Länk till startsidan

Christel jobbar som arbetsterapeut

Christel Wollenberg har arbetat i två kommuner tidigare, då i ordinärt boende, särskilt boende och LSS. Men sedan ungefär tre år har hon sin fasta placering på Värpinge äldreboende och där trivs hon med att stötta både de boende och medarbetarna.

– Jag jobbade som barnskötare i 15 år, sen var det en kompis syster som började plugga till arbetsterapeut och jag tänkte att det skulle passa mig också. Jag gillar att jobba med människor och yrket verkade intressant, säger Christel.

Fokus på självständigheten

Efter studierna har hon jobbat i kommun både inom hemvård och LSS men hon kände att hon ville vara på en och samma plats och sökte sig därför till Värpinge äldreboende i Lund. Här jobbar hon med att göra bedömningar av vad de boende klarar av: om de kan ta på sig kläder, tvätta sig, äta och dricka. Och hur man kan anpassa för att stötta deras självständighet, är det i miljön, träning eller behov av hjälpmedel för att klara detta.

– Det är stort fokus på just självständigheten, vi vill ge de boende rätt stöd att klara av så mycket som möjligt själva. Vi ser till det friska och det tycker jag är väldigt intressant att jobba med.

Även fysisk träning kan bidra till att de boende får behålla så mycket som möjligt av sina förmågor och därför samarbetar arbetsterapeuten tätt ihop med fysioterapeuten, som håller i träning.

– När jag började här tipsade jag min före detta kollega att söka jobb som fysioterapeut här så nu jobbar vi tillsammans och det är toppen. Vi känner varandra väl och samarbetar bra ihop. Som arbetsterapeut har jag mycket kontakt med all personal här så samarbetet är väldigt viktigt, säger Christel.

Utbildar medarbetare

En annan viktig del av Christels jobb är att utbilda andra medarbetare. Hon är till exempel med och håller i förflyttningsutbildningar för både ordinarie omvårdnadspersonal och för sommarvikarier inför sommarperioden, i hur man till exempel förflyttar personer på ett säkert sätt i olika situationer. Hon har också varit med i ett projekt där man uppdaterat Funktionsprogram med riktlinjer för hur man ska tänka när man bygger nya äldreboenden.

– Det bästa med mitt jobb är att kunna underlätta för och stötta de äldre på bästa möjliga sätt. Jag känner att jag kan göra skillnad i mitt jobb och det vill jag fortsätta med.

Bild om kvinna som arbetar som arbetsterapeuet
Christel Wollenberg, arbetsterapeut på Värpinge äldreboende

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?