Länk till startsidan

Campus Vipan

Campus Vipan ska bli ett nytt samlat utbildningscentrum för gymnasium och Komvux. Budgeten för hela projektet är 415 miljoner kronor.

Illustration av skolans framsida med lummiga träd. Fyra personer står framför en glasad entré.
Illustration av Campus Vipan.

Vad ska vi göra?

Projektet,som inleddes 2019, kommer att utveckla Vipans gymnasieskola genom om- och tillbyggnader, som ersätter dagens tillfälliga paviljonger. Med detta får skolan moderna och trivsamma lärmiljöer, som är bättre anpassade för högskoleförberedande utbildning och som samtidigt ger skolan möjlighet att växa och erbjuda plats för fler elever. Samlokaliseringen med Komvux innebär dessutom ett smartare utnyttjande av lokalerna.

Ny byggnad i tre plan

Den nya byggnaden Q byggs i tre plan och ska innehålla bibliotek, tillagningskök, matsal och utbildningssalar. Huset får en vitmålad betongfasad med detaljer i träpanel. Bygget av hus Q inleddes i april 2021. Under vår och sommar 2022 närmar sig målningen inomhus sitt slut och vi sätter plattor, lägger golv och monterar undertak. Efter sommarsemestern börjar vi med finsnickerier, som till exempel receptionsdisk, bokinkast och beklädnad av trappor. Vid årsskiftet 2022-23 beräknas hus Q stå färdigt. Byggnad Q uppförs enligt Miljöbyggnad nivå silver.

Ledningar, fibernät och utegym för alla träningssugna

Vi bygger även en ny infrastruktur för högspänningsledningar och fibernät. Till sommaren ska vi dra ledningar. Utegymmet blev klart i april. Området är färdigställt provisoriskt så ytan kan nyttjas av skolan. Gymmet ska kunna användas till gymnastiklektioner, men får även användas av andra träningssugna personer.

Byggnaden som kallas E har tidigare inhyst el-programmet. Huset är från 1960-talet och nu ska en del rivas, medan en annan del är kvar och anpassas till modern undervisning. Fas 2 för bygget i byggnad E ska starta efter sommaren.

Campus vipans byggnader, med bokstavsbeteckningar. Det är byggnad Q, mittemot parkeringen på Vipemöllevgen som ska byggas.
Den nya byggnaden Q, som uppförs nu, ligger mittemot parkeringen på Vipemöllevägen.

Hur påverkar det mig?

Det kommer att behövas viss byggtrafik till och från arbetsplatsen, men i övrigt hoppas vi att arbetet inte innebär några större störningar för dig som bor i området. Undervisningen på skolområdet pågår under hela byggtiden.

Tidplan, budget och status

Status: pågår
Arkitekt: Horisont
Entreprenad: Peab Sverige
Beräknad inflyttning: 2025
Kostnad: 415 miljoner kronor.

Robothunden Buster testas på Campus Vipan

Är robothunden människans bästa vän? På Campus Vipan ingår robothunden Buster i en studie som görs av bland andra Lunds Tekniska Högskola och entreprenören Peab.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?