Länk till startsidan

Så fungerar Musikchecken

I Lund finns det många möjligheter till att spela musik! Du som är född mellan 2010 och 2017 kan välja på flera olika musikskolor i hela Lund till samma pris.

Illustration med piano, ackord, noter och notställ i olika rutor i orange, gult, blått och grönt.

Musikchecken innebär att du väljer själv bland de skolor som erbjuder musikundervisning. Undervisningen innebär minst 30 tillfällen varav minst 24 är individuella lektioner. Avgiften för undervisningen läsåret 2023/2024 är 1140 kr per termin och är densamma oavsett vilken skola eller vilket instrument du väljer.

Du kan spela ett instrument i taget inom Musikchecken, vill du spela fler är det ordinarie kurspris som gäller.

Skolorna du kan välja på

I Lund finns flera musikskolor med olika utbud och profil. Här presenterar vi varje skola och vilka instrument de erbjuder, men du kan alltid läsa mer om undervisningen hos respektive skola. Kontakta relevanta skolor för detaljer om schemat.

Barn spelar musikinstrument med en lärare.

Vi har väldigt höga kompetenskrav på våra lärare, och vi har en väl beprövad metodik, just för att kunna erbjuda alla barn professionella musiklektioner som väcker lust och intresse hos varje elev.

Våra pedagogiska ambitioner är att inkludera alla och hjälpa varje barn att upptäcka den glädje det innebär att kunna spela och sjunga. Regelbunden kontakt och uppföljning med föräldrar är för oss en självklarhet, likväl som att jobba mot mål. Vi strävar efter att vara förstahandsvalet när det gäller högkvalitativa musiklektioner. Vi arrangerar regelbundna elevkonserter men bjuder även in kända artister till våra musikaliska event och masterclasses. Vi har bedrivit musiklektioner och coaching sedan 2007 via vår systerskola Stockholms Gitarrakademi, Östermalm som också arrangerar musikkurser utomlands.

Instrument

Sång, piano, gitarr, ukulele, saxofon.

Plats för undervisningen

Järnåkraskolan, Mellanvångsvägen 1, Lund
Akademiska musikskolan Sverige

Händer vid pianotangenter
Foto: Clark Young

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet satsar på lärare med en flexibel och tillmötesgående pedagogik där elevens intresse bemöts med kunskap och engagemang. Att spela instrument skall vara roligt och kreativt!

Instrument

Elgitarr, akustisk gitarr, piano och sång, musikskapande med dator. Har du önskemål om annat instrument får du gärna höra av dig.

Plats för undervisningen

Folkuniversitetet, Skomakaregatan 8 i Lund

Folkuniversitetet

Illustration med instrument i ljust rosa på mörk bakgrund

Kulturskolan Lund

På Kulturskolan Lund finns det många spännande instrument att välja bland. Vi erbjuder anpassad undervisning för dig där du kan delta utifrån dina förutsättningar, önskemål och behov. Gillar du att spela tillsammans med andra? Det kan du göra hos oss i någon av våra många orkestrar och grupper.

Instrument

Altfiol, cello, elbas, fiol, gitarr, kontrabas, piano, sång (barn födda 2010, 2011, 2012, 2013 och 2014), trummor, bariton, blockflöjt, fagott, klarinett, oboe, saxofon, trombon, trumpet, tuba, tvärflöjt, valthorn och musikskapande med dator.

Plats för undervisningen

Kulturskolan finns på flera platser i centrala Lund och i de östra delarna av kommunen. Läs mer om våra undervisningsplatser på länken nedan.

Kulturskolan

Barn som spelar cello
Foto: Jan Nordén

LIMUS Musikskola

LIMUS är en lärardriven skola med musikpedagogisk helhetssyn. Här finns 25 års erfarenhet av att varva kontinuerlig individuell undervisning med ensemblelektioner. Vår framgångsrika inriktning är klassisk/allround/internationell i kombination med konserter och konstnärliga projekt.

Instrument

Fiol, altfiol, violoncell, oboe, tvärflöjt, klarinett, saxofon, dragspel, blockflöjt, gitarr, elgitarr, harpa, mandolin, cembalo, piano, piano och sång samt solosång

Platser för undervisningen

Bredgatan 25 och Helgeandsgatan 7, i Lund. Uppåkraskolan i Hjärup, Byskolan i Torna Hällestad och Medborgarhuset, Staffanstorp.

LIMUS Musikskola

Fasad på ett äldre hus omgivet av stora träd.
Foto: Lunds Musikskola

Lunds Musikskola

I den lummiga, hundraåriga parkmiljön i Sankt Lars-parken vid Lunds södra infart finns Lunds musikskola. Vi är en musikskola bestående av erfarna musikpedagoger och inspirerande, nyrenoverade lokaler på St Lars Väg 14.

Instrument

Piano, gitarr, sång, sång/piano, fiol, altfiol, och cello.

Plats för undervisningen

Sankt Lars väg 14, Lund

Fäladsskolan, Vittnesgränden 14, Lund

Lunds Musikskola

Barn som spelar musik
Bild: Shutterstock/Medborgarskolan

Medborgarskolan Syd

Medborgarskolan har lång erfarenhet av musikundervisning i olika former. Piano, gitarr och dragspel hör till de ämnen vi erbjuder inom Musikchecken. Våra lokaler finns mitt i Lund. I centrum står alltid glädjen i musiken, välkommen.

Instrument

Blockflöjt, Dragspel, Fiol, Gitarr, Piano, Sång.

Plats för undervisningen

Medborgarskolan, Bangatan 10 A, Lund

Medborgarskolan Syd

Två personer sitter mittemot varandra och spelar gitarr

Mejeriets musikskola

Mejeriet har drivit musikskola i över 25 år och vi vet att det är viktigt att både få uppleva och skapa kultur! Vi vill att du ska komma precis som du är och vi lovar att du ska känna dig hemma hos oss. Våra lärare anpassar undervisningen efter dina behov och hjälper dig utvecklas och hitta ditt uttryck oavsett var du kommer ifrån, vad du kan eller vem du är.

Instrument

Sång, gitarr, elgitarr, piano, keyboard, trummor, elbas, kontrabas, saxofon, klarinett, tvärflöjt, musikproduktion (musik med datorn) och ukulele.

Plats för undervisningen

Mejeriet, Stora Södergatan 64

Mejeriets musikskola

Närbild på en gitarr
Foto: Lars Wedin

Musik i Torn

Musik i Torn ligger i Vallkärra. Här inspireras man av omgivningen. Undervisningen är personlig och ger kunskaper för resten av livet. Den instrumentala undervisningen har inslag av Rytmikmetoden.

Instrument

Gitarr från 6 år och uppåt, piano från 6 år och uppåt, elbas från 7 år och uppåt och sång från 6 år och uppåt.

Plats för undervisningen

Axelgård, Västratornsvägen 1 i Vallkärra

Musik i Torn

Två personer spelar gitarr och elbas i ett band.

Rockskolan Lund

Rockskolan startade i Lund 2004 utifrån övertygelsen att det är du själv som avgör vad som är viktigt för dig, vad du vill göra på en musikskola och varför. Med oss kan du spela instrument eller sjunga med fullt fokus på dig och den musik som motiverar dig. Vi har bäst koll på just rockinstrumenten och hur du kan använda dem i nästan all musik idag.

Instrument

Gitarr, sång, trummor, bas, Keyboard, musikproduktion.


Plats för undervisning

Bredgatan 10, 222 21 Lund

Rockskolan i Lund, svenska

Rockskolan i Lund, English

Ung kille som sitter på en pianopall och spelar akustisk gitarr.
Foto: Emil Brynge

Stångby Musikskola

Stångby Musikskola drivs av Emil Brynge, som har lång erfarenhet av både musikstudier och turnéer i band. Undervisningen har fokus på samspel och spelglädje. Elevens favoritmusik är till grund, och blandas med musikteori som notläsning, gehör, rytmik och harmonilära.

Instrument

Gitarr, piano, bas, musikproduktion med dator erbjuds till alla åldersgrupper.

Plats för undervisning

Gästabudsvägen 12, 226 51 Lund

Stångby Musikskola

Så fungerar anmälan

Alla anmälningar till musikchecken går genom Lunds kommun. I anmälan väljer du vilken anordnare du vill ha. Du behöver ha ett giltigt bank-id för att göra anmälan. Vid intag under pågående termin blir du erbjuden det antal undervisningstillfällen som finns kvar för den aktuella terminen hos respektive skola.

Turordningsregler

Om det är fullt på det instrument du sökt ställs du automatiskt i kö och blir kontaktad när det finns en ledig plats. Väljer du att göra en ny anmälan hos en annan skola ses detta som en ny anmälan och din kötid försvinner.

Byte av skola eller instrument

Byte av skola är bara möjligt inför nästa termin. Då måste du göra en avanmälan till nuvarande skola via din inloggning i Speedadmin. Sedan anmäler du dig till den nya skolan och får då en ny plats på väntelistan. Om du vill byta instrument tar du kontakt med respektive skola för att se om det är möjligt.

Se din anmälan

Har du redan anmält dig till musikchecken kan du se den i vårt system som kallas Speedadmin (bank-id krävs):
Granska anmälan

Uppdatering av adress

Har du nyligen flyttat och gjort en adressändring hos Skatteverket så måste du ändå anmäla den nya adressen till vår e-postadress för att hanteringen ska bli korrekt.

E-post: musikcheck@lund.se

Avanmälan

Sista dagen för avgiftsfri avanmälan inför kommande termin är 1 maj och 1 december. Gör du din avanmälan senare tillkommer en avgift för sen avanmälan:

  • Inför hösttermin: Efter den 1 maj faktureras en expeditionsavgift på 250 kronor. När höstterminen har startat debiteras avanmälan efter 15 september med full avgift.
  • Inför vårtermin: Efter den 1 december faktureras en expeditionsavgift på 250 kronor. När vårterminen har startat debiteras avanmälan efter 1 februari med full avgift.

(Hänsyn tas till allvarlig sjukdom och flytt från kommunen)

Avanmälan gör du i Speedadmin-systemet. Efter inloggning kommer du till din egen personliga sida där du kan se dina uppgifter och där göra avanmälan. Du behöver bank-id för att göra din avanmälan.

Här gör du avanmälan

Faktura

Lunds kommun kan skicka e-faktura till dig som önskar. Om du vill ha e-faktura, anmäl dig till denna tjänst i din internetbank. För elever under 18 år går fakturan till vårdnadshavare, och när eleven fyller 18 kommer fakturan istället skickas direkt till eleven på folkbokföringsadressen.

Betala faktura från Lunds kommun

Kontakta oss

Har du frågor eller funderingar kring Musikchecken eller din anmälan? Kontakta oss gärna.

E-post: musikcheck@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?