Länk till startsidan

Öresundsvägen ska byggas om

Ombyggnaden av Öresundsvägen är startskottet för den nya stadsdelen Västerbro. Öresundsvägen ska få en ny sträckning med en ny gång- och cykelväg mellan cirkulationsplatsen Bondevägen/Öresundsvägen och korsningen Norra ringen/Boställsvägen.

Kartan visar Öresundsvägens befintliga och nya sträckning. De orange rutorna visar var Lunds kommun samt Kraftringen och VA SYD ska bygga om i etapp 1.

Vad ska vi göra?

I den här entreprenaden bygger Lunds kommun om delar av Öresundsvägen. Du kan se var i skissen ovan. Resten av vägen ska byggas om senare. Entreprenör är Veidekke och projektet startade i december 2023. Entreprenören började med att riva industribyggnaden Gustavshem 3. Delar av byggnaden återbrukas.

Efter rivningen röjde Veidekke buskage och träd. I januari 2024 startade markarbetena.

Entreprenören börjar sitt arbete med den nya Öresundsvägen, innan de fortsätter i korsningen med Norra Ringen. När sedan korsningen till Norra Ringen är färdig, kommer kopplingen från Öresundsvägen till Mobiliarondellen försvinna. Samtidigt börjar Veidekke sitt arbete med att öppna Traktorvägen och Boställsvägen för busstrafik.

Entreprenören startar söderifrån på Öresundsvägen och arbetar norrut mot Norra Ringen.

Gång- och cykelvägen längs Norra ringen mellan den befintliga Öresundsvägen och nya Öresundsvägen försvinner i och med ombyggnaden.

Öresundsvägen som den ser ut idag kommer inte att rivas under den här entreprenaden. Men du kommer inte att kunna köra på vägen.

Etapp 1 av ombyggnaden av Öresundsvägen beräknas vara färdig sensommaren 2024.

Kraftringen och VA SYD lägger om ledningar

Samtidigt pågår ett annat arbete i området. För att Västerbro ska kunna utvecklas måste också en del ledningar flyttas. Vissa ledningar blir helt nya och andra tas bort. Kraftringen och VA SYD gör ledningsarbeten i Öresundsvägen, Kobjersvägen, korsningen till Måsvägen och i korsningen Kaprifolievägen/Öresundsvägen. Kraftringen lägger om fjärrvärmeledningar och VA SYD förnyar ledningar för vatten och avlopp och ökar kapaciteten för ett växande Lund. Entreprenören AKEA börjar med att gräva och riva befintliga ledningar.

Kraftringen arbetar med en huvudledning i Qvantenborgsparken

Under vecka 18-25 ska Kraftringen arbeta med en huvudledning, som går i Qvantenborgsparken. Detta är en del av det pågående projektet i Öresundsvägen/Kobjersvägen. Parken kommer att vara öppen som vanligt, men eventuellt behöver de göra en viss omledning av gång- och cykelvägen för att vara säkra på att ingen kommer för nära maskinerna.

Kunder får full tillgång till affärer och verksamheter

Vid årsskiftet 2023-24 startade Kraftringens entreprenör AKEA sitt arbete med vatten- och avlopp och fjärrvärme. Kraftringen ser till att kunder får full tillgång till affärer och fastigheter. I februari blev rivningsarbetena klara i Öresundsvägen/Kobjersvägen. AKEA bygger nu ledningar och brunnar för vatten och avlopp.

Kraftringen Energi ska också lägga om en av sina huvudledningar, en ledning som förser 30 procent av Lunds kommun med värme. Eftersom ledningen är stor, måste den läggas om under sommaren då värmebehovet är som minst. Kraftringen Nät (el), Kraftringen Fiber, Kraftringen Gas, Skanova (fiber) lägger också om sina ledningar.

När ledningarna sedan är på plats ska Lunds kommun bygga ny gatumiljö.

I januari 2025 ska ledningsarbetet vara klart.

Läs mer om ledningsarbetet på vasyd.se

Du kan också söka information på kraftringen.se

Hur påverkar det mig?

Runt arbetsplatserna sätter vi upp byggstaket. Det kan bli en del buller från maskiner och också mer trafik med leveranser till byggarbetsplatserna.

Avstängningar i samband med Kraftringens och VA SYDs arbeten

Kraftringen har stängt av Öresundsvägen från korsningen med Kaprifolievägen, hela vägen till och med Erikshjälpen, från övergångsstället på Måsvägen vid korsningen av Öresundsvägen och norrut på Kobjersvägen i höjd med Qvantenborgsparken. Vägen blir stängd tills vidare. Kunder och verksamheter kommer fortfarande att ha tillgång till fastigheterna via en annan infart.

Avstängningar i samband med Lunds kommuns ombyggnad av Öresundsvägen

Öresundsvägen

I januari stängdes Öresundsvägen från Bondevägen och västerut. Vi skyltar på plats. Bondevägen kommer att vara öppen och du kan köra via Bondevägen och Fjelievägen.

Kartskissen visar var Öresundsvägen stängs av när gatan byggs om och var du kan köra istället.

Gång- och cykelvägen leds om ifrån korsningen Gustavshemsvägen/Bondevägen via Qvantenborgsvägen till gång- och cykelvägen i Gustavshemsparken. Vi skyltar på plats och hänvisar dig norrut.

Gustavshemsvägen

Den 29 februari stängde vi Gustavshemsvägen, strax innan vändplatsen. Vägen behöver stängas för att vi ska komma vidare med ombyggnaden av Öresundsvägen. Kunder och leverantörer till verksamheterna AkkaFRAKT och Vianor kan köra in och ut via cirkulationsplatsen och sedan vidare på Öresundsvägen.

Du kan alltså fortfarande köra in på Gustavshemvägen, men inte till verksamheterna AkkaFRAKT och Vianor, eller till den tidigare vändplatsen. Ska du till AkkaFRAKT och Vianor kör du istället in och ut via cirkulationsplatsen och sedan vidare på Öresundsvägen. Öresundsvägen är bara öppen fram till verksamheterna och blir sedan en återvändsgränd. Vi skyltar på plats.

Detta påverkar inte dig som ska till Friskis & Svettis, padelhallen, Lunda–Smide eller till veterinärkliniken.

Vi ska senare bygga en ny vändplats på Gustavshemsvägen. Den nya vändplatsen kommer att ligga ungefär på mitten av dagens sträckning.

Gustavshemsvägen ska sedan stängas från denna nya vändplats. Vägen kommer även i fortsättningen att vara öppen till Friskis & Svettis, padelhallen, Lunda–Smide och veterinärkliniken. På platsen för den gamla vändplatsen gör vi nya grönytor och planterar flera nya träd. En gång- och cykelväg ska fortsätta in i Gustavshemsparken.

En karta visar hur en gång- och cykelväg leds om vid ombyggnaden av Öresundsvägen.
Kartan visar hur gång- och cykelvägen leds om när Öresundsvägen byggs om. Vid det röda strecket på kartan, finns en skylt som visar hur du kan gå och cykla istället.

Träd behöver tas ner eller flyttas

Ett tiotal träd som står mellan Öresundsvägen och Måsvägen samt vid Måsvägen behöver tyvärr tas bort i samband med ledningsomläggningarna. Lunds kommun har gjort en trädinventering och bedömt att träden idag står med dåliga rotförhållanden. En del av träden togs ner i december.

Västerbro ska bli en levande, hållbar och grön stadsdel. Vi strävar efter att så mycket det går behålla träd som står här i dag och att plantera nya träd. Men ibland måste ändå träd tas ner, eller flyttas till en annan plats. Det kan bero på att träden står i vägen, eller att de har dåliga förhållanden och inte är i gott skick.

Tio turkiska ekar får ett nytt hem

I slutet av januari 2024 flyttade vi tio turkiska ekar, som stod längs med Öresundsvägen. Ekarna har fått ett nytt hem i västra delen av Gustavshemsparken. De här träden är nio år gamla. Det är ungt för att vara ett träd. Vinterhalvåret är också den bästa tiden att flytta träd, eftersom de då är i vila. Turkisk ek heter Quercus cerris på latin. Träden kan bli riktigt stora, upp mot 30 m höga.

Det är alltid en risk att flytta träd, men vi gör allt vad vi kan för att de ska trivas i sitt nya hem. Vi placerar träden nära ett befintligt skogsbryn med uppvuxna träd och vi vattnar dem, ger dem ny, fin jord och trädstöd.

Ett sjuttiotal nya träd ska planteras

Längs den ombyggda Öresundsvägen ska vi sedan plantera ett sjuttiotal nya träd av olika arter. Vägen ska göras om till en stadsgata med en ny fin trädallé och trafiktempot ska sänkas.

Befintlig industrimark och gata/vändplan omvandlas till ny parkmark med gång- och cykelbana, belysning, gräsytor, buskar och träd.

Busstrafiken

Från och med den 11 december 2023 går busslinje 2 via Bondevägen. Bussen vänder sedan på Kobjer och kör tillbaka på Bondevägen, istället för att som tidigare gå längs Måsvägen/Kobjersvägen.

För mer information, var vänlig se skanestrafiken.se.

Linje 2 efter Öresundsvägens ombyggnad

När Öresundsvägen är ombyggd, kommer körvägen för linje 2 att ändras. Detta planeras till tidtabellskiftet sensommaren 2024. Linje 2 ska då trafikera Öresundsvägens nya anslutning till Boställsvägen/Norra Ringen och därefter fortsätta till Nova via Traktorvägen. Korsningen Boställsvägen/Traktorvägen öppnas för busstrafik.

Varför bygger vi om Öresundsvägen?

Att flytta kopplingen mellan Öresundsvägen och Norra Ringen norrut är en förutsättning för att Västerbro ska kunna utvecklas enligt Lunds kommuns fördjupade översiktsplan. Den nya sträckningen med en direkt koppling till Boställsvägen gör det möjligt att utveckla kollektivtrafik mot Lunds nordvästra delar. Vi ska även öppna Traktorvägen mot Boställsvägen för busstrafik och bygga nya hållplatslägen.

Första spadtaget i jorden

Den 14 november hade vi ett första spadtag för den första etappen i ombyggnaden av Öresundsvägen och för Västerbro i stort.

Här kan du läsa en nyhet om första spadtaget.

Utveckling av den nya stadsdelen Västerbro

Här kan du läsa mer om Västerbro.

Tidplan och status

Status: Byggstart för Lunds kommuns ombyggnad av Öresundsvägen var vintern 2023. Etapp 1 av ombyggnaden av Öresundsvägen beräknas vara färdig sensommaren 2024.
Entreprenör för Lunds kommun är Veidekke.

Byggstart för Kraftringens och VA SYDs ledningsarbeten var i november 2023. I januari 2025 ska ledningsarbetet vara klart.

Entreprenör för Kraftringen och VA SYD är AKEA.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?