Internationella samarbeten

Vi har en mängd olika internationaliseringsprojekt på skolan. Om du som elev är intresserad av att bo utomlands kan den arbetsplatsförlagda utbildning ske i ett annat land. Skolans medarbetare deltar i ett europeiskt samarbete som kallas e-Twinning. De kan också fortbilda sig utomlands. Vi uppmärksammar även ErasmusDays.

Arbetsplatsförlagd utbildning utomlands (APL)

Om du är intresserad av att resa, bo i ett annat land och lära känna andra kulturer och kan tänka dig att ha en del av din utbildning utomlands, då ska du ansöka om att få göra din arbetsplatsförlagda utbildning (APL) i ett annat land än Sverige.

Vi är en Erasmus+ skola

På Gymnasieskolan Vipan är dina möjligheter till internationell arbetslivserfarenhet stor, då skolan är en ackrediterad Erasmus+ skola. Varje år åker ett antal elever på APL utomlands. För att våra elever ska ha möjlighet till detta använder sig skolan av ett EU-program för utbildning och kompetensutveckling som heter Erasmus+, som riktar sig till alla typer av organisationer inom yrkesutbildning.

Erasmus+-programmet ger våra elever möjlighet till internationell arbetslivserfarenhet, kompetensutveckling inom sin yrkesutbildning, språkutveckling och kunskaper om kulturen i det land som eleven befinner sig i.

På Gymnasieskolan Vipan har elever som går i årskurs 3 möjlighet att förlägga 3-5 veckor av sin APL i ett företag utomlands. Erasmus+ står för kostnaderna för resa, uppehälle och försäkring. I dagsläget samarbetar Vipan med ett flertal länder, däribland Malta, Frankrike Norge, Island och Spanien.

Kontakt

På Vipan finns en arbetsgrupp som arbetar för att utveckla och förstärka våra internationella kontakter. Har du frågor kring APL utomlands kontakta gärna våra projektkoordinatorer.

Viveka Brunander viveka.brunander@lund.se

Annika Olsson annika.olsson2@lund.se

Europeiskt samarbete med e-Twinning

e-Twinning är en gemensam samarbetsyta för skolor i Europa. Den erbjuder en plattform för skolpersonal (lärare, skolledare, bibliotekarier, osv.) i något av Europas länder, där de kan kommunicera, samarbeta, utveckla projekt, dela sin skolvardag; ja, helt enkelt vara en del av den mest spännande skolgemenskapen i Europa.

På vår skola har några av lärarna varit på e-Twinning-konferenser i Europa för att starta samarbete med andra skolor. Senast var vi representerade i Dublin för en konferens om samarbete mellan e-Twinning och Erasmus+. Lärare från Irland, Österrike, Finland och Sverige träffades för att hitta partnerskolor och utveckla e-Twinning-projekt, med ett långsiktigt mål att ansöka om Erasmus+-projekt.

Fortbildning utomlands

Med Erasmus+ kan lärare och annan personal på skolan fortbilda sig utomlands. Det kan vara jobbskuggning, arbetsplatsbesök, undervisningsuppdrag, kurser eller andra evenemang. Fortbildningen kan ges både vid utbildningsinstitutioner och relevanta organisationer utanför utbildningssektorn.

Lärarskuggning på Gran Canaria

I början av april bytte läraren Marcelo Salazar Frez ut sin arbetsplats på Gymnasieskolan Vipan mot I.E.S. profesor Antonio Cabrera Pérez på Gran Canaria.

Sedan tidigare hade han fått kontakt med läraren Mercedes Rodriguez Cardenes, som tidigare bott i Lund och hade en anställning på Ericsson som ingenjör. Numera jobbar Mercedes som yrkeslärare inom elektronik på den här skolan, som förutom vård- och omsorgs- och el- och energielever har utbildning även inom fiske och fordon.

Marcelo tillbringade tid på skolan, gjorde lektionsbesök och hängde med lärarna i sitt arbetsrum. “Jag fick se metodövningar där eleverna bland annat mätte blodtryck och puls. Jag fick även se eleverna mäta pH-värdet. På skolan finns både blivande undersköterskor och laborationsassitenter men även tandsköterskor. Det finns alltså både gymnasieelever och vuxna studenter på yrkeshögskolenivå på skolan. På Vipan har vi nya metodsalar men även om deras lokaler inte var nybyggda så liknade de våra.”

Eleverna på den här skolan gör sin praktik på Hospitales Universitarios San Roque i Maspalomas där även Marcelo passade på att göra ett besök. “Eleverna praktiserade på sjukhuset som undersköterskor där jag fick se hur de utförde sedvanliga arbetsuppgifter nära patienterna och som assistenter åt sjuksköterskorna. Man värnade verkligen kontakten med APL-platsen och uttryckte stor respekt för att man fick ha sina elever där.”

“I framtiden hoppas jag kunna skicka elever för att genomföra arbetsplatsförlagd utbildning från vår skola till Gran Canaria men även att bygga upp relationer mellan Vipan och I.E.S. profesor Antonio Cabrera Pérez, mellan Lund och Las Palmas, mellan Sverige och Spanien.”

Marcelos kontakt med Mercedes, som också är ERASMUS-koordinator med lång erfarenhet av internationaliseringsarbete med både elever/lärare, gjorde att han fick en inbjudan att åka ner till Las Palmas. Förhoppningsvis kommer det våra elever till gagn redan till nästa läsår!

ErasmusDays

ErasmusDays är ett sex dagar långt evenemang under vilket det sprids information och erfarenheter om utbildnings-, ungdoms- och idrottsprojekten inom Erasmus+ på olika håll i Europa. Från den 9 till den 14 oktober 2023 firades den senast. Vi återkommer med information om 2024 års firande.

Uppdaterad:

Dela sidan: