbeslut.

Det finns bestämmelser för hur stora byggnaderna får vara, vad de ska användas till och ibland också hur de ska se ut. Detaljplanen kan ibland också innehålla bestämmelser av skydd av kulturhistoriskt värdefulla byggnader eller värdefull natur.

Exempel på plankarta som visar prickmark, bruna och gula fält somt flera stora och små bokstäver.

Plankarta som bland annat innehåller prickmark, bestämmelser om kontor och bostäder samt kulturmiljö.

Hitta din detaljplan

Hitta din detaljplan genom att söka på din adress i e-tjänst.

Hitta din detaljplan via en karta.

Så läser du plankartan

Ovanpå en ljusgrå grundkarta finns tjockare linjer, text och ofta färgade fält inritade som visar vad som är tillåtet att bygga inom området.

  1. Titta på din plankarta.
  2. Läs vad de olika markeringarna betyder.

Alla detaljplaner består av en plankarta och en plan- och genomförandebeskrivning. I nyare detaljplaner räcker det att läsa plankartan med tillhörande informationsruta med planbestämmelser, men har du en detaljplan som skapades 1987 eller tidigare behöver du läsa planbeskrivningen för att förstå bestämmelserna plankartan.

Karta, tecken och färger

Grundkarta

  • Kartans bas visar nuvarande byggnader, vägar, fastighetsgränser och liknande. Den är ritad tunna linjer.
  • Norrpil / kompasspil visar kartans väderstreck.
  • Skallinjalen visar hur du kan mäta i kartan och översätta det till verklig storlek.

Linjer

Tjockare linjer på kartan visar gränserna för olika användningsområden, vilken typ av bebyggelse som är tillåten, exempelvis bostäder eller kontor.

Detaljplanens bestämmelser gäller endast inom det område som avgränsas som planområdesgräns.

Färger

Färgade fält anger vilken typ av användning som är tillåten inom ett visst område, till exempel skola, park eller bostäder.

Bokstäver

  • Stora bokstäver (versaler) anger användning det vill säga vilken typ av byggnad eller verksamhet som är tillåten. Till exempel D för vård, S för skola, B för bostäder och K för lokal och kontor.
  • Små bokstäver (gemener) anger egenskapsbestämmelser och specifika regler för hur byggnader får placeras eller användas. Till exempel reglerar bestämmelsen ”p” byggnaders placering, q att det finns kulturhistoriska värden och ”e” hur stor del av ett område som får bebyggas (utnyttjandegrad).

Prickar

Områden markerade med prickar, så kallad prickmark, får vanligtvis inte bebyggas alls. Ibland är det möjligt under restriktiva villkor som i så fall anges genom egenskapsbestämmelse.

I nyare detaljplaner så innebär oftast prickmark att du kan bygga staket eller altan på platsen men inget större som till exempel förråd eller attefallshus.

Ruta med prickar och beskrivningen Byggnader, murar och staket får inte uppföras. Skärmtak, burspråk och balkongen får sticka ut en meter över prickmark.

Exempel på hur prickmarkens egenskapsbestämmelser kan beskrivas i informationsrutan på en detaljplan.

Plustecken och kryss

Områden markerade med plustecken eller kryss, så kallade plusmark/kryssmark, har ofta specifika regler. Till exempel att endast mindre förråd (små komplementbyggnader) får placeras där.

Informationsruta

I informationsdelen av detaljplanekartan finns det förklaringar till kartans alla linjer, texter och symboler.

Utformning och utseende

Regler för hur byggnader ska utformas finns ofta under rubriken "Placering, utformning och utförande". Här kan du också se hur höga byggnader får vara och andra viktiga mått. Våningsantalet anges alltid med romerska siffror.

Administrativa bestämmelser

Dessa regler gäller för hela planområdet och är inte knutna till specifika delar av området.

Fastighet och datum

På alla plankartor står det vilka fastigheter som ingår i planområdet och vilket datum byggnadsnämnden fattade beslut om antagande. Under datum för laga kraft står från vilket datum detaljplanen börjar gälla.

Illustrationsritning

En ritning som visar ett möjligt förslag på hur området kan se ut. Illustrationsritningen är bara ett exempel och inte juridiskt bindande.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?