Länk till startsidan

Individuell mätning och debitering

Vissa flerbostadshus har krav på individuell mätning och debitering (IMD) för värme och tappvarmvatten. IMD innebär att den värmeenergi som tillförs huset och kostnaden för detta ska fördelas mellan lägenheterna. Varje lägenhet betalar för sin egen förbrukning.

Tappvatten

Då krävs IMD för tappvatten:

  • Flerbostadshus där ansökan om bygglov inkom efter 1 juni 2022. Med flerbostadshus menas en byggnad med minst tre bostäder och där minst hälften av den uppvärmda arean utgörs av bostäder.
  • Ombyggnad av flerbostadshus som innebär ny installation för tappvarmvatten eller en väsentlig ändring av befintliga installationer för tappvarmvatten.

Alla nya IMD-installationer ska vara fjärravläsbara. Men även information gällande kostnadsfördelning och om energianvändningen till de boende. Om en byggnad redan har IMD så ställs det krav på att dessa ska vara fjärravläsningsbara senast 1 juli 2027. Med fjärravläsning menas att mätvärden kan samlas in utan tillträde till lägenheten.

Uppvärmning

Regeringen har beslutat att krav på IMD för värme gäller i de befintliga flerbostadshus som har sämst energiprestanda. Med flerbostadshus menas en byggnad med minst tre bostäder och där minst hälften av den uppvärmda arean utgörs av bostäder.

I Lunds kommun gäller lagen alla flerbostadshus som enligt energideklarationen har en energiprestanda som överstiger 200 kWh/m2 per år (uttryckt som primärenergital enligt BBR25).

Är du osäker på om detta gäller er fastighet kan du börja med att beräkna byggnadens primärenergital enligt Boverkets Byggregler BBR25.
Boverkets byggregler

Möjlighet till undantag

  • Om byggnadsägaren kan visa att det inte är tekniskt genomförbart eller lönsamt att installera IMD i den enskilda byggnaden.
  • Om andra energieffektiviseringsåtgärder genomförs som medför lägre primärenergital än gränsvärdet på 200 kWh/m² per år.

Det är byggnadsnämnden som är tillsynsmyndighet och hanterar frågor om undantag från kravet på IMD. Du som byggnadsägare ska kunna visa byggnadsnämnden att byggnaden är undantagen, till exempel genom en lönsamhetsberäkning.

Läs mer om IMD på Boverkets webbplats.

Meddela kommunen vilket alternativ som gäller er

  1. Ni har redan installerat individuell mätning och debitering i byggnaden.
  2. Ni har missat att energieffektivisera byggnaden/-erna så att ni hamnat under 200 kWh/m² per år innan den 1 juli 2023.
  3. Ni kommer att genomföra ombyggnad som är klar senast den 1 juli 2026 och som medför att ni hamnar under 200 kWh/m2 per år.
  4. Ni omfattas av något av undantagen och har underlag som motiverar och bevisar det.

Kontakta bygglovsavdelningens byggnadsinspektörer om ditt flerbostadshus omfattas av kravet eller du vill veta mer.

E-post: stadsbyggnadskontoret@lund.se
(Skriv IMD i ämnesraden och ange din fastighetsbeteckningen)

Frågor om energieffektiviserande åtgärder?

Kommunen har gratis energi- och klimatrådgivning som kan vara ett stöd och bollplank inför era beslut om IMD.
Det finns en mängd olika energieffektiviseringsalternativ som i flera fall kan vara ett alternativ till IMD, men situationen är unik för varje fastighet.

Energi och klimatrådgivarna kan berätta om lönsamma energieffektiviserande åtgärder som förbättrar byggnadens energiprestanda och i flera fall gör att utrustning för IMD av värme inte behöver installeras.

Mer om energi och klimatrådgivarna och möjlighet att boka samtal.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?