Skolbio sker på biograf Kino i Lund.
Filmerna visas på biograf Kino, Kyrkogatan 3. Beställ i god tid, då riskerar ni inte att salongen redan är fullbokad. Föreställningar ställs in om inte tillräckligt antal platser bokats.
Passar inte tiden? Hör av er – ibland kan vi köra extra föreställningar.
E-post: skolbio@kino.nu
Här finns höstens filmprogram som ett utskriftvänligt dokument. Pdf, 2 MB.
Tema: natur, värdegrund, vänskap.
Visas 3–6 december.
Tis, onsdag, torsdag och fredag klockan. 9.00.
Svenskt tal, svensk text.
Längd: 80 min.
På en enslig och fredlig liten ö lever lunne-fåglarna Una & Babo i harmoni med naturen. En sommar får ön besök av främmande fåglar och nya -vänskapsband knyts. Men när ett av säsongens sista ägg plötsligt försvinner ställs allt på ända.
Tema: natur, fred, känslor
Visas 28–31 oktober.
Måndag och tisdag klockan 9.30.
Onsdag och torsdag klockan 10.
Svenskt tal, svensk text.
Längd: 99 min
Djupt inne i skogen finns en dold hemlighet. Här bor skogsfolket som skyddar allt levande liv. Den unga skogstjejen Mavka, som har ett hjärta som klappar extra varmt för skogens alla djur, är en av dem. Därför är det just hon som utses till -skogens nya nya väktare. Men giriga människor hotar nu att skövla skogen.väktare. Ett stort ansvar då onda och giriga varelser av människosläktet nu hotar att skövla skogen.
Tema: hitta sin kraft, identitet, migration.
Visas 8–11 oktober.
Tisdag, onsdag, torsdag och fredag klockan 9.00.
Holländskt tal, svensk text.
Längd: 97 min.
11-åriga Amas familj hotas av utvisning och när familjen hämtas av polisen lyckas Ama fly. Ensam ute i natten träffar hon på ett enormt piggsvin, som visar sig vara hennes totemdjur och som kommit av en anledning. En varm och -spännande film med lyckligt slut
Tema: vänskap / mod / mobbing
Visas 19–22 nov.
Tisdag, onsdag, torsdag och fredag klockan 9.00.
Norskt tal, svensk text.
Längd: 89 min.
När Lars, som har Downs syndrom, börjar i klassen blir allt så svårt för Amanda. För inte kan väl hon bli kompis med Lars, även om han är rolig och annorlunda? Vad kommer kompisarna att säga då? Amanda faller för grupptrycket, och plötsligt har hon svikit både Lars och sig själv. Hur ska hon nu visa Lars att hon visst är hans vän, och ingen mobbare?
Tema: identitet, mångfald, minoriteter.
Visas 1–4 oktober.
Tisdag, onsdag, torsdag och fredag klockan 9.00.
Norskt tal, svensk text.
86 min.
Det är en stekhet sommar i förorten. 15-årige Mahmoud försöker fördriva tiden på en parkbänk. Tillsammans med sin enögda vän Arif väntar de där tålmodigt på att något ska hända. Något sommarjobb är inte att tänka på, för vem kommer anställa en "East Side Paki" som dessutom heter Mahmoud Mahroof? Då avslöjar Mahmouds lillebror att han har en hemlighet och när familjekaoset närmar sig kommer dessutom deras pakistanske farbror på besök.
Trailer till Lyssna påmig.
Tema: samhälle och politik, rättighter, etik och moral.
Visas 22–25 oktober.
Tisdag, onsdag, torsdag och fredag klockan 9.00.
Tyskt tal, svensk text.
Längd: 121 min.
Stella, en ung tysk judinna, växer upp i Berlin under nazistregimen. Hon drömmer om en karriär som jazzsångerska, trots alla repressiva åtgärder. Men när Gestapo börjar finkamma staden efter gömda judar och hon tillfångatas av Gestapo ställs hennes moral och överlevnadsinstinkter mot varandra.
Tema: migration, vänskap, äventyr.
Visas 10–13 september.
Tisdag, onsdag, torsdag och fredag klockan. 9.00.
Olika tal, svensk text.
Längd: 121 min.
Kaptenen gestaltar flyktingkrisen lika storslaget som intimt, och berättar historien om två unga pojkar som -lämnar Dakar för ett äventyr i Europa. Det är ett samtida epos om de många farorna i öknen, skräcken i Libyens häkten, och mödorna till havs.
Tema: historia, förintelsen, etik.
Visas 24 - 27 september.
Tisdag, onsdag, torsdag och fredag klockan 9.00.
Tyskt tal, svensk text.
Längd: 105 min.
Trädgårdspyssel, barnkalas och badutflykter – -livet går sin gilla gång hemma hos familjen Höss. Bokstavligt talat ett stenkast från deras pampiga villa reser sig murarna till koncentrationslägret där pappa Rudolf leder förintelsen.
Tema: kön och identitet, livsstil, vänskap.
Visas 17–20 september.
Tisdag, onsdag, torsdag och fredag klockan 9.00.
Engelskt tal, svensk text.
Längd: 92 min.
Tonåringarna Eddie och Amber växer upp i en irländsk småstad. Hela skolan misstänker att de är gay och varje dag utsätts de för de andras hån. När de bestämmer sig för att bli ihop på låtsas förändras allt. En härlig dramakomedi med lika delar humor, hjärta och hjärna.
Filmhandledning till Dating Amber.
Kulturgaranti i film Dating Amber
I samarbete med ARF (Anti rasistiska filmdagar och Film- och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokus
Visas: 16 oktober kl 9.
Tema: drömmar, familj, och uppväxt.
Spanskt tal - svensk text.
Programmets längd: ca 1,5 tim.
Fritt inträde.
Lucía är en 10-årig tjej som bor med sin mamma, sin lillasyster och sin alpacka på Isla del Sol, mitt i Titicacasjön, Bolivia. När hennes pappa reser bort måste hon dagligen möta en ny verklighet präglad av den ständiga väntan på sin älskade fars återkomst. Som tur är har hon sin kompis Sebastian och med honom kan hon prata om sin längtan och sina drömmar.
Visas: 17 oktober kl 9.
Tema: värdegrund, hälsa och droger .
Spanskt tal - engelsk text.
Programmets längd: ca 1,5 tim.
Fritt inträde.
En berättelse om två parallella historier kring studentrörelsen i Chile. Här möter vi en tonåring som är omgiven av det politiska klimatet i skolan och en före detta fånge under Pinochets diktatur. Båda finner en mening med sin egen historia i den pågående sociala rörelsen och de deltog båda två i maratonloppet ”1800 timmar för offentlig utbildning” 2011. Filmen begränsar sig inte till att dokumentera studentdemonstrationer, utan går längre och söker historierna bakom händelserna. Producenten Catalina Donoso presenterar filmen.
Filmerna presenteras av representanter från ARF (Anti rasistiska filmdagar
och Film- och Kulturfestivalen Latinamerika i Fokuss.
Tema: att gå sin egen väg, sorg, identitet.
Visas 10–13 december.
Tisdag, onsdag, torsdag och fredag klockan 9.00.
Svenskt tal, svensk text.
Längd: 95 min.
13-åriga Sasha har bestämt sig för att bli ståuppkomiker. Mest av allt för att hon vill få sin pappa att skratta igen. Han som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Men sorgen måste -besegras och vägen dit för Sasha är att bli en Comedy Queen.
På Kinos och Södrans ordinarie filmrepertoar finns många bra filmer som väldigt ofta också lämpar sig för skolbiovisningar. Glöm för allt i världen inte bort detta!
www.kino.nu
Vill ni se någon av dessa under skoltid ordnar vi det, och då ofta med riktigt bra rabatter! Skolbio i Lund visar filmer på biograf Kino, som ligger på Kyrkogatan 3. Den ligger snett mittemot Domkyrkan. Ingången är mellan Apotek Svanen och SEB-banken.
Här finns höstens program för barnfiler som ett utskriftvänligt dokument. Pdf, 304 kB.
Visas: 22 september–10 oktober.
Längd: ca 45 min.
Fyra berättelser i ett filmpaket med svensk tecknad barnfilm när den är som allra bäst! Kalle har ett träd som han kallar sitt eget. Han ligger däruppe och drömmer och fantiserar om allt möjligt… och om Emma. Farbror Ragnar längtar efter att få vara liten igen. Till Magister Flykts lektioner kommer Inga Sörman alltid försent. Och Herr Bohm skaffar sig en sill som husdjur.
Visas: 13–27 oktober.
Längd: ca 40 min.
En av björnarna är stor och tjock och en är väldigt liten… Ned och Mishka är inte vilka björnar som helst. De flesta brunbjörnar tycker om att hålla sig för sig själva, men de här två är goda vänner och bor tillsammans i ett mysigt hus mitt i skogen. Över allt annat på jorden älskar de mat, som de gärna vill ha så mycket som möjligt av, men går inte alltid som de tänkt sig.
Visas: 3–21 november.
Längd: ca 35 min.
Här är tre små filmunderverk som lyser upp ¬biomörkret med en alldeles egen kraft och glädje. Aprikoser handlar om en liten pojkes äventyr på stranden en varm dag. I Astons stenar möter vi en liten sten¬samlare och Vinga på villovägar handlar om en liten duvunge som villar bort sig i det nya radhusområdet.
Visas: 24 november–12 decdember.
Längd: ca 35 min.
Julen närmar sig och alla monster i monsterland förbereder sig för den stora ljusfesten. En natt får Molly och Edison höra talas om det mystiska julmonstret. De beger sig ut på en äventyrlig resa att söka rätt på honom. Kommer de att lyckas? Och hinner de sedan hem i tid för den stora festen?
E-post: skolbio@kino.nu
Tel 046-14 38 13 (kontorstid)
Söndagsbiljetter bokas på www.kino.nu
Grupp | Pris (kr/elev) |
---|---|
Förskoleklasser (exklusive 25 procent moms) | 20 |
Grupper i klasserna 1 - 6 (exklusive 25 procent moms) | 25 |
Grupper i klasserna 7 - 9 (exklusive 25 procent moms) | 30 |
Grupper i gymnasieklasser (exklusive 25 procent moms) | 30 |
E-post: skolbio@kino.nu.
Du kan också skicka frågor till oss på kommunen.
E-post: skolbio@lund.se.
Här kan du ställa alla de frågor som du kan ha kring skolbion.
Efter visningen skickas en faktura till det kostnadsställe som uppgivits vid bokningen. Debitering sker på antalet bokade elevplatser. Vid utebliven närvaro eller sen avbokning debiteras enligt beställning.
För skolor som inte har Lunds kommun som huvudman tillkommer moms.
Kinos salong 1 har 199 platser och salong 2 har 52 platser. Platserna vid skolbio är inte platsnumrerade men det är mycket önskvärt at ni sitter tillsammans.
Av kostnadsskäl går det inte att genomföra skolbiovisningar med allt för få i salongen. Men i de flesta fall går det att få flera mindre grupper att komma vid samma tillfälle eller att komma samtidigt med en större grupp. Hör av er så försöker vi boka in er så att ni kan få se filmen.
Både salong 1 och salong 2 på Kino är utrustade med en hörslinga. Berätta gärna i förväg om det finns önskemål om dessa ska aktiveras vid ert besök.
Det finns möjlighet för rullstolar i bägge salongerna på Kino. I salong 1 finns 2 platser på rad 1, och i salong 2 finns det en plats längst bak som enkelt går att anpassa för en rullstol. Detta behöver förbokas.
Transportresursen ska användas för besök inom kommunen till ett kulturarrangemang eller en kulturinstitution, som exempelvis skolbio på Kino eller filmerna för de yngsta på Södran.
Så här söker du resebidrag till kulturevenemang
I de flesta fall går det att arrangera en specialvisning av de filmer som går på Kino eller Södran. Hör av er med era önskemål så kan vi se vad som går att genomföra.
Det går också att boka andra filmer. Kostanden för dess varierar och i regel blir det dessvärre dyrare än om man bokar någon av de filmer som ingår i terminens utbud. Hör av er så kan vi tillsammans prata om titel, kostnader och möjligheter. Längst ner på sidan hittar du våra filmtips.
Har det publicerats en filmhandledning bör ni få den senast tillsamman med bekräftelse på bokningen. Ni kan också hitta filmhandledningar till terminens filmer på Filminstitutet.
Filminstitutets webbplats
Vill du ha information om skolbio och filmprojekt i skolan i Lund? Skicka ett mejl så får du nyhetsbrev med aktuella uppdateringar, specialerbjudande och eventuell annan relaterad information kring skolbiofrågor.
E-post: skolbio@kino.nu
Har du inte fått något nyhetsbrev på länge? Det kan bero på att många i skolan fått nya mejladresser och då behöver listan uppdateras. Hör av er till mejladressen ovan så kan vi sätta upp er på den nya listan!
Dörrarna till Kino öppnas 15 minuter före föreställningstid. Tänk därför på att inte komma för tidigt till biografen. Trottoaren utanför Kino är trång och tidvis är det mycket trafik. Om ni på grund av transporten kommer tidigt rekommenderas en kort promenad i Lunds äldsta park Lundagård, som är belägen mellan domkyrkan i söder och Kungshuset snett mittemot biograf Kino.
Kinos personal tar emot er vid ankomst. Meddela dem att ni är där och om antalet eventuellt inte är samma som bokats. Detta är viktigt ur säkerhetssynpunkt. Observera att inga elever släpps in i salongerna utan medföljande personal från skolan. Efter ankomst visar Kinos personal in er till rätt salong.
Vi likställer skolbiobesöket med en vanlig lektion, om än med guldkant. Varken godis, läsk eller frukt får tas med in i salongen. Kiosken på Kino är inte öppen under skolbiovisningarna. Man kan gå på bio utan godis.
Ja. I anslutning till foajén finns biografens toaletter. En av dem är handikappanpassad.
Platserna vid skolbio är inte platsnumrerade men det är mycket önskvärt at ni sitter tillsammans.
Både salong 1 och salong 2 på Kino är utrustade med en så kallad hörslinga. Berätta gärna i förväg om det finns önskemål om dessa ska aktiveras vid ert besök.
Ja, det finns möjlighet för rullstolar i bägge salongerna på Kino. I salong 1 finns 2 platser på rad 1, och i salong 2 finns det en plats längst bak som enkelt går att anpassa för en rullstol (detta behöver förbokas).
I både salong 1 och två finns det en nödutgång belägen sidan om duken.
Eventuella kvarglömda persedlar finns att återfå mot beskrivning i kassan.
Efter visningen skickas en faktura till det kostandställe som uppgivits vid bokningen.
Debitering sker på antalet bokade elevplatser.
Vid utebliven närvaro eller sen avbokning debiteras enligt beställning.
För skolor som inte har Lunds kommun som huvudman tillkommer moms.
Här är därför några tips på filmer som lämpar sig för att komma till en biograf nära dig med flera klasser, eller kanske till och med flera årsgrupper. Kanske rent av alla på en gång. Ett besök i till ett utvidgat klassrum – i biosalongen.
Filmhandledning är studiematerial som i första hand är avsedd för lärare men som också kan passa elevarbeten. Handledningarna presenterar filmen och ger en ingång till de ämnen och frågor som filmen behandlar eller ställer.
På Filminstitutets webbplats finns du bra filmhandledningar
Havets sång är en irländsk fantastiskt tecknad äventyrsfilm som handlar om två syskon som försöker ta sig från Dublin till en fyr där deras far bor, och längs vägen måste utforska sin döda mors mystiska kopplingar till havet och irländsk folktro. Svenska röster.
Lämplig från åk 1(tillåten från 7 år).
Härlig norsk film om Modulf som är 11 år och blir mobbad av de tuffa killarna i skolan. Men det gör inget – tvärtom. Då räddar han andra elever från att bli mobbade. Och han klarar det. En dag flyttar en ny tjej in i huset intill. Lise, som hon heter, håller inte riktigt med Modulf om hans teori. Hon tycker faktiskt att det är det dummaste hon hört. Lise ingriper, skapar totalt kaos i hierarkin, och hamnar själv mitt i stormens öga. För att hjälpa henne måste Modulf tänka om och göra någonting åt situationen. På riktigt. Lämplig från åk 4 (tillåten från 7 år).
Tolvårige Karl har alltid bott på landet. När han flyttar med sin mamma till Köpenhamn blir han skärrad. Stadsdelen Nørrebro präglas av etnisk mångfald och i skolan är jargongen tuff. Karl planerar att fly tillbaka till landsbygden, men så träffar han Sawsan, en tjej i klassen. Hon är uttagen till Lilla Melodifestivalens final och trots familjens motstånd har hon bestämt sig för att åka dit. Karl bestämmer sig för att hjälpa Sawsan och tillsammans ger de sig iväg på sitt livs resa. Tidigare visad som skolbio under titel Till stjärnorna.
Lämplig från åk 4 (tillåten från 7 år).
Julen närmar sig i Reykjavik på Island och 13-åriga Brynhildhur har mycket i vardagen att glädja sig åt. Hon har fina och engagerade föräldrar, en snäll bästis och ligger bra till för att få solorollen på klasskörens julkonsert. Men Brynhildhur blir mobbad av klasskamraten Silja och det förstör allt det fina. Brynhildur kan inte förstå varför Silja är så elak mot henne och hon försöker ta reda på hur de kan bli vänner istället.
Lämplig från åk 4.
Fotbollstalangen Charlie har världen framför sina fötter. En toppklubb vill mer än gärna skriva kontrakt med honom och framtiden tycks säkrad. Men Charlie är inte lycklig, och upplever livet som en kamp mellan att leva upp till sin pappas förväntningar och behovet att vara sig själv. Charlie älskar fotbollen men den inre kampen han för är riktigt tuff då han känner att han egentligen är en tjej i en killes kropp. Ett faktum som hotar att ställa allt på ända och riskerar att riva djupa sår i familjen.
Lämplig från åk 6 (tillåten från 11 år).
13-åriga Aurore har det inte lätt. Hon har precis gått om en klass i skolan och hemma tjatar hennes föräldrar på henne konstant. Till råga på allt har hon en lillasyster som är familjens underbarn och en storasyster som står på egna ben och precis träffat en kille. Killar och kärlek är för övrigt något hon inte har mycket till övers för, varför ska en överhuvudtaget bli kär? Aurore får helt enkelt kämpa för att finna sin plats i en kaotisk tillvaro. När hon en dag dessutom blir erbjuden att bli sångerska i ett band, bestående av bara killar, blir hennes värld alltmer upp-och-ner.
Lämplig från åk 6 (barntillåten).
Supa Modo är ett minst sagt livsbejakande kenyanskt drama om den nioåriga flickan Jo, som är i slutfasen av en cancersjukdom. Efter beskedet om att Jo inte kommer överleva väljer hennes familj och vänner att ta hem henne och se till att hennes sista tid i livet blir den bästa. Hon ska få uppfylla sin dröm: att vara en superhjälte, precis som på film. Fler och fler människor samarbetar för att drömmen ska bli till verklighet. En film om att det i den djupaste sorg går att finna ljus.
Lämplig från åk 4 (barntillåten).
Tre tonåringar – Moussa från Guinea, Alyssa från Peru och Sophie (Octavia Chavez-från Dominikanska Republiken – kom alla till USA som barn och pluggar nu på ett gymnasium i Bronx. Som sina jämnåriga vill de hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras. En gripande och skrämmande aktuell berättelse om papperslösa människor i USA. Internationellt hyllad och flerfaldigt prisbelönad.
Lämplig från åk 8 (tillåten från 11 år).
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?