Länk till startsidan

Utmaningen inför 2024: God service trots utmanande läge

Budgeten för 2024 har fokus på att bibehålla kärnverksamhetens förmåga att ge service till lundaborna – trots ett utmanande läge. Detta ska uppnås genom att den politiska riktningen ligger fast och en ansvarsfull ekonomisk planering med lundabon i fokus. Nu kan du ta del av ekonomi- och verksamhetsplanen för 2024-2026 i sin helhet.

Mellan två höga hus strålar solen igenom.

Likt andra kommuner i Sverige påverkas Lunds kommun av en utmanande och osäker samhällsekonomisk utveckling med hög inflation där kostnaderna ökar snabbare än kommunens intäkter och en lågkonjunktur som påverkar skatteintäkterna.
Befolkningsutvecklingen är en viktig fråga för alla kommuner. Vilket befolkningsunderlag som man kan räkna med på kort och lång sikt får stor betydelse för planering, verksamheter och visioner. I Lund innebär befolkningsutvecklingen just nu färre barn och fler äldre. Förändringar som påverkar skolan och äldreomsorgen. Och där äldreomsorgen också brottas med en tilltagande brist på arbetskraft.

Politikens riktning ligger fast

Den politikens riktning ligger fast vilket innebär de fyra övergripande kommunfullmäktigemålen (Sveriges tryggaste kommun, tillitsbaserad styrning och ledning, fler lundabor i arbete och klimatneutralitet 2030) fortsatt pekar ut riktningen för kommunens verksamheter under mandatperioden 2023-2026.
Nytt är däremot de arbetsmiljömål som ska styra arbetsmiljöarbetet under mandatperioden: sänk sjukfrånvaron, förbättra chefers förutsättningar och en mer hållbar arbetsbelastning och bättre möjligheter till återhämtning. Målen tar sikte på områden där Lunds kommun har en förbättringspotential.

Kommunfullmäktige har beslutat om 15 stycken nya särskilda uppdrag som ska läggas till listan av tidigare beslutade uppdrag. De nya uppdragen ska genomföras med start nästa år.
Läs mer om mål och särskilda uppdrag i Ekonomi- och verksamhetsplanen
Ekonomi- och verksamhetsplanen 2024-2026

Ansvarsfull ekonomisk planering med lundaborna i fokus

Tidigare års goda ekonomiska resultat gör det möjligt att göra avsteg från resultatmålet om +2% som mildrar behovet av kortsiktiga besparingar. Genom förändrade resultatmål undviks en ryckighet för den kommunala verksamheten med stora nedskärningar ett år som sedan kan följas av behov på uppskalning av verksamheten.
Tidigare års generella effektiviseringskrav utifrån varje nämnd är borttagna i årets ekonomi- och verksamhetsplan och istället görs särskilda prioriteringar utifrån dialog med verksamheterna.
Skattesatsen på 21,24 kronor förblir oförändrad. Budgeterat resultat 2024 uppgår till -72 miljoner kronor eller -0,8 % av skatteintäkter och generella statsbidrag. Resultatutjämningsreserv disponeras för att nå ett resultat om 0. Budgeterad investeringsutgift uppgår till 1,1 miljarder kronor.
Läs mer om årets budget i aktuella beslut från kommunfullmäktige
Aktuella beslut kommunfullmäktige 23 november

Effektivisering för att hantera långsiktiga samhällsutmaningar

För att långsiktigt hantera samhällsutmaningarna krävs också effektivisering av kommunens stödjande strukturer för att Lunds kommun ska bli en organisation som det är lätt att jobba i och där större delen av kommunens resurser kan gå till att leverera välfärdstjänster med god kvalitet. Och på så sätt utveckla Lund som attraktiv och hållbar plats. Ett arbete som inleddes i våras efter beslut i kommunstyrelsen och som kommer att fortsätta under perioden 2024-2026.

Ekonomi- och verksamhetsplan

Varje år gör Lunds kommun en ekonomi- och verksamhetsplan. Kommunfullmäktige fastställer mål, skattesats och ekonomiska ramar för kommande budgetår, med en treårig ekonomisk plan för hela kommunen. Genom att fastställa mål och ekonomiska ramar anger kommunfullmäktige på vilket sätt kommunens medel ska användas för kommande år.

Läs ekonomi- och verksamhetsplanen i sin helhet

Uppdaterad:

Dela sidan: