Länk till startsidan

Om Habo gård

Välkommen till unik miljö med lantlig känsla och ett naturskönt läge, här erbjuder vi evenemang och aktiviteter för seniorer och personer med funktionsnedsättning, oberoende av ålder, företrädesvis från Lunds kommun. Här kan du delta i hälsofrämjande aktiviteter och träning bland annat i vårt varmvattenbad.

Kontakta oss

Telefonnummer: 046-359 45 75

Telefontid: vardagar kl 09–12

E-post: habo.gard@lund.se

Hitta till Habo gård

Adress: Habovägen 6, 234 34 Lomma.

Här ligger Habo Gård (karta)

Kör landsväg 103 från Lund mot Lomma (7.5 km), sväng höger vid rondell mot Bjärred, in på Södra Västkustvägen. Sväng in till höger på Habovägen. Det är skyltat Habo Gård. Fortsätt 1 km till du är framme vid Habo Gård.

Kollektivtrafiken

Åker du kollektivt kan du åka till Lomma centrum med regionbuss 139 från Lund och där byta till regionbuss 132. Hoppa av vid busshållplats Brohus och promenera fem minuter längs med en naturskön väg. När möjlighet finns hämtar vi gärna i Lomma centrum med våra minibussar.

Särskild transport för seniorer och personer med funktionsnedsättning

Inom ramarna av vår programverksamhet för seniorer och personer med funktionsnedsättning anordnas busstransport T/R Lund-Habo Gård mot en egenavgift på 40kr.

Vad kan du göra på Habo gård?

Förutom aktiviteter ute och träning i bassängen finns det ett utbud för kultur- och musikintresserade och du kan delta i våra populära högtidsarrangemang på påsken, Valborg, Nationaldagen, midsommar och julafton.

Två gånger om året arrangeras välbesökta hälsomässor med intressanta föredragshållare och aktiviteter och däremellan balansträning, boule och mycket mer! Under säsong är förstås flottfärderna på Höje å populära. Brygga, flotte och övriga anläggningar på Habo Gård är tillgänglighetsanpassade för att passa de flesta behov.

Se kommande aktiviteter på Habo gård

Avgifterna vid deltagande på evenemang och aktiviteter är subventionerade. Det möjliggörs genom att Habostiftelsen ger bidrag till verksamheten för syftet att erbjuda verksamhet av hög kvalité till en låg avgift för deltagaren.

Föreningar kan boka Habo Gård

För föreningar som riktar sig till seniorer och personer med funktionsnedsättning, är det möjligt att boka föreningsmöten och evenemang på Habo Gård. Förutom en vacker miljö och sköna omgivningar erbjuder vi fullt utrustade möteslokaler med modern utrustning, personlig service samt lunch och fika som tillfredsställer smaklökarna.

Dagsutflykter till Habo Gård

Seniorverksamhet, LSS och övriga verksamheter för personer med funktionsnedsättning kan göra en dagsutflykt till oss.

Vi har ofta besök av boenden och andra verksamheter som kommer ut på en dagsutflykt till Habo Gård. Park och trädgård är tillgänglighetsanpassad och bjuder in till sköna promenader. I samband med besöket är det möjligt att boka lunch eller fika.

Habostyrelsen

Sedan 2010 är Lunds kommun huvudman i verksamheten på Habo Gård genom den politiskt tillsatta Habostyrelsen. Styrelsen leder i samverkan med Habostiftelsen drift och utveckling av gården.

Mer om Habostyrelsen

Habostiftelsen

Habostiftelsen bildades 1966. Stiftare var Lunds stad och Lunds invalidförening, idag DHR Lund. Stiftelsens ändamål är att på Habo Gård i Lomma tillhandahålla lokaler och anläggningar och att främja rekreation och friluftsliv för personer med funktionsnedsättning. Habostiftelsens styrelse består idag av ledamöter dels från Lunds kommun och dels från Handikappföreningarnas samarbetsorganisation, HSO i Lund.

Samarbeten

Habo Gård samarbetar med flertalet olika aktörer, däribland HSO i Lund, Seniorverksamheten i Lunds kommun samt flertalet lokala pensionärsföreningar och andra intresseföreningar.

Habo Gård ligger i Lomma kommun men ägs sedan 1950-talet av Lunds kommun.

Avsikten med köpet av gården och de tillhörande cirka 400 tunnlanden var att på sikt ge lundaborna tillgång till ett eget rekreationsområde vid Öresund. Habo Gårds ägor omfattade då även stora delar av badstranden norr om Lomma som på sommaren, precis som idag, var mycket välbesökt av bland andra sommarlediga lundabor.

 

Habo Gård har anor många hundra år tillbaka i tiden, bland annat som dansk kungsgård och under en tid även som en del av Barsebäck gods. Gården var ett stort och betydelsefullt lantbruk på landsbygden mellan Lomma och Bjärred. Under 1960- och 70-talen övergick Habo Gård till att i första hand fungera som rekreationsanläggning för personer med funktionsnedsättningar.

 

Idag omfattar gården cirka 16 hektar varav en stor del är dammar och cirka fem hektar är odlings- eller hagmark. Mangårds- och stallbyggnaderna är från sent 1800-tal. Tillbyggnader har utförts 1970-71 och 2009-13. Närmsta grannar är Örestads golfklubb och Lomma ridklubb.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?