Länk till startsidan

Viola är distriktssköterska inom LSS

I snart tio år har Viola Franzén jobbat som distriktssköterska inom LSS-verksamheten i Lunds kommun.

- Det är en ynnest att få jobba med brukare som både inspirerar och berikar. Ingen dag är den andra lik. Det är ett väldigt roligt jobb, säger hon.

Det var intresset för kroppens fysiologi kombinerat med lusten att göra skillnad för människor som gjorde att Viola Franzén valde att bli sjuksköterska.

– Jag har jobbat i omkring 15 år som sjuksköterska och inom LSS i Lunds kommun sedan 2015. Det bästa är att få möta brukarna och följa dem under lång tid. Sedan har jag fantastiska kollegor, säger hon.

Sjuksköterskornas uppdelning

Sjuksköterskorna inom LSS är uppdelade på ett 50-tal boenden. Och det är stor variation i arbetet.

– Det kan vara allt från multisjuka äldre till unga med psykiska besvär och det är inte alltid brukarna kan uttrycka sig. Bredden i brukarklientelet ger variation i arbetet och ställer också krav på sjuksköterskan där bemötande och alliansen med brukare och personalgrupp är viktig. Jag gillar den utmaningen, det kräver ett finlir och god kännedom om brukaren, berättar Viola.

En dag på jobbet

En vanlig dag på jobbet består av både planerat vårdarbete såsom bedömningar, blodprov och omläggningar och administration. Som sjuksköterska leder Viola Franzén och hennes kollegor omvårdnadsarbetet.
– Jag tycker om att det är ett fritt jobb och att jag får prioritera själv, så arbetar man ju inte på en vanlig vårdavdelning. Jag har en bra chef och uppskattar att Lunds kommun ger stora möjligheter till utbildningar.

Vad skulle kunna bli bättre?

– Jag trivs bra generellt men om jag ska säga något skulle jag önska lite närmre samarbete med ledningen i organisationen och med medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Kvinna i blå tröja stående vid cykelställ. 

Viola Franzén, distriktssköterska inom LSS

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?