Länk till startsidan

”Vi har en stark gemenskap och stort fokus på återhämtningsinriktat arbete”

Sedan ett år tillbaka arbetar Jörgen Toll som handledare på gruppboendet på Häradsvägen. Här hjälper han dagligen personer som har en psykisk funktionsnedsättning och behov av högre psykiatrisk omvårdnad.

Jörgen Toll, handledare på boende står utanför boendet och tittar in i kameran.
Jörgen Toll, handledare på Häradsvägens gruppboende.

Jörgen har tidigare arbetat som handledare och som samordnare i liknande verksamheter. När han började sakna att arbeta nära brukarna sökte han sig till ett vikariat på Häradsvägens gruppboende som senare kom att bli en fast tjänst.

– Jag trivdes bra från dag ett i gruppen. Det är ett givande jobb att få arbeta med en målgrupp som har stor spridning i ålder och där vi gör mycket tillsammans. Det skapar en stark gemenskap, säger Jörgen. 

Arbetar med integrerad verksamhet

På gruppboendet arbetar handledarna dagligen tätt tillsammans med sjuksköterskor och pedagogiska samordnare. Tillsammans stöttar de brukarna i sin vardag. Stödet till brukaren kan se olika ut beroende på vem som behöver hjälp. Det kan vara att någon behöver socialt stöd medan någon annan behöver fysiskt stöd i vardagen.

– Att arbetet varierar stämmer verkligen. I min roll får du träffa olika människor med olika bakgrunder och livssituationer. En dag kan variera från att följa med som stöd på ett besök till vårdcentralen till att stötta i städningen. Och alla insatser utvärderas kontinuerligt för att hitta det bästa stödet för varje enskild brukare, berättar Jörgen.

Sedan en tid tillbaka har arbetet med integrerad verksamhet tagit form. Det innebär att Jörgen och kollegorna på Häradsvägen även går hem till de boende i närheten som bor själva och som behöver stöttning i vardagen. Och den personal som arbetar som boendestöd kan stötta brukarna på Häradsvägens boende.

– Boendestödet har funnits en längre tid tillbaka och vi utgår från samma ställe. Så det känns både naturligt och roligt att vi kan arbeta över verksamhetsgränserna och hjälpa varandra. Det gör också att ingen dag är den andra lik och man får en bredare förståelse för brukarnas olika behov och stöd, menar Jörgen.

Jörgen sitter i en stol inne på kontoret och pratar med en kollega.
Rollen som handledare är varierande och utmanande. Stort fokus ligger på utveckling och återhämtning.

Spegling - ett verktyg för återhämtning

En vanlig dag på jobbet startar vid klockan sju. Då går Jörgen igenom rapporten från nattpersonalen för att sedan träffa arbetslaget. Här går de igenom samtliga aktiviteter och insatser som kommer ske under dagen. Innan det är dags att gå hem samlas alla igen för en gemensam spegling. En aktivitet som ska hjälpa personalen att få bearbeta och diskutera eventuella obehag eller tankar så att de inte tar med de känslorna hem.

– Spegling handlar om att vi vid arbetsdagens slut tillsammans reflekterar över vad som hänt under dagen. Genom att lyfta och samtala kring situationen eller känslan ökar chansen att personalen inte tar med sig jobbiga tankar och känslor hem. Ett inslag som jag och mina kollegor värderar högt, berättar Jörgen.

Trygg introduktion

Som ny medarbetare får du under de första dagarna gå bredvid erfaren personal för att lära dig verksamheten, rutiner och lära känna såväl medarbetare som brukare. Därefter får du successivt utföra arbetet mer självständigt. Utveckling av arbetet pågår löpande och det finns avsatt tid för att kunna utvecklas i sin roll.

– Det arrangeras fördjupande utbildningar inom de metoder vi använder, exempelvis fortsättning på det återhämtningsinriktade arbetet. Reflektioner pågår ständig för att förbättra arbetet och det finns möjlighet att testa situationer och reflektera tillsammans med kollegorna, säger Jörgen.

Att de har en fin gemenskap i arbetsgruppen lyser igenom när Jörgen berättar om sin roll och arbetsplats. Det är en bidragande faktor till att han trivs så bra på Häradsvägen.

– Vi har verkligen en fin gemenskap i arbetsgruppen. Här är det socialt och prestigelöst. Det finns ett driv av att utvecklas individuellt men också utvecklas som grupp. Jag tror det bidrar mycket till att vi har högt i tak och gärna diskuterar med varandra för att lösa olika utmaningar, säger Jörgen.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?