Länk till startsidan

Undersköterskan Nadia började som sommarjobbare

Nadia Silveira Rodriguez började som sommarvikarie på äldreboendet Ribbingska för snart 10 år sedan. Sedan dess har hon utbildat sig och idag är hon själv handledare för nya medarbetare.

När Nadia fick frågan om hon ville fortsätta som timvikarie efter sommarjobbet kändes det självklart att tacka ja. Hon trivdes med både arbetsuppgifterna och kollegorna på boendet. Efter ett par år bestämde hon sig för att läsa till undersköterska och tack vare arbetslivserfarenheten hon fått kunde hon validera sina kunskaper och börja jobba som undersköterska 2018.

– Jag ville bli undersköterska för att det är viktigt för mig att göra något meningsfullt och hjälpa andra människor. Utbildningen var väldigt givande och gav mig möjligheten att koppla ihop teoretiska kunskaper med den praktiska erfarenhet jag hade sedan innan.

För Nadia är det viktigt att fortsätta utvecklas och lära nytt, och det har hon haft möjlighet till även efter sin utbildning.

– Jag sa till min chef att jag ville gå handledarutbildning och det fick jag så nu handleder jag elever som läser vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och det är jätteroligt.

Det bästa med att arbeta som undersköterska menar Nadia är att få finnas där för människor som behöver stöd i sin vardag.

– Det kan vara svårt för de äldre att anpassa sig till sin nya tillvaro på boendet och då försöker jag skapa trygghet och mening och hjälpa dem att känna sig hemma. Jag blir glad när jag kan sätta ett leende på någons läppar.

En del av de äldre som Nadia jobbar med har demenssjukdom, vilket kan innebära symtom som rastlöshet, oro och aggressivitet. Det kan vara en utmaning även för den som har utbildning och erfarenhet.

– Det viktiga är att behålla lugnet, lyssna och bekräfta personen, visa att man finns där helt enkelt. Jag känner mig säker på mig själv och trygg med mina kollegor och det gör att de svåra situationerna blir lättare, säger Nadia.

Hon arbetar även med Ribbingskas prisbelönta promenadprojekt som syftar till att minska symtom vid demenssjukdom. Framöver vill hon fortsätta utvecklas och få fler delegeringar. Att få delegering innebär att man som medarbetare får lov att utföra vissa arbetsuppgifter, till exempel ge medicin.

– Jag upplever att jag har bra möjligheter att utvecklas och lära nytt här så det vill jag fortsätta med, säger Nadia.

Nadia Silveira Rodriguez, undersköterska

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?