Länk till startsidan

Gunnel jobbar som undersköterska i nattpatrullen

När en brukare trycker på sitt larm på natten är det Gunnel Landström och hennes kollegor i nattpatrullen som kommer.

Gunnel Landström som arbetar som undersköterska
Gunnel Landström, undersköterska

Som undersköterska har Gunnel varit på många olika arbetsplatser, allt från hjärtmottagning på sjukhuset till dagtjänst på äldreboende.

– Jag känner mig trygg i min yrkesroll och kan behålla lugnet i tuffa situationer, säger hon.

I högstadiet gjorde Gunnel Landström praktik på ett sjukhem och där väcktes intresset för vård och omsorg. Men det dröjde tills Gunnel fick sitt första barn innan hon bestämde sig.

– Jag sökte till Komvux för att plugga till undersköterska och kom in, berättar hon.

Att ha småbarn och plugga samtidigt är inte det lättaste men Gunnel klarade utbildningen och gick ut med bra betyg.

– Jag var fruktansvärt stolt över att jag klarat det, och jag kände att jag hade hamnat rätt. På den tiden var det svårt att få fast jobb i vården så jag var timvikarie i både Trelleborg, Vellinge och Malmö.

Sedan dess har Gunnel hunnit med att arbeta på olika sjukhusavdelningar och även som personlig assistent. För några år sedan började hon märka att hon hade svårt att somna om kvällarna.

– Jag kände mig så pigg och började lägga mig senare och senare. Då kom jag på att jag kan ju söka nattjobb om jag ändå ska vara vaken. Så jag sökte och började i Lund 2017 och här trivs jag jättebra.

Nattpatrullen är uppdelad på geografiska områden som täcker hela kommunen. Gunnel Landström och hennes kollegor gör planerade besök men åker också ut på larm. Det kan vara någon som fallit, som inte mår bra eller helt enkelt ligger fel i sängen.

Om man ska göra ett bra jobb behöver man läsa av personen, man ser mycket i ögonen. Det viktigaste är att behålla lugnet vad som än händer. Ibland är personerna oroliga och då behöver man prata med dem och lugna ner. Jag har jättebra kollegor och vi hjälps åt när det är många larm.

I pauserna brukar Gunnel äta några knäckemackor och ta fram stickningen.

– Alla har olika sätt att varva ner. Någon spelar mobilspel, någon lyssnar på ljudbok och jag har min stickning, det är kreativt och rogivande. Jag brukar sticka babyfiltar och ponchos och det mesta ger jag bort i present.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att jag gör nytta, jag kan hjälpa och stötta människor som behöver det som mest.

Hur upplever du Lunds kommun som arbetsgivare?

– Jag har långt att pendla men jag har ändå valt att göra det eftersom jag fått bra lön och trivts bra här. Jag upplever också att jag har mycket frihet och ansvar i mitt jobb och får möjlighet att utvecklas. Det är roligt att lära sig nytt, då växer man som människa.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?