Här är vårens filmprogram för Skolbio 2023. Skolbio sker på biograf Kino i Lund.
Filmerna visas på biograf Kino - Kyrkogatan 3. Beställ i god tid, då riskerar ni inte att salongen redan är fullbokad. Föreställningar ställs in om inte tillräckligt antal platser bokats. Passar inte tiden?
Hör av er - ibland kan vi köra extra föreställningar!
Här kan ni läsa hela vårens program i en utskriftsvänlig version Pdf, 1 MB.
Kontakta Skolbio på.
E-post: skolbio@kino.nu
Tema: drömmar / identitet / vänskap
Visas 20 – 23 feb.
Mån & tis kl 9.30 + ons & tors kl 10.
Svenska röster. Längd 98 min.
Hunden Hanks största dröm är att bli en samuraj. På sin resa hamnar Hank i en avlägsen stad med katter. Här råkar han dessutom på Ika som försöker lura Hank att göra sig av med stadens alla katter. Tillsammans med samurajen Jimbo och katten Emiko tar Hank upp fighten.
Tema: ensamhet / skilsmässa / Science fiction
Visas 25 – 28 april.
Mån & tis kl 9.30 + ons & tors kl 10.
Svenska röster. Längd 82 min.
När Lille Allan flyttar till en ny stad mitt i sommarlovet blir livet ensamt. Men så får han en vän i sin UFO-besatte gamle granne Helge. Helge övertygar Allan att linda in sig i folie och ställa upp som antenn för att locka till sig farkoster från rymden. Och en dag nödlandar Majken...
Tema: geografi / vänskap / historia
Visas 18 – 21 feb.
Tis & ons kl 9.30 + tors & fre kl 10.
Svenska röster. Längd 80 min.
Den kända upptäcktsresanden Roald Amundsen ger sig iväg i ett luftskepp för att erövra Nordpolen. Med sig har han Umberto Nobile och hans lilla hund Titina. Resan blir en succé, men vem är det som upptäckte Nordpolen först? Var det rent av Titina?
Filmhandledning till Lill_Titina
Tema: mänskliga rättigheter / vänskap / historia
Visas 7 – 10 mars.
Tis & ons kl 9.30 + tors & fre kl 10.
Svenska röster. Längd 99 min.
Kitty är den påhittade vän som Anne talar till i sin dagbok och som en dag kommer till liv i Anne Frankmuseet. Genom dagboken återuppväcks Kittys minnen och hon ger sig ut på ett sökande som kommer att ta henne från dagens Amsterdam tillbaka till det krigshärjade Europa.
Filmhandledning till Var är Anne Frank
Tema: kön & identitet / vänskap / livsstil
Visas 14 – 17 mars. Tis & ons kl 9.30 + tors & fre kl 10.
Engelskt tal, svensk text. Längd 92 min.
Tonåringarna Eddie och Amber växer upp i en irländsk småstad. Hela skolan misstänker att de är gay och varje dag är en kamp för överlevnad. När de bestämmer sig för att bli ihop på låtsas förändras allt. Men snart inser de att en påhittad relation kan vara minst lika komplicerad som en äkta. En härlig dramakomedi med lika delar humor, hjärta och hjärna.
Tema: familj / identitet / teknologi
Visas 14 - 17 feb. Tis & ons kl 9.30 + tors & fre kl 10.
Engelskt tal, svensk text. Längd 96 min.
När Yang - en android och kär familjemedlem - drabbas av ett systemfel börjar jakten på en reparatör. Yang är som en son för Jake och han är dotterns ”bror” och bästa vän. Mellan besöken hos statens godkända verkstäder och den svarta marknaden upptäcker Jake något han inte räknat med: att livet är på väg att glida förbi honom. Men är det för sent? kan man kompensera för den tid som flytt?
Tema: utanförskap / vänskap / naturvetenskap
Visas 25, 26 & 27 jan. ons, tors & fre kl 09.00.
Engelskt tal, svensk text. Längd 92 min.
Fritt för åk 9
Vi bjuder alla elever i årskurs 9 i Lund på en skolbiovisning av Beans. En fin coming-of-age berättelse från Kanada. Missa inte detta kritikerrosade och prisbelönta filmäventyr.
När myndigheterna bestämmer sig för att skövla mohawkernas skog för att bygga en golfbana uppstår en konflikt där delar av lokalbefolkningen tar ställning mot ursprungsbefolkningen. Mitt i allt detta håller Beans, en ung mohawk, på att växa upp, bli kär och välja utbildning. Filmen är baserad på verkliga händelser som utspelade sig i Quebec 1990.
Tema: samhälle och politik / rättigheter / hälsa & idrott
Visas 28 – 31 mars. Tis & ons kl 9.30 + tors & fre kl 10.
Ukrainskt tal, svensk text. Längd 89 min.
Olga är ett prisbelönat drama om den ukrainska elitgymnasten Olga. Olga tvingas flytta till Schweiz då tillvaron i hemlandet blivit farlig i samband med de protester mot regimen som ägde rum mellan 2013 och 2014. Filmen är en berättelse om att slitas mellan sin hängivenhet till idrotten och lojaliteten mot sitt folk och deras frihetskamp.
Filmhandledning till Olga
BUFF - 40 år Nationell filmvecka
Program:
Tis 21 mars kl 9.00 Långfilm 1: förskoleklass-åk 2
Onsdag 22 mars kl 9.00 Långfilm 2: åk 3-5.
Torsdag 23 mars kl 9.00 Långfilm 3: åk 6-8.
Fredag 24 mars kl 9.00 Långfilm 4: åk 9-gymnasiet.
Till filmerna finns en filmhandledning.
BUFF:s filmpaket = grisen i säcken, men 100% BUFF & fritt inträde. Vilka filmer som ingår i paketet bestäms senare i januari 2023. Det kommer att vara helt nya internationella filmer. Alla filmerna kommer antingen textas på svenska eller ha svensk dubbning. Filmerna kommer att rikta sig till olika målgrupper inom åldrarna 3-18 år.
Nationell Filmvecka för barn och unga 2023
På Kinos och Södrans ordinarie filmrepertoar finns många bra filmer som väldigt ofta också lämpar sig för skolbiovisningar. Glöm för allt i världen inte bort detta! www.kino.nu
Vill ni se någon av dessa under skoltid ordnar vi det, och då ofta med riktigt bra rabatter! Skolbio i Lund visar filmer på biograf Kino, som ligger på Kyrkogatan 3. Den ligger snett mittemot Domkyrkan. Ingången är mellan Apotek Svanen och SEB-banken.
Visas: 5 - 19 feb.
Längd: ca 40 min.
I slottet Gomorronsol bor lilla spöket Laban och hans familj. Laban är inte riktigt som andra spöken, han är nämligen rädd för mörker. Han är också världens snällaste spöke vilket inte är lätt när man ska skrämmas och vara läskig. Laban vill ju så gärna, och han gör sitt bästa för att kunna spöka lika bra som pappa, mamma och lillasyster Labolina.
Visas: 26 feb - 16 mars.
Längd: ca 40 min.
Det lilla busfröet Alfons återfinns naturligtvis på programmet igen. Den här gången får vi se när Milla anklagar Alfons för att ha slarvat bort nycklarna till deras koja. När Alfons kallas för feg bara för att han inte vill slåss. När Alfons inte riktigt är sig själv, eftersom han ska börja skolan och så den där historien när Alfons för en gångs skull blir så arg att han faktiskt slår till Lillkillen.
Visas: 19 mars - 2 april.
Längd: ca 45 min.
De är så olika. Hon är kort, han är väldigt lång. Lilla Anna är modig, Långa Farbrorn är skrajsen. Ändå finns det ingen som Lilla Anna hellre vill gå och bada med, bygga koja med eller åka motorcykel med, än Långa Farbrorn. Och det finns ingen Långa Farbrorn hellre skulle bjuda på smaskig tårta än sin bästa kompis Lilla Anna.
Visas: 13 - 27 april.
Längd: ca 30 min.
Sist ut på vårens program hittar vi den färgsprakande, älskade och helt underbara berättelsen om Linnea och Blomkvist. Tillsammans ger de sig i väg till den franska konstnären Monets blomstersprakande trädgård utanför Paris. Ett lite annorlunda äventyr som vid det här laget redan erövrat mångas hjärtan.
Filmerna visas: varje ons & tors kl 10.00. & söndagar kl 14.00 på Södran på Mejeriet.
Här kan ni läsa hela vårens barnprogram i en utskriftsvänlig version Pdf, 413 kB.
E-post: skolbio@kino.nu
Tel 046 - 14 38 13 (kontorstid)
Söndagsbiljetter bokas på www.kino.nu
20 kr på onsdag och torsdag. 30 kr på söndagar
E-post: skolbio@kino.nu.
Du kan också skicka frågor till oss på kommunen.
E-post: skolbio@lund.se.
Här kan du ställa alla de frågor som du kan ha kring skolbion.
Beställ i god tid, då riskerar ni inte att salongen redan är fullbokad.
Ett svar på er förfrågan kommer som regel samma dag. Vid vissa tillfällen – som när man bara bokat en klass – kan det dröja innan en bekräftelse kan komma på att visningen blir av. Hör av dig om en bekräftelse inte kommit i god tid inför visningen.
Passar inte tiden er? Hör av er - ibland kan vi köra extra föreställningar.
Föreställningar ställs in om inte tillräckligt antal platser bokats i förväg.
Ta kontakt med oss så fort en ändring i er bokning behöver göras.
Efter visningen skickas en faktura till det kostnadsställe som uppgivits vid bokningen. Debitering sker på antalet bokade elevplatser. Vid utebliven närvaro eller sen avbokning debiteras enligt beställning.
För skolor som inte har Lunds kommun som huvudman tillkommer moms.
Kinos salong 1 har 199 platser och salong 2 har 52 platser. Platserna vid skolbio är inte platsnumrerade men det är mycket önskvärt at ni sitter tillsammans.
Av kostnadsskäl går det inte att genomföra skolbiovisningar med allt för få i salongen. Men i de flesta fall går det att få flera mindre grupper att komma vid samma tillfälle eller att komma samtidigt med en större grupp. Hör av er så försöker vi boka in er så att ni kan få se filmen.
Både salong 1 och salong 2 på Kino är utrustade med en hörslinga. Berätta gärna i förväg om det finns önskemål om dessa ska aktiveras vid ert besök.
Det finns möjlighet för rullstolar i bägge salongerna på Kino. I salong 1 finns 2 platser på rad 1, och i salong 2 finns det en plats längst bak som enkelt går att anpassa för en rullstol. Detta behöver förbokas.
Transportresursen ska användas för besök inom kommunen till ett kulturarrangemang eller en kulturinstitution, som exempelvis skolbio på Kino eller filmerna för de yngsta på Södran.
Så här söker du resebidrag till kulturevenemang
I de flesta fall går det att arrangera en specialvisning av de filmer som går på Kino eller Södran. Hör av er med era önskemål så kan vi se vad som går att genomföra.
Det går också att boka andra filmer. Kostanden för dess varierar och i regel blir det dessvärre dyrare än om man bokar någon av de filmer som ingår i terminens utbud. Hör av er så kan vi tillsammans prata om titel, kostnader och möjligheter. Längst ner på sidan hittar du våra filmtips.
Har det publicerats en filmhandledning bör ni få den senast tillsamman med bekräftelse på bokningen. Ni kan också hitta filmhandledningar till terminens filmer på Filminstitutet.
Filminstitutets webbplats
Vill du ha information om skolbio och filmprojekt i skolan i Lund? Skicka ett mejl så får du nyhetsbrev med aktuella uppdateringar, specialerbjudande och ev annan relaterad information kring skolbiofrågor.
E-post: skolbio@kino.nu
Har du inte fått något nyhetsbrev på länge? Det kan bero på att många i skolan fått nya mejladresser och då behöver listan uppdateras. Hör av er till mejladressen ovan så kan vi sätta upp er på den nya listan!
Dörrarna till Kino öppnas 15 minuter före föreställningstid. Tänk därför på att inte komma för tidigt till biografen. Trottoaren utanför Kino är trång och tidvis är det mycket trafik. Om ni på grund av transporten kommer tidigt rekommenderas en kort promenad i Lunds äldsta park Lundagård, som är belägen mellan domkyrkan i söder och Kungshuset snett mittemot biograf Kino.
Kinos personal tar emot er vid ankomst. Meddela dem att ni är där och om antalet eventuellt inte är samma som bokats. Detta är viktigt ur säkerhetssynpunkt. Observera att inga elever släpps in i salongerna utan medföljande personal från skolan. Efter ankomst visar Kinos personal in er till rätt salong.
Vi likställer skolbiobesöket med en vanlig lektion, om än med guldkant. Varken godis, läsk eller frukt får tas med in i salongen. Kiosken på Kino är inte öppen under skolbiovisningarna. Man kan gå på bio utan godis.
Ja. I anslutning till foajén finns biografens toaletter. En av dem är handikappanpassad.
Platserna vid skolbio är inte platsnumrerade men det är mycket önskvärt at ni sitter tillsammans.
Både salong 1 och salong 2 på Kino är utrustade med en sk hörslinga. Berätta gärna i förväg om det finns önskemål om dessa ska aktiveras vid ert besök.
Ja det finns möjlighet för rullstolar i bägge salongerna på Kino. I salong 1 finns 2 platser på rad 1, och i salong 2 finns det en plats längst bak som enkelt går att anpassa för en rullstol. (Detta behöver förbokas).
I både salong 1 och två finns det en nödutgång belägen sidan om duken.'
Eventuella kvarglömda persedlar finns att återfå mot beskrivning i kassan.
Efter visningen skickas en faktura till det kostandställe som uppgivits vid bokningen.
Debitering sker på antalet bokade elevplatser.
Vid utebliven närvaro eller sen avbokning debiteras enligt beställning.
För skolor som inte har Lunds kommun som huvudman tillkommer moms.
Här är därför några tips på filmer som lämpar sig för att komma till en biograf nära dig med flera klasser, eller kanske till och med flera årsgrupper. Kanske rent av alla på en gång. Ett besök i till ett utvidgat klassrum – i biosalongen.
Filmhandledning är studiematerial som i första hand är avsedd för lärare men som också kan passa elevarbeten. Handledningarna presenterar filmen och ger en ingång till de ämnen och frågor som filmen behandlar eller ställer.
På Filminstitutets webbplats finns du bra filmhandledningar
Den lilla apan Saï är född och uppvuxen på cirkus. På en resa till nästa uppträdande kraschar Saïs flygplan mitt över Amazonas djungel. Ensam och övergiven får Saï nu till slut sätta foten i den miljö som vanligtvis hade varit naturlig för en liten apa, men som för Saï känns stor, konstig och inte så lite skrämmande. Det här är en spännande naturresa - helt utan repliker - så alla hänger med.
Lämplig för alla (barntillåten).
Havets sång är en irländsk fantastiskt tecknad äventyrsfilm som handlar om två syskon som försöker ta sig från Dublin till en fyr där deras far bor, och längs vägen måste utforska sin döda mors mystiska kopplingar till havet och irländsk folktro. Svenska röster.
Lämplig från åk 1(tillåten från 7 år).
Härlig norsk film om Modulf som är 11 år och blir mobbad av de tuffa killarna i skolan. Men det gör inget – tvärtom. Då räddar han andra elever från att bli mobbade. Och han klarar det. En dag flyttar en ny tjej in i huset intill. Lise, som hon heter, håller inte riktigt med Modulf om hans teori. Hon tycker faktiskt att det är det dummaste hon hört. Lise ingriper, skapar totalt kaos i hierarkin, och hamnar själv mitt i stormens öga. För att hjälpa henne måste Modulf tänka om och göra någonting åt situationen. På riktigt. Lämplig från åk 4 (tillåten från 7 år).
Tolvårige Karl har alltid bott på landet. När han flyttar med sin mamma till Köpenhamn blir han skärrad. Stadsdelen Nørrebro präglas av etnisk mångfald och i skolan är jargongen tuff. Karl planerar att fly tillbaka till landsbygden, men så träffar han Sawsan, en tjej i klassen. Hon är uttagen till Lilla Melodifestivalens final och trots familjens motstånd har hon bestämt sig för att åka dit. Karl bestämmer sig för att hjälpa Sawsan och tillsammans ger de sig iväg på sitt livs resa. Tidigare visad som skolbio under titel Till stjärnorna.
Lämplig från åk 4 (tillåten från 7 år).
Julen närmar sig i Reykjavik på Island och 13-åriga Brynhildhur har mycket i vardagen att glädja sig åt. Hon har fina och engagerade föräldrar, en snäll bästis och ligger bra till för att få solorollen på klasskörens julkonsert. Men Brynhildhur blir mobbad av klasskamraten Silja och det förstör allt det fina. Brynhildur kan inte förstå varför Silja är så elak mot henne och hon försöker ta reda på hur de kan bli vänner istället.
Lämplig från åk 4.
Fotbollstalangen Charlie har världen framför sina fötter. En toppklubb vill mer än gärna skriva kontrakt med honom och framtiden tycks säkrad. Men Charlie är inte lycklig, och upplever livet som en kamp mellan att leva upp till sin pappas förväntningar och behovet att vara sig själv. Charlie älskar fotbollen men den inre kampen han för är riktigt tuff då han känner att han egentligen är en tjej i en killes kropp. Ett faktum som hotar att ställa allt på ända och riskerar att riva djupa sår i familjen.
Lämplig från åk 6 (tillåten från 11 år).
13-åriga Aurore har det inte lätt. Hon har precis gått om en klass i skolan och hemma tjatar hennes föräldrar på henne konstant. Till råga på allt har hon en lillasyster som är familjens underbarn och en storasyster som står på egna ben och precis träffat en kille. Killar och kärlek är för övrigt något hon inte har mycket till övers för, varför ska en överhuvudtaget bli kär? Aurore får helt enkelt kämpa för att finna sin plats i en kaotisk tillvaro. När hon en dag dessutom blir erbjuden att bli sångerska i ett band, bestående av bara killar, blir hennes värld alltmer upp-och-ner.
Lämplig från åk 6 (barntillåten).
Supa Modo är ett minst sagt livsbejakande kenyanskt drama om den nioåriga flickan Jo, som är i slutfasen av en cancersjukdom. Efter beskedet om att Jo inte kommer överleva väljer hennes familj och vänner att ta hem henne och se till att hennes sista tid i livet blir den bästa. Hon ska få uppfylla sin dröm: att vara en superhjälte, precis som på film. Fler och fler människor samarbetar för att drömmen ska bli till verklighet. En film om att det i den djupaste sorg går att finna ljus.
Lämplig från åk 4 (barntillåten).
Tre tonåringar – Moussa från Guinea, Alyssa från Peru och Sophie (Octavia Chavez-från Dominikanska Republiken – kom alla till USA som barn och pluggar nu på ett gymnasium i Bronx. Som sina jämnåriga vill de hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras. En gripande och skrämmande aktuell berättelse om papperslösa människor i USA. Internationellt hyllad och flerfaldigt prisbelönad.
Lämplig från åk 8 (tillåten från 11 år).
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?