Naturvägledarna på naturum Skrylle tar emot skolklasser och grupper, från förskola till komvux. Boka ett besök eller en guidad visning i utställningen.
Bokningsbara dagar är tisdag – torsdag (vissa fredagar). Vi vänder oss till förskola hela vägen upp till komvux.
(Förskola till gymnasiet)
Promenad i naturen där vi pratar om djuren som lever här och om deras beteenden. Vi letar djurspår som bon, spår och bajs och tittar närmre på några horn och skallar. Vi tar upp ekosystem och näringskedjor, pratar om djurens sinnen, hur man kommer närmare djuren och hur vi kan samexistera med det vilda Skrylle.
(Lågstadiet till gymnasiet)
Vi fokuserar på de små varelserna som lever i Skrylle, letar upp gråsuggor och fördjupar oss om dem. Hur bidrar de till kretsloppet? Eventuellt ser vi en kort film om jord och nedbrytning och sen går vi på småkrypsjakt i närheten av naturum.
(Lågstadiet till gymnasiet)
Vi går till Skryllesjön och håvar, och passar på att prata om stenbrottet och geologin här. Vi har fokus på de fridlysta groddjuren och deras livscykel samt andra vattenlevande kryp vi eventuellt kan hitta. Finns det vatten i lilla dammen kan vi spana efter salamandrar där. Beroende på elevernas ålder kan även invasiva arter tas upp.
(Mellanstadiet till gymnasiet)
Vi pratar tillsammans om allemansrätten, dess fördelar och ansvaret den innebär. Eleverna får göra ett quiz och vi har en gemensam genomgång av frågorna. Går bra att kombinera med annan aktivitet eller om ni endast har en kort stund.
(Förskola till högstadiet)
Det är viktigt att barn och unga känner sig trygga i naturen. Därför genomför vi lite olika övningar utomhus. Vi pratar om hur man ska bete sig om man gått vilse, lite grundläggande navigeringstips och vi spanar efter ätbara växter eller bygger kojor tillsammans.
(Förskola till högstadiet)
Vi går Vilsestigen, cirka 800 meter, med pedagogiska stationer som informerar om hur barn kan göra om de går vilse. Vi pratar dessutom om vad vi ser i naturen och anpassar till aktuell årstid.
(Förskola till lågstadie)
Vi pratar om vad som händer med maten djuren äter, vad kiss och bajs är, hur djuren kommunicerar med sina exkrementer och om kretsloppet i skogen.
Vi berättar gärna om kulturlandskapet, Skrylles historia eller andra ämnen. Hör av dig till naturum så kan vi berätta mer.
Presentation och introduktion av utställningen kan bokas för små eller stora grupper. Kommer du själv? Be naturvägledaren om en introduktion.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?