Länk till startsidan

Kulturtråden – arrangemang i skolan

OBS! Bokningar för läsåret 23/24 öppnar 2 juni.

Kulturtråden innehåller både kulturgarantier och Skapande skola program för barn och unga i Lunds kommun. Ni bokar alla program via bokningsprogrammet.

Kulturtråden

Kulturtråden i Lund innehåller både kulturgarantier och Skapande skola program för barn och unga i Lunds kommun. Tillsammans skapar de en tråd av kulturella upplevelser och möten från förskola till årskurs 9.

Kulturtrådens vänner

Vi har en ny knapp och rubrik i vårt bokningsprogram som heter Kulturtrådens vänner. Där hittar ni datum och tider för bokningen till klassbesök på våra bibliotek, teaterbiljetter till Månteatern och Teater Sagohuset med mera. Utbudet varierar men det som ligger under den rubriken är alltid gratis att boka. Däremot ingår inte buss för dessa arrangemang så behöver ni det så ska ni ansöka via transportresursen.

Kulturgaranti

Kulturgarantin innebär att varje barn och elev, minst en gång per stadie, blir inbjuden att ta del av en professionell kulturupplevelse. Kulturgarantin välkomnar alla barn och elever i Lunds kommun. Oavsett var de är skrivna eller om förskolan/skolan är kommunal eller fristående. Alla program är gratis och buss ingår för de skolor som behöver det. Inför läsåret 2022/2023 erbjuds fem kulturgarantier.

Nio musiker med svarta tröjor med texten "rösträtt" på.
Musik i Syd, foto: Kennet Ruona

Kulturgaranti i musik, förskolan 5 år: Allsångskonsert

Välkomna till en allsångskonsert med lek, ord, rytmer och olika toner. Ni kommer att få sjunga med i kända låtar, röra på er, dansa och svänga på kroppen. Kanske upptäcker ni en ny sång? Vi ses på Folkparken den 31 maj till 2 juni!

Akrobater som dansar runt böjda lyktstolpar i en dov blå belysning.
Från föreställningen Moln, foto: Joakim Björklund

Kulturgaranti i dans, årskurs 2: Moln med Kompani Giraff

Föreställningen har sin utgångspunkt i Karin Boyes dikter och med fyra cirkusartister på scen gestaltas hennes poetiska drömvärld. Förbered er på en magisk timme med dans, musik och cirkus på höga höjder på Lunds stadsteater, 15–18 november.

Röda stolar i Stadsteaterns salong.

Kulturgaranti i teater, årskurs 5

Alla elever i årskurs 5 erbjuds en teaterföreställning under vårterminen 2023. Föreställning, datum och plats meddelas under hösten.

Gülsün Karamustafa — After the Cosmopolis

Kulturgaranti i konst, årskurs 8: Lunds konsthall

Lunds konsthall erbjuder alla elever i årskurs 8 en kulturgaranti i konst med två alternativ att välja mellan. Ett besök på konsthallen med visning av aktuell utställning eller ett besök på skolan med en skapande workshop
om den offentliga konstens roll.

Två scener från filmerna Beans och Tigrar, ena delen en tjej med randig tröja och flätor. Den andra är en bild på en kille i blått och lila ljus som ser sig över axeln.
Scener från Beans och Tigrar.

Kulturgaranti i film, årskurs 9: Beans eller Tigrar

Vi erbjuder alla elever i årskurs 9 en skolbiovisning på Kino i Lund. Ni väljer mellan filmerna Beans och Tigrar som visas på Kino i Lund.

Se trailern för Beans

Se trailern för Tigrar

Skapande skola

Våra Skapande skola-program erbjuds till alla elever i våra kommunala skolor. De ska ses som ett komplement till kulturgarantin och erbjuder fördjupning och eget skapande i form av möten med yrkesverksamma professionella kulturaktörer och konstnärer. Alla program är gratis och buss ingår för de skolor som behöver det. Läsåret 22/23 erbjuder vi:

Två kvinnor i stickade tröjor spelar fiol. Bakgrunden i bilden är orange.
Foto: Sascha Kajic

Grundsärskolan F-9: Samspel och samklang

Hur gör vi människor när vi samarbetar? Eleverna får undersöka detta i ett lekfullt samspel tillsammans med en musiker och en dramapedagog. Med hjälp av musik, rytmik och drama skapar de tillsammans nya världar. Programmet genomförs på skolan.

Illustration på färgglada djur från boken om Myrhunden.
Illustration från Den försvunna trädgårdsfesten – En berättelse om Isaac Grünewald och sagodjuren. Illustration: Cecilia Heikkilä

Förskoleklass: Vi spårar med Myrhunden

Med inspiration från museets barnbok Den försvunna trädgårdsfesten – en berättelse om Isaac Grünewald och sagodjuren följer klassen karaktären Myrhunden som spårar konstverk i museet. Hur går man på ett museum? Hur kom alla konstverk in? Och vad kan konst egentligen vara?

Två personer som spelar instrument i färgglada kläder.
Foto: Drumbeat

Årskurs 1: Dansa din saga

Eleverna i årskurs 1 får skapa sin egen saga med hjälp av dans, musik och konst. Tillsammans med en danspedagog och en musikpedagog skapar de en saga som ännu inte finns. Sagan får sedan liv med hjälp av dans och rörelse och berättelsen återges med musik och ljudeffekter som inspirerar till nya stämningar. Programmet genomförs på skolan.

Gammaldags rum med blåa medaljongtapeter och en äldre blommig soffa.
Foto: Viveca Olsson, Kulturen

Årskurs 3: Visning och verkstad på Kulturen

Kulturen erbjuder två olika program, ni väljer på Folktro förr och nu (hösten 2022) som ger ett historiskt perspektiv på folktro, eller Att vara barn förr i tiden (våren 2023) där barnens historia i olika epoker, platser och samhällsklasser står i fokus.

Tre personer dansar med armar som sträcker sig åt olika håll.
Foto: Teater Sagohuset

Årskurs 4: Upptäck Teater

Eleverna i årskurs 4 får en unik möjlighet att komma bakom kulisserna på stadens två teatrar. De får bekanta sig med scenkonstens olika yrkesroller och lära sig allt om hur en föreställning blir verklighet.

Porträtt på kvinna med rött hår och blommig klänning.
Charlotte Cederlund, foto: Niklas Herrström

Årskurs 6: En perfekt bok

Eleverna i årskurs 6 får ett besök i klassrummet av författaren Charlotte Cederlund med utgångspunkt i hennes bok Så Jävla Operfekt. Inför besöket har klassen läst en utvald del ur boken och utifrån den startas ett skrivprojekt upp med handledning av Charlotte. Fokus ligger på eget skrivande och upplägget kommer att ske utifrån specifika ramar men med elevernas individuella upplevelse av texten och dess karaktärer som grund.

Svartvitt porträtt på en man i randig tröja och kort hår.
John Belfrage

Årskurs 7: Utforska världen genom kameran

Filmaren och regissören John Belfrage besöker alla klasser i årskurs 7 och håller en workshop som utgår från det pedagogiska konceptet ”Vad vill du visa?” framtaget av Ruben Östlund. Denna workshop innehåller en teoretisk del men utöver den är det fokus på att skriva, filma, klippa och skapa en kortfilm tillsammans.

Ett samlat bokningsprogram

Alla program inom kulturgarantin och Skapande skola att bokas i vårt bokningsprogram. När ni är inloggade i bokningsprogrammet kan ni se alla bokningar som er skola eller förskola har gjort, oavsett vem som har bokat. Det finns inget maxantal för hur många konton en skola eller förskola får ha.

Till bokningen av Kulturtråden

 1. Logga in med skolans/förskolans e-post adress och lösenord, detta har skickats till skolans gemensamma e-post eller till din skolas kulturombud. Har du redan loggat in och gjort bokningar så kommer du istället till min sida och ser där alla bokningar som gjorts via ert konto, för att göra fler bokningar tryck då på ”programkatalog” för att komma till bokning.
 2. Om du aldrig loggat in och bokat innan så kommer du rakt in i programkatalogen. Längst upp finns rubrikerna Kompetensutveckling, Kulturgaranti, rösträtt, Skapande skola. Välj vilka program du vill se genom att klicka på rubriken eller välj att se alla. Obs, Skapande skola programmen kan enbart bokas av kommunala skolor.
 3. Tryck på ”visa mer” för att se all information om just det programmet. Genom att trycka på knappen ”visa tillfällen” så dyker alla tillfällen upp för just det programmet.
 4. Boka det datum och tid ni vill ha och klicka på boka. Obs, vissa program har enbart knappen intresseanmälan, tryck då på den för att gå vidare.
 5. Därefter logga in med skolans/förskolans mailadress och lösenordet kultur123. Oftast är detta skolans infoadress, om du är osäker, kontakta ansvarig på din skola.
 6. Efter att ha tryckt på boka så kommer du vidare till nästa steg, kolla så att datum och tid stämmer och tryck på gå vidare.
 7. Efter det kommer du till sidan där du fyller i bokningsansvarig, Där ser du vilka bokningsansvariga som redan är inlagda, hittar du inte ditt namn så skapar du ny bokningsansvarig via knappen ”lägg till bokningsansvarig”, antal elever, vilken årskurs, antal lärare. Tänk på att räkna med den bokningsansvariga om hen ska med. I rutan som heter ”övrigt” kan du till exempel skriva om val av program eller behov av anpassning.
 8. Efter det trycker du på ok- knappen och bokningen skapas, du får bekräftelse via en pop up-ruta.
 9. Bekräftelse på bokningen samt biljett kommer på mailen efter att bokningen är genomförd. Ni behöver inte skriva ut biljetten men hör av er till oss om ni inte får ett mejl. Ni kan också logga in igen och se alla skolans/förskolans bokningar.
 10. I-rummet fungerar som en anslagstavla mellan aktör och ni som bokar. Om du har frågor om din bokning kan du ställa dessa här, eller genom att mejla:
  kulturtraden@lund.se

Kontakta oss

Har du frågor om Kulturtråden eller något annat är du varmt välkommen att höra av dig!

Lisa Ernberg
Telefon: 046-359 47 36
E-post: kulturtraden@lund.se

Resor till kulturarrangemang

Buss ingår alltid för de skolor och förskolor som behöver det när ni ska ta er till de kulturupplevelser som är en del av Kulturtråden, det vill säga Skapande skola och Kulturgaranti. När er förskola eller skola åker till kulturarrangemang eller kulturaktörer som inte ingår i Kulturtrådens läsårsprogram (föreställningar på Månteatern och Teater Sagohuset, Litteralund etcetera) bekostar ni resan själva eller söker till transportresursen. Tänk på att ni måste söka till transportresursen INNAN ni reser och att ni måste uppge resans pris för att vi ska kunna handlägga er ansökan. Läs mer under rubriken transportresursen.

Boka buss till Kulturtrådens program

Kommunala förskolor och skolor

Ni bokar alltid er resa själva!
Om ni åker kollektivt så sparar ni mejlet med kvittot från Skånetrafiken och skickar vidare det till oss på e-post: kulturtraden@lund.se
Därefter gör ni en internfaktura på samma summa och skickar till oss i Raindance. Skriv vad resan gäller, exempelvis ”Skapande skola åk 3 på Kulturen”

Kan ni inte åka kollektivt så bokar ni en buss med Bergkvara. Förbered följande info:
datum och tid, upphämtningsplats, kontaktperson för resan (som kan nås samma dag) samt er fakturarreferens (cirkulationsmall som börjar på BNxxxxxx och är unik för varje förskola/skola). Om ni är osäkra på vilket referensnummer ni ska använda, stäm av detta med skolans administratör innan bokning sker.

Bergkvara buss

Telefon: 0480-42 55 00

E-post info@bergkvarabuss.se

Huvudkontoret har öppet på vardagar 08.00-17.00.

OBS, kulturgarantin för årskurs 5 läsår 23/24 med resa till Malmö Opera måste bokas enligt de anvisningar som uppges i inbjudan och den kod som är specifik för detta program. Om skolan bokar denna resa på annat sätt så får ni själva stå för kostnaden.

När fakturan kommer

Fakturan från Bergkvara skickas digitalt i programmet Raindance. Förskolans/skolans beställare mottagsattesterar fakturan och noterar vad den avser på ”pennan”. Var tydlig i informationen, exempelvis ”kulturgaranti för förskolan”. Cirkulera sedan fakturan till Lina Jensen (KF371606). Klart!

Privata skolor och förskolor

Privata skolor och förskolor bokar själva sina resor och kan åka kollektivt eller hyra buss. Fakturor ska alltid ställas till och betalas av er egen organisation. Ni fakturerar sedan oss summan (e-faktura) och skickar fakturan ni har betalat som underlag via mejl till e-post: kulturtraden@lund.se
Har ni åkt kollektivt mejlar ni kvittot från Skånetrafiken som underlag.
Fakturor och underlag ska vara oss tillhanda senast två månader efter att resan har gjorts.
Behöver ni hjälp eller saknar info om att skicka e-faktura, hör av er!

Transportresurs

Om buss är avgörande för om ni kan åka på ett kulturarrangemang (utöver kulturtråden) eller till en kulturaktör i stan eller inte så har ni möjlighet att ansöka om transportresurs och få resan betald. Detta bidrag gällde tidigare byarna men är nu utökat att gälla för alla skolor och förskolor i Lunds kommun som behöver det. Har ni tillgång till kollektivtrafik så uppskattar vi om ni använder den eftersom denna pott är begränsad.
Tänk på att transportresursen gäller för resor till Lund och för besök hos någon av våra kulturaktörer eller ett kulturarrangemang. Resor till Lunds stadspark, Vattenhallen, Högevall, Skrylle, Domkyrkan eller Kulturens Östarp ingår inte.

Kom ihåg

Ansök alltid i god tid innan er resa, vi handlägger inte ansökningar för resor som redan är gjorda. När ni söker behöver ni veta priset för resan, saknas det kan vi inte handlägga er ansökan. Kontakta Bergkvara för en offert och tänk på att det priset ni söker för är det vi betalar ut.
Är det ont om tid och ni vill ansöka, mejla till oss på: kulturtraden@lund.se

Alla program som ingår i Kulturtråden, dvs Skapande skola och kulturgarantier som ni hittar i vårt tryckta läsårsprogram och under knappen kulturgaranti eller Skapande skola i vårt bokningsprogram har ALLTID gratis buss. Ni bokar den själva, se mer info om hur under rubriken ”boka buss till kulturtrådens program.”
Program som ligger under knappen Kulturtrådens vänner” i vårt bokningsprogram har inte gratis buss. Ansök om transportresurs om ni behöver det.

Godkända resmål

Nedan lista visar exempel på godkända resmål men tänk på att kulturarrangemang som äger rum på andra platser också kan godkännas. Exempelvis arrangemang på Sommarlund och Vinterlund eller en bokad visning på ett galleri. Skriv i er ansökan vad ni ska göra eller delta i. Har ni frågor om resmålet är godkänt eller inte, kontakta oss på e-post: kulturtraden@lund.se

Ansök om resebidrag till Transportresursen,


 • Lunds Konsthall
 • Livets museum
 • Lunds stadsteater
 • Kulturen
 • Månteatern
 • Kino, skolbio
 • Teater Sagohuset
 • Södran, skolbio
 • Skissernas museum
 • Filmstaden
 • Stadsbiblioteket
 • Litteralund
Månteatern fjädrar på scen
Föreställning på Månteatern, foto: Henrik Hulander.

Kulturombud

Kulturombuden är viktiga i vårt arbete med Kulturtråden och kultur i skolan. Varje skola och förskola i Lunds kommun ska ha minst ett kulturombud per stadium men gärna fler och det är skolans eller förskolans rektor som utser vem eller vilka som ska vara kulturombud. Vissa skolor har både kulturombud och Skapande skola-ombud och ibland är det samma person. Det viktiga är att ni finns och att ni får förutsättningar och tid för att göra detta uppdrag på bästa sätt.

Vad gör ett Kulturombud?

Kulturombuden är de som får alla inbjudningar, erbjudanden och information gällande kultur i skola och förskola. Ombudet behöver inte ansvara för att boka in skolans klasser men vi vill att ni förmedlar vidare våra utskick till rätt person och gärna påminner dem om att boka in sig. Kulturombudet ansvarar helt enkelt för att inbjudningar till program når rätt årskurs och lärare.

Vissa kulturombud ansvarar för att ta emot kulturaktörerna när de kommer till skolan för att genomföra ett Skapande skola program och vissa hjälper till att boka in klasserna eller boka buss när ni ska åka på kulturgaranti. Hur ni fördelar arbetet inför besök på kulturgaranti eller skapande skola avgör ni själva.

Nätverk med kulturombud

Som tack för ditt viktiga arbete bjuder vi in till kulturombudsträffar med olika teman, ni får möjlighet att gå på föreställningar och vernissage hos våra kulturaktörer och ibland får ni även erbjudande om att se en föreställning på Lunds stadsteater utan kostnad.

Så här blir du kulturombud

Vill du bli kulturombud för din skola eller förskola så ska du prata med din rektor och sedan meddela oss.

Så här slutar du som kulturombud

Vill du avsluta ditt uppdrag som kulturombud så får du gärna se till att det finns en ny person som tar över efter dig. Meddela oss via mejl så att vi tar bort ditt namn och adress från våra utskickslistor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Några gånger per termin skickar vi ut ett nyhetsbrev med aktuell information på området kultur för barn och unga i Lunds kommun. Här skriver vi om det senaste för kulturgaranti och Skapande skola, arrangemang av externa aktörer, och annat som är intressant för dig om jobbar med målgruppen barn och unga.

E-post:
Förnamn:
Efternamn:

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?