Kunskapsparken binder samman stad och land i Lunds nya stadsdel Brunnshög. Parken är både regionalt besöksmål, ett odlingsområde och en vardagspark för de omkring 40 000 människor som beräknas bo här när stadsdelen är fullt utbyggd. Parken ska dessutom skydda Brunnshög från översvämningar.
Kunskapsparken invigdes i september 2022 men det återstår en del arbete under de närmaste 1–2 åren. Det ska till exempel byggas växthus och toaletter, och odlarna ska flytta in.
De 21 hektar stora parken är lika stor som 30 fotbollsplaner. Endast Sankt Hans backar är större i Lund. I Kunskapsparken finns gott om öppna gröna ytor, men också slingor och gångar att gå eller springa på. Det finns dammar och vattendrag med spänger, broar och hoppstenar, lekplats, utegym och hundrastgård. Det finns även en särskild ridstig.
I Kunskapsparken får odlingen ta stor plats. Här ska odlare och parkbesökare kunna ta del av terrasserade odlingskvarter varvat med planteringar med ätbara och användbara växter. Stadsodlingen som funnits på annan plats i Brunnshög under flera år kommer att flytta hit och det ges plats för odlingslotter, växthus, biodling, hönsgård, frukt-och nötlund. Här finns också en 1 400 kvm stor skogsträdgård, den första i sitt slag som planerats i offentlig miljö, ritad av skogsträdgårdsdesignern Philipp Weiss.
Följ odlingsverksamheten i Lund på facebook.
Hösten 2023 börjar vi bygga Kunskapsparkens två växthus.
Här kan du läsa mer om växthusen.
Träd och växter skapar skydd för den skånska vinden och ger skugga under sommaren. I Kunskapsparken finns drygt 3 000 träd och nästa 400 olika sorters växter. Många träd och buskar har ätliga frukter och bär som du kan plocka när parken har vuxit till sig. Här växer bland annat vindruvor, vinbär, humle, björnbär, äpplen, päron, körsbär, plommon samt hassel-, pinje- och valnötter och en hel rad andra nötter.
Två bäckar, en liten och en stor damm. tar emot dagvatten från hela Brunnshög när det regnar rejält. Den lilla dammen fungerar som ett reningssystem och suger bland annat upp tungmetaller innan vattnet leds vidare till den större dammen. VA SYD slamsuger den lilla dammen regelbundet. Parkens planteringar vattnas med vatten från den stora dammen.
Dagvatten är vatten som tillfälligt och ibland i stora mängder rinner på markytan. Med dagvatten menar vi också vatten från tak, gator, parkeringsplatser och stenläggningar. Dagvatten som rinner från bebyggelse kan innehålla föroreningar och du bör därför inte bada i dammarna.
Spårvagn: Hållplats MAX IV ligger nära parkens entré från Utmarksvägen. Hållplats ESS ligger vid den norra entrén på Odarslövsvägen.
Bil: Besöksparkering och platser för handikapptillstånd vid entrén på Utmarksvägen.
Hitta närmaste parkeringshus
Kommer du till fots eller med cykel från Nobelparken finns en grusad stig som leder vidare till Kunskapsparkens entré på Utmarksvägen. Stigen nås från Nobelparkens norra del.
Det händer massor i Brunnshög. Parker, byggnader, forskning och människor.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?