Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Kommunfullmäktige – aktuella beslut november 2023

Fortsatt styrning mot fyra övergripande mål, en oförändrad skattesats samt en rad nya uppdrag. Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 22-23 november beslutades om mål och ramar för kommunens verksamheter under nästa år, samt en plan för 2025-2026. Här är ett urval av besluten.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Fyra mål för kommunfullmäktige ligger fast

För ett år sedan beslutade kommunfullmäktige att de fyra nya övergripande mål ska peka ut riktningen för kommunens verksamheter under mandatperioden 2023-2026. Att dessa mål ska ligga fast under 2024 har kommunfullmäktige nu beslutat.

  • En tillitsbaserad styrning och ledning: ”Lund ska inta en nationellt ledande position vad gäller tillitsbaserad styrning. Beslutsfattandet ska ske på rätt nivå och präglas av förankring, evidens och ’best practice’.”
  • Sveriges tryggaste kommun: ”Lunds kommun ska fortsatt vara i topp när tryggheten i Sveriges kommuner rankas. Därför behöver åtgärder för att stärka den upplevda tryggheten, att arbeta målinriktat med tidiga, förebyggande insatser och att förhindra och förebygga brott genomföras.”
  • Fler lundabor i arbete: ”Varje lundabo ska få känna gemenskap med andra, ta eget ansvar och uppleva självständighet. Ett arbete eller annan meningsfull sysselsättning är av största vikt för varje människa. Lunds kommun ska därför ha höga ambitioner och utveckla den samlade arbetsmarknads- och näringslivspolitiken. Detta arbete ska ske i nära samverkan med lokala aktörer.”
  • Klimatneutralitet 2030: ”Lund ska vara Sveriges ledande kommun i omställningen för klimatneutralitet och en internationell förebild. De ambitiöst satta målen ska nås genom en handlingskraftig klimatpolitik och samarbete med näringsliv, akademi och idéburen sektor. För lundaborna ska det vara lätt att göra rätt vad gäller att ta ansvar för klimat och miljö.”

Lunds kommuns ekonomi 2024-2026

Kommunfullmäktige har beslutat om budget för år 2024, men också om en ekonomisk plan för år 2025-2026. Budgeten bygger på tidigare års budgetunderlag samt uppdaterade skatte- och pensionsprognoser, inflationstakt och räntekostnadsutveckling. Förslaget har under året varit på remiss hos kommunens nämnder och styrelser, och utifrån remissvaren har justeringar gjorts, exempelvis i form av budgetförstärkningar för flera nämnder. Kommunstyrelsens budget har också förstärkts med 10 miljoner kronor i reserverade medel för att hantera högre livsmedelspriser under nästa år.

Sammanlagt väntas kommunen omsätta cirka 8,5 miljarder kronor under 2024, vilket är cirka 0,5 miljarder mer än i år. Merparten används av barn- och skolnämnden (3 miljarder kronor) och vård- och omsorgsnämnden (2,6 miljarder kronor). Det förväntade resultatet för hela kommunen under 2024 är -72 miljoner kronor – ett underskott som täcks genom att kommunen använder sig av sin reserv från tidigare års positiva resultat. För 2025 är det väntade resultatet +130 miljoner kronor och för 2026 +203 miljoner kronor.

Investeringsramar för respektive nämnd har också fastställts av kommunfullmäktige där den totala investeringsbudgeten för 2024 uppgår till 1,1 miljard kronor.

Skattesats

Nuvarande kommunala skattesats på 21,24 kronor kommer att vara oförändrad under 2024.

Taxor och avgifter

Kommunfullmäktige har beslutat om ett antal nya taxor och avgifter för invånare och företag som använder kommunens tjänster. Förslag till nya taxor och avgifter har tagits fram av de nämnder som ansvarar för verksamheterna. De beslutade taxorna gäller från och med 1 januari 2024.

  • Färdtjänsttaxa: 26 kronor för resor upp till 8 kilometer samt 6 kronor per påbörjat 4-kilometersintervall Tekniska nämnden får rätt att årligen besluta om höjning av färdtjänsttaxan i takt med Skånetrafikens framtida höjningar av kollektivtrafiktaxan.
  • Avfallstaxa: Taxor för insamling av förpackningar vid flerfamiljshus kan sänkas med motsvarande 10 miljoner kronor till följd av ökad ersättning från producenterna. För villor som inte har fastighetsnära insamling höjs avgiften. Förändringarna av renhållningstaxan innebär sammantaget en sänkning med 6,4 miljoner kronor.
  • Taxor och avgifter inom kultur- och fritidsnämndens verksamheter räknas nästa år upp med 2,3 procent. Undantag görs för bibliotek och kulturskolan för att säkerställa tillgång till dessa för alla samhällsgrupper, samt för scener där specifika anpassningar ska göras i stället för en generell uppräkning.

Särskilda uppdrag med start under 2024

Kommunfullmäktige har beslutat om ett antal särskilda uppdrag som ska läggas till listan av tidigare beslutade uppdrag. De nya uppdragen ska genomföras med start nästa år. Här är de nya uppdragen:

  • Kommunen ska erbjuda förebyggande hembesök till äldre och personer med funktionsnedsättningar för att säkra deras hem från brott och brand. Ett särskilt arbete ska göras tillsammans med räddningstjänsten för att möjliggöra mer brandsäkra hem.
  • Kommunen ska bli en föregångskommun i arbetet med att motverka våld i nära relationer. Detta ska ske tillsammans med berörda aktörer i civilsamhället.
  • Utredning om hemmasittare: I dag är det upp till varje lärare att stötta och utbilda elever som håller sig hemma. För att minska den administrativa bördan för läraren och arbeta mer strategiskt för att bryta hemmasittande ska kommunen utreda hur en utvecklad modell som jobbar mot hemmasittare skulle kunna fungera utifrån ”best practice”.
  • Fler analoga och tryckta läromedel ska köpas in och användas i undervisningen.
  • Renhållningsverksamheten i Lunds kommun ska bli mer kostnadseffektiv genom bland annat smartare rutter, högre nyttjandegrad av fordon och att stimulera fler hushåll att övergå från två till fyra fack i soptunnan.
  • Seniorluncher: För att sänka kostnaden för kommunens seniorluncher och samtidigt säkra bibehållen matkvalitet och social tillvaro för seniorerna ska en organisation med skolrestauranger och avhämtningsmöjligheter skapas. Där det är möjligt ska seniormatsalar inrättas i särskilda rum i anslutning till matsalarna.
  • Basketkorgar, fotbollsmål och liknande som gör den spontana idrotten roligare och mer lättillgänglig ska sättas upp där det är möjligt och bedöms lämpligt.
  • Fler temalekplatser i stil med Tunaparken, Stadsparken och andra temalekplatser i Malmö ska byggas, för att göra leken mer spännande. Befintliga lekplatser ska ses över och eventuellt ersättas med temalekplatser.
  • Modellen för resursfördelning till små skolor på landsbygden ska ses över. Dagens regelverk och finansieringssystem som finns för byaskolorna är i behov av en översyn för att trygga byaskolornas fortlevnad. I dag görs undantag för att säkra skolornas existens, men kommunen behöver ha ett regelverk och system som fungerar över tid och skapar robusta förutsättningar för skolorna.
  • Vård- och omsorgsnämnden får i uppdrag att genomföra en särskild lönesatsning riktad mot undersköterskor och stödassistenter som går utöver den ordinarie lönerevisionen.
  • Barn- och skolnämnden får i uppdrag att genomföra ett pilotprojekt för att erbjuda grundskoleelever frukost. Projektet ska genomföras på skolor med olika geografisk placering och nyttja den redan befintliga infrastrukturen som finns med till exempel frukost som serveras inom den inskrivna fritidsverksamheten.
  • Kultur- och fritidsnämnden och arbetsmarknads- och socialnämnden får i uppgift att genomföra en riktad kostnadsfri sommarsimskola mot målgruppen ekonomiskt utsatta familjer, som ett komplement till den avgiftsbelagda undervisningen.
  • Inför anläggandet av fotbollsplaner på Brunnshög ska kultur- och fritidsnämnden utreda anläggandet av en miljövänlig och klimatsmart åretruntfotbollsplan, liknande den plan som Hässleholms kommun anlagt på Österås IP.
  • Lunds kommun ska sänka sina samlade konsultkostnader med minst 10 procent. Uppdraget är kommunövergripande och samordnas av kommunstyrelsen.
  • Avgift för julgransförsäljning: Ett förslag ska tas fram om att införa en differentierad avgift för kommersiella aktörer respektive ideella aktörer. Förslaget ska vara klart senast i juni 2024.

Vad händer nu?

Nu när kommunfullmäktige har beslutat om de kommunala nämndernas ekonomiska ramar är det dags för nämnderna att gå vidare med sina verksamhetsplaner och internbudgetar för 2024. Detta arbete ska vara klart och beslutat i respektive nämnd senast den 31 januari nästa år.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: