Länk till startsidan

Studentmedarbetare inom arkiv

Ludvig Stoltz studerar historia och kulturarvsstudier på Malmö universitet. Under våren 2023 har han som studentmedarbetare haft uppdrag på gymnasieskolan Spyken inom utbildningsförvaltningen.

Vad gör du på ditt studentmedarbetaruppdrag?

– Jag jobbar på gymnasieskolan Spyken med att synliggöra skolans historia mer. Detta gör jag genom att sätta ut QR koder där information om skolan kommer fram. Dessutom har jag gjort om gamla filmer om skolans historia och lagt till text. Allting jag gör i skolan är baserat utifrån ett arkiv- och dokumenteringsuppdrag med det skolan redan har i sitt visuella arkiv.

Vad lockade dig med uppdraget?

– Jag söker mig gärna till yrken som har att göra med arkiv eller historiedokumentering av något slag och detta var en bra möjlighet och väg in i branschen, samtidigt som jag studerar Historia.

Vad är den största fördelen med att vara studentmedarbetare?

– Flexibiliteten. Jag valde vilka timmar jag jobbar och behövde inte följa ett jobbschema. Det betydde att jag kunde komma till jobbet, lägga upp min arbetsdag och arbeta utifrån den mallen.

Vilken betydelse skulle du säga att studentmedarbetaruppdraget har haft för ditt yrkesliv/framtida yrkesliv?

– Det gav mig mer förståelse och insikt om vad ett sådant här arbete kan innebära. Samtidigt fick jag mycket energi att utforska andra sidor på jobbet. Exempelvis hade jag aldrig jobbar med QR-koder innan. Den insikten pekar också på hur moderniserat uppdraget kan bli och att det är något att ta med sig.

Vad tar du med dig från tiden som studentmedarbetare?

– Att det var kul och utmanande men också att jag ska ställa fler frågor i början. Eftersom det var mycket ensamjobb skulle jag kunnat ta mer plats genom att ställa frågor.

Vad tycker du om Lunds kommun som arbetsplats?

– Lunds kommun möjliggör jobb i en vacker historisk miljö. Oavsett jobb inom Lunds kommun så finns arbetsplatsen i denna underbara miljö. Arbetsplatsen är öppen och välkomnande för alla och det är något jag verkligen kände av.

Vad skulle du vilja säga till andra studenter som funderar på att söka ett studentmedarbetaruppdrag?

– Sök sök sök! Det blir kul och utmanade, men mest kul. Efteråt kommer jag sakna flexibiliteten med uppgifterna och umgänget med kollegor. Jag ser det som en häftig möjlighet att andas ut från studierna och jobba med något som man tycker är spännande.

Så här fungerar det med studentjobb

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?