Länk till startsidan

Skördefesten

Vi arrangerar skördefest i Stadsparken den 24 september 2022. Det här är information till dig som vill medverka.

Vår förhoppning är att skördefesten bidrar med en extra god stämning i stadsparken den sista lördagen i september där du kan handla närodlat och ekologiskt, men även få ny kunskap med dig hem. Vi vill att du som medverkande ska känna stolthet för det du har producerat, säljer och visar upp, att skördefesten blir en mötesplats där vi delar med oss av det vi kan till varandra. Därför eftersträvar vi som arrangör en bra variation bland våra utställare.

Vill du vara med som utställare?

Fyll i din intresseanmälan senast söndag 14 augusti.

Anmälan till Skördefest 2022

Olika och nyligen upptagna ur jorden rotfrukter med blasten kvar.

Avgifter

 • Marknadsstånd 700 kr
 • Fikaservering 850 kr
 • Matservering 1900 kr

Tillstånd och livsmedelshantering

Vi som arrangör kommer att ansöka om ett gemensamt tillstånd för tillfällig livsmedelshantering på skördefesten. Tillståndet gäller för samtliga försäljare och matserveringar.

Vilka kan delta som utställare?

 • Skånska ekologiska odlare, närproducenter av till exempel grönsaker, frukt, honung och kött.
 • Skånska producenter av förädlade livsmedel som sylt, saft och bröd.
 • Skånska hantverkare, med hantverk av naturmaterial.
 • Växtförsäljare, med lokalt odlat växtmaterial.
 • Odlingsnätverk och föreningar med gröna förtecken.
 • Kommunala verksamheter och projekt.
 • Äppelmusterier.
 • Lantbruksdjur och deras ägare.
 • Mat- och fikaserveringar.

Dessutom kommer det bli inslag av musik, teater, dans, gyckelspel och sagoläsning.

Kvalitetskriterier

Allmänna kriterier

Alla som medverkar på skördefesten ska ha sin bas i Skåne. Undantag är särskilt inbjudna gäster. De medverkande ansvarar för att informera besökarna om sin verksamhet och sina produkter. Dela med dig och lär ut det du kan.

Alla aktiviteter på skördefesten är kostnadsfria. Du som försäljare ansvarar för att följa Skatteverkets regler för kassaregister, moms etc. Reglerna kan skilja sig åt beroende på om det är ett företag, ekonomisk förening eller ideell förening samt hur stor omsättningen är på årsbasis. Vid osäkerhet, kontakta Skatteverket. För mat-, fikaservering och smakprov av förädlade livsmedel ska innehållsförteckning finnas till hands.

Vi eftersträvar att medverkande deltar på skördefesten, hela lördagen från klockan 10.00 till 17.00.

Specifika kriterier

 1. Skånska ekologiska odlare och närproducenter. Produkterna ska vara ekologiska (=certifierade) eller närodlade, odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Endast certifierade odlare får använda beteckningen ekologiskt, övriga använder närodlat.
 2. Skånska producenter av förädlade livsmedel. Produkterna ska vara ekologiska (=certifierade) eller närodlade, odlade utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Endast certifierade odlare/förädlare får liten skala, som hobbyverksamhet, ska godkänt tillagningskök användas. Dokumentation av detta ska finnas på skördefesten. Vi välkomnar visning och ”prova på” av olika förädlingstekniker.
 3. Skånska hantverkare, med hantverk av naturmaterial. Det hantverk du visar och säljer ska i första hand vara tillverkat av material som är naturligt för vår region. Vi kräver inte att allt material kommer från regionen eftersom utbudet av många naturmaterial inte finns eller bereds här, exempelvis lin, hampa, nässelfiber och trä. Visning och ”prova på” av olika hantverkstekniker ser vi som positiva inslag.
 4. Växtförsäljare, med växtmaterial som är lokalt uppodlat.
 5. Odlingsnätverk och föreningar med gröna förtecken. Skånska föreningar och nätverk är välkomna. Informationsmaterial och böcker kan delas ut eller säljas liksom produkter som är ekologiska, dvs odlade eller framställda utan syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
 6. Lunds kommunala verksamheter och projekt. Välkommen att medverka med aktiviteter, utställningar och programpunkter som har koppling till park, natur, odling och skördefest.
 7. Äppelmusteri omvandlar besökarnas äpplen till must (måttliga mängder, max ett par kassar per person) under hela skördefesten. Många hjälpande händer behövs under dagarna.
 8. Lantbruksdjur. Kommunen avtalar om förutsättningarna med de djurägare som vill visa och berätta om sina lantbruksdjur under skördefesten.
 9. Gällande mat- och fikaservering, hållbar mat och servering ska maten i så stor utsträckning som möjligt vara lagad från grunden med ekologiska och närodlade råvaror, rättvisemärkt och utan onödiga tillsatser och vara av hög kvalitet. Engångsartiklar, helst med återvinningsbart material, används vid serveringen. Eget avfall ska källsorteras. Det är ofta högt tryck på matserveringarna. Därför krävs god bemanning och genomtänkta menyer. Innehållsförteckning ska finnas på plats och personal ska kunna svara på kunders frågor om vad det som serveras innehåller. Skriv gärna ut vanliga allergener som mjölk, gluten, nötter och mandel på menyn.

Kontakt

Projektledare: Susanne Green, Visit Lund
Telefon: 046-359 67 15
E-post: susanne.green@visitlund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?