Länk till startsidan

Kommunstyrelsen – aktuella beslut mars 2024

Ansökan om att bilda biosfärområdet Storkriket, markanvisning i Stångby och lundaförslag om en laddstolpe för elbilar i Södra Sandby. Det är några av ärendena som behandlades vid kommunstyrelsens sammanträde den 6 mars.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Ett steg närmare att bilda biosfärområdet Storkriket

Biosfärsområdet Storkriket är ett steg närmare att förverkligas. Ansökan till regeringen och därefter Unesco om att låta bilda området har fått grönt ljus av kommunstyrelsen. Förslaget till biosfärsområde sträcker sig över 110 000 hektar från Lunds tätort i väster till Lövestad och Äsperöd i Sjöbo kommun i öster. Även delar av Eslövs kommun ingår, och sedan tidigare har både Eslövs och Sjöbo kommuner ställt sig bakom ansökan till Unesco.

Biosfärområden är av Unesco internationellt erkända områden med höga och unika natur- och kulturvärden. Områdena ska bidra till att förbättra relationen mellan människa och natur och skapa modellområden för hållbar utveckling och hitta ett hållbart samspel mellan människan och lokala naturvärden.

Det föreslagna biosfärområdet Storkriket sträcker sig över tre kommuner.

Centralt i alla biosfärområden är att arbetet ska genomföras genom funktionerna bevara, utveckla, stödja. Ett biosfärområde innebär inget skydd i juridisk mening och medför heller inga ytterligare inskränkningar vad gäller markanvändningen, exploatering eller allemansrätt.

Av området är 9 200 hektar skyddat enligt miljöbalken och EU:s habitat och fågeldirektiv. Storkriket omfattar ett av Sveriges viktigare områden för hotade och sällsynta arter, här finns bland annat 1 054 rödlistade arter. Marken i övrigt består av 54 procent åkermark, 22 procent skog, 18 procent öppen mark, 3 procent sjöar och vattendrag samt 2,5 procent bebyggelse.

Frågan går nu vidare till kommunfullmäktige, som fattar det slutgiltiga beslutet om ansökan om att bilda biosfärområdet Storkriket.

Läs mer om Storkriket på lund.se:

Biosfärområde Storkriket

Byggaktörer får tävla om markanvisning i Stångby

Cirka 80-100 nya bostäder i varierade upplåtelseformer – det är målet med att bjuda in byggaktörer till ett så kallat jämförelseförfarande inför direktanvisning inom området Stångby Väster II. Kommunstyrelsen har godkänt upplägget som nu ska förverkligas med start redan våren 2024.

Genom att bjuda in till ett jämförelseförfarande inför direktanvisning erbjuds aktörer en möjlighet att på ett konkurrensutsatt sätt erhålla en direktanvisning för en eller flera byggrätter i området. Samtidigt kortas processen ned tidsmässigt jämfört med vid en större tävling, vilket kan bidra till att det fortsatta byggandet i Stångby snabbas på. De aktörer som deltar ska fylla i ett enklare anbudsformulär där de redogör för bland annat bolagets projektidé, hållbarhetsambitioner och dess genomförandebeskrivning. En jury med kompetens inom hållbarhet, arkitektur och genomförande ska därefter utse vinnande aktörer. Vinnarna får teckna markanvisningsavtal med kommunen, vilket bedöms kunna ske hösten/vintern 2024. Prissättningen kommer att vara marknadsmässig och bestämmas först i samband med arrende- och köpeavtal tecknas.

Läs mer om utvecklingen av Stångby:

Utveckling av Stångby

Läs mer om olika varianter av markanvisningstävlingar:

Markreservation och markanvisning

Lundaförslag: Installera en laddstolpe för alla i Södra Sandby

Lunds kommun bör installera en laddstolpe i Södra Sandby, något som saknas i dag. En sådan laddstolpe skulle göra det möjligt även för de som bor i hyresrätt att skaffa elbil. Detta föreslår en medborgare i ett lundaförslag som nått kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen konstaterar att förslaget ligger i linje med kommunens beslutade mål och åtgärder. Sedan 2023 pågår arbete med det särskilda uppdraget ”Program för laddinfrastruktur i hela kommunen”, där lämpliga platser håller på att identifieras. Medel finns avsatta för investeringar, och ett prioriterat mål är att skapa en jämlik tillgång till laddinfrastruktur i kommunen utifrån behov. Med hänvisning till det pågående arbetet har kommunstyrelsen beslutat att se lundaförslaget som besvarat.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: