Länk till startsidan

Centrala Brunnshög – portkvarteren och ett tillfälligt torg

Nu är det tillfälliga Brunnshögstorget färdigt och invigt. Vi förbereder också portkvarteren, som ligger i det sydvästra hörnet av centrala Brunnhög. I portkvarteren bygger vi redan nu en av områdets parker, så att den står färdig när husen sedan byggs.

Portkvarteren

Portkvarteren ligger i det sydvästra hörnet av Centrala Brunnshög. Området är 2,4 hektar stort och detaljplanen visar att området kan innehålla 250-370 bostäder med inslag av service, handel och kontor.

Det som händer nu är att vi ska förbereda marken så att detaljplanen kan genomföras. Våren 2024 startade vi och ska även göra ledningsarbeten och anlägga bygg-gator. Arbetet planeras bli färdigt i slutet av 2025.

En av parkerna byggs redan nu

Samtidigt bygger vi en av områdets två parker. När husen byggs ska parken redan finnas, som en grön fin plats för rekreation. Parken ska också ta hand om regnvatten. När husen som anges i detaljplanen är byggda, kommer vi att göra området färdigt. Då ska vi också bygga den andra parken.

Bilden är en planillustration som visar var byggnader och parker planeras ligga i centrala Brunnshög.

Hur påverkar arbetet mig?

Odarslövsvägen mellan Solbjersvägen och Patentgatan är avstängd på grund av arbeten med ledningar till fjärrvärme, el och fiber. Vägen beräknas vara stängd till vecka 30 2024. Även gång- och cykelvägen på Odarslävsvägens östra sida mellan Patentgatan i norr och Programmeraregatan i söder är stängd. Gång- och cykelvägen kommer att vara avstängd under en längre tid.

Under sommaren 2024 kommer Patentgatan stängas av på grund av arbeten med ledningar och gatans nya utformning.

Vi skyltar på plats och visar hur du kan köra och cykla istället.

På grund av Kraftringens projekt i närheten, kommer Odarslövsvägen att stängas av i södergående körfält under hösten 2024. För mer information och tidplan hänvisar vi till Kraftringen.

Centrala Brunnshög har fått ett tillfälligt torg

Brunnshögstorget ska på sikt bli stadsdelens nav och kärna. Innan det kan färdigställas behöver byggnaderna runtomkring stå klara. Därför har nu ett temporärt Brunnshögstorget invigts där lärdomar tas med inför den permanenta gestaltningen.

Det temporära torget har en större torgyta med sittplatser, långbord och utställningskuber som informerar om Brunnshög. Här finns också uppställningsytor för foodtrucks, kaffevagnar eller andra tillfälliga besök.

Centralt på torget står en rund, upphöjd scen som fungerar för mindre framträdanden, spontan lek eller som en yta att hänga på. På torgets västra sida finns plats för lite mer livfulla aktiviteter som pumptrack, skateboardåkning och boulespel.

Här kan du läsa mer om det tillfälliga Brunnshögstorget.

Tidplan

  • Under vintern 2024 handlade vi upp en entreprenör, Infrakraft, till arbetet med portkvarteren. Entreprenören ska förbereda marken, lägga ledningar, anlägga byggator och bygga en av områdets parker.
    Bygget startade våren 2024 och beräknas bli klart i slutet av 2025.
  • Det tillfälliga torget i centrala Brunnshög är klart och invigdes i juni 2024.
  • När byggnaderna är klara, tidigast 2028, ska det permanenta torget byggas.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?