Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Naturskolans nyhetsbrev oktober

Oktober 2023

Gröna skolgårdar 2024 – ansök senast 15 november

Den 15 november är första möjligheten att ansöka om bidrag för projekt som ska genomföras under 2024 och som på olika sätt utvecklar och berikar utemiljön. Tre gånger varje år kan intresserade skolor och förskolor i Lunds kommun skicka in ansökan om bidrag, med arbetsbeskrivning och ekonomisk kalkyl. Vi rekommenderar er att alltid ha en dialog med er förvaltare om planerade utvecklingsprojekt så att skötseln av utomhusmiljön ska bli så smidig som möjlig för alla parter.

Önskar ni få inspiration till möjliga utvecklingsprojekt på er gård eller har frågor som rör ansökan, tveka inte att kontakta oss på naturskolan@lund.se.

Gröna skolgårdar

En bild som visar stockar som ligger i en fyrkant på marken med vimplar ovanför och träd i bakgrunden.
Hubertusgårdens Gröna skolgårdsprojekt om sittplatser 2023. Foto: Hubertusgården

Kommande kurser

Vi avslutar årets kursprogram med de sedvanliga nätverksträffarna för de som arbetar med eller vill komma i gång med utmärkelserna Grön Flagg och Skola för hållbar utveckling. På träffen får du chans att möta kollegor som arbetar aktivt med hållbar utveckling. Du får dela med dig av goda exempel från din enhet, men du har även chans att ta upp sådant som känns jobbigt samt att du får ta del av andras erfarenheter för att stärka hållbarhetsarbetet.

Nätverksträff 7 november – För personal i förskolan samt åk F–3

Nätverksträff 8 november – För personal i åk 4–9

Årets fjärilstävling avslutad!

Tack till alla enheter som deltagit i tävlingen och grattis förskolan I Ur och skur Solstrålen till första platsen! Sju olika arter lyckades förskolan se på sin gård i år. Vi hoppas att både barn och personal ute på deltagande enheter har haft kul och samtidigt lärt sig något om våra vackra fjärilar.

Slutresultatet i årets tävling

En bild på en fjäril som sitter på gröna blad.
Puktörneblåvinge

Månadens uteklassrum – Risen

Söder om Genarp ligger naturreservatet Risen. Området är cirka 230 hektar stort varav cirka 90 hektar är öppen fäladsmark. Att besöka Risen ger sköna naturupplevelser. Går man över stättan vid Rige Holgers väg så kommer man in i på en vacker fäladsmark, en typ av mark som vi bara har spillror kvar av i det skånska landskapet.

Gå till Uteklassrum Risen

En bild som visar en enefälad med en stor en i förgrunden och gult betat gräs med enstaka enar.

Naturskolan på Nobel Prize Teacher Summit i Stockholm

Den 28 september var Naturskolan och Lunds universitet inbjudna till Nobel Prize Teacher Summit i Stockholm för att hålla en inspirationsföreläsning om hur lärare kan jobba med biologisk mångfald i sin undervisning. Dagen samlade 350 lärare från över trettio länder som fick träffa Nobelpristagare, toppforskare och fredsaktivister som talade utifrån temat engagemang.

Under vårt pass inledde Anna Persson från Lunds universitet med att prata om vikten av och hälsofördelarna med biologisk mångfald i våra städer. Därefter presenterade Lina Hällström från Naturskolan det pedagogiska materialet som tagits fram i projektet Natural Nations som vi berättat om i tidigare nyhetsbrev. Materialet innehåller protokoll för att inventera biologisk mångfald på skolgården och över 50 pedagogiska aktiviteter som syftar till att väcka nyfikenhet och höja kunskapen kring de djur och växter som kan finnas på skolgården. All data som samlas in i inventeringarna kan sedan rapporteras till och analyseras av forskare på Lunds universitet och klassen kan på så sätt bidra till och delta i medborgarforskning.

Vi fick många nya kontakter med lärare, både nära och långt bort, och vi hoppas det leder till att ännu fler ser fördelarna med att arbeta praktiskt med biologisk mångfald på skolgården.

Kolla in Nobel Prize Teacher Summit med program, talare och presentationer.

Vill du arbeta med biologisk mångfald på skolgården?

En bild av en stor grupp människor som står uppställda med pappersstrutar formade som megafoner.
Foto: Nobel Prize Museum

Boka naturvägledning i Skrylle

Medan den nya utställningen växer fram i nya naturum i Skrylle tar naturvägledarna emot bokade grupper och skolklasser som vanligt. På deras webbsida skrylle.se finns information om vad de erbjuder och det går att boka dem för både kortare introduktioner och längre pass med olika teman. All deras naturvägledning är gratis. Mejla naturum@lund.se för att boka eller ring 046 359 42 36.

(Åk med Naturbussen, linje 159, till Skryllegården eller Dalby Söderskog. Från i år går bussen med fler avgångar per dag fram tills höstlovet. Se tider på skanetrafiken.se)

SMULLE

SMULLE är ett forskningskommunikationsprojekt i samverkan mellan Jönköping University och Håll Sverige Rent, med stöd av Formas. Genom handling i samverkan sprider vi hopp och ökad handlingskompetens bland barn, ungdomar och vuxna. Det är idén bakom SMULLE, Samverkan för Mångfunktionella Utomhusmiljöer för Lek, Lärande och stärkta Ekosystemtjänster. Ju fler som bidrar och visar vad man gör, desto mer växer inspiration och hopp om biologiskt och pedagogiskt rikare närmiljöer för barn och ungdomar. Kanske har ni planterat träd eller andra växter tillsammans? Kanske har ni anlagt ett gråsuggehotell? Vi har hört ryktas att det till och med ska finnas mini-skogsträdgårdar i Lund. Alla bidrag, från smått till stort välkomnas. Diplom och premier delas ut så långt lagret räcker.
I en första omgång är deadline 31 oktober men SMULLE-utmaningen fortsätter även 2024. Det går fint att delta mer än en gång.

SMULLE-utmaningen

En illustration av barn och vuxna som vattnar, skördar och leker på en skolgård med äppelträd, pallkragar, damm och stockar.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.

Skicka till: naturskolan@lund.se

Läs mer om Naturskolan

Uppdaterad:

Dela sidan: