Länk till startsidan

Tekniska nämnden - aktuella beslut december 2023

Två Lundaförslag om cykling och nämndens budget för 2024 stod på agendan för årets sista möte. Nämnden tog även beslut om att planera för den sista etappen av nordsydliga cykelstråket genom Lunds stadskärna. Det blir fler turer med Naturbussen till Skrylle även under nästa år och tekniska förvaltningen ska bygga färdigt gatorna i ett nybyggt område av Stångby.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Lundaförslag om saknad cykelväg i Dalby

Lundaförslaget handlar om att det vore bra med en cykelväg mellan Dalbys utkant och den gamla järnvägen till Hällestad. Idag är den genaste vägen för cyklister att följa bilvägen där trafiken kör 70 km/h. Den som vill cykla sträckan på riktig cykelväg måste välja en längre och lite krokigare väg. Tekniska förvaltningen tycker också att detta är en bra idé. Den saknade sträckan finns redan med i kommunens planering med prioritet 2. Det betyder att den kan byggas tidigast när cykelstråk med prioritet 1 är klara.

Lundaförslag om cykelväg mellan Brunnshög och Nova

Lundaförslaget om en gång- och cykelväg parallellt med Norra Ringen, mellan Brunnshög och Nova Lund, stämmer väl överens med kommunens ambition. Den saknade länken finns med både i kommunens översiktsplan och i en studie som gjorts tillsammans med Trafikverket i samband med omvandlingen av Västerbro. Eftersom Norra Ringen är en statlig väg är det Trafikverket som tillsammans med Lunds kommun ansvarar för att bygga en eventuell cykelväg. Det kan behövas fler åtgärder i anslutning till Norra Ringen och tekniska nämnden beslutar därför att vänta på besked från Trafikverket.

Budget 2024 – fokus på kärnverksamhet i sämre ekonomiskt läge

Efter kommunfullmäktiges beslut om övergripande ekonomisk verksamhetsplan för 2024–2026 i november har tekniska nämnden nu tagit beslut om sin budget för 2024. Fokus ligger på kärnverksamhetens förmåga att ge service till lundaborna trots ett utmanande läge. Alla delar av kommunen delar på ansvaret att effektivisera verksamheten och prioritera det som är allra mest viktigt för att välfärden ska fungera. Nämnden bedömer att det krävs omfattande prioriteringar för att nå en budget i balans och har beslutat om flera olika åtgärder. Några exempel:

  • Fågelvoljärerna i Stadsparken ingår inte i nämndens kärnverksamhet och avvecklas under 2024. Det sparar omkring 650 000 kr per år. Idag omfattar uppdraget bland annat tillsyn och skötsel 2 timmar per dag, alla dagar om året, tillsammans med regelbunden veterinärkontroll. Fåglarna ska i första hand omplaceras till föreningar eller annan verksamhet. Mer information kommer under våren.
  • Centrumpatrullens uppdrag med daglig städning av stadskärnan avvecklas och ersätts med mer behovsstyrd renhållning. Det kan till exempel innebära mindre insatser under vintern när nedskräpningen minskar.
  • Det görs även omprioriteringar och satsningar inom nämndens verksamhet: det blir större fokus på att förebygga översvämningar och beläggningsskador på gator och gång- och cykelbanor. Senast i juni ska det tas fram ett förslag på lägre taxa för föreningar som vill sälja julgranar på allmän plats. Kommunen ska även bidra till en mer attraktiv stadskärna genom att inte ta ut avgift för uteserveringar.

Läs mer om kommunens övergripande ekonomiska planering

Nordsydliga cykelstråket ska byggas klart och andra delar av stadskärnan står på tur

Varje dag tar sig runt 4 000 cyklister genom Lunds stadskärna, från Allhelgonakyrkan i norr till Mejeriet i söder. Den första etappen av nordsydliga cykelstråket började byggas 2016. För varje etapp som byggs klart får cyklisterna en tydligare, säkrare plats i trafiken och ett bättre underlag att cykla på. Nu förbereds den sista etappen mellan Lilla Tvärgatan och Klostergatan. Tekniska nämndens ger klartecken till förvaltningen att starta detaljprojektering inför ett kommande bygge. Detaljprojektering beräknas pågå hela våren med möjlig byggstart senhösten 2024.

Den tunga trafiken genom stadskärnan har minskat betydligt efter att stadsbussarna flyttade sin knutpunkt från Botulfsplatsen till Lund C. Det ökar möjligheterna att utveckla stadskärnan. Planering kring förändring av Stortorget och Botulfsplatsen, med angränsande gator, löper därför parallellt med arbetet för nordsydliga cykelstråket. Förändringarna samordnas med det pågående arbetet med en utvecklingsplan för stadskärnan där både lundabor och verksamheter bidragit med kunskap och synpunkter.

Läs mer om utvecklingsplan för stadskärnan

Klartecken att bygga färdigt gator och cykelvägar i del av området Stångby Väster II

Inflyttning pågår i de nya bostäderna som LKF, Kudu och OBOS har byggt inom Stångby Väster II. Nu när bostäderna är klara och det inte ska köras mer byggtrafik i området kan kommunen göra klart gator och gång- och cykelvägar.

Fler turer för Naturbussen även 2024

Naturbussen, linje 159, kör mellan Lund C och Skryllegården från mars till november med sex dagliga turer. 2023 köpte Lunds kommun extra turer av Skånetrafiken så att fler kan resa till naturen utan bil. Tidtabellen matchar naturum Skrylles program för allmänhet och skolor men avlastar även Skrylles parkering. Tekniska nämnden beslutar att göra samma tillköp för 2024.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: