Länk till startsidan

Förenklad delgivning

Vid förenklad delgivning behöver du som mottagare inte skicka in något bevis på att du tagit emot beslutet eller handlingen. Du anses ha tagit emot ett beslut eller en handling oavsett om du har läst informationen eller inte.

I vissa fall använder kommunen förenklad delgivning när vi skickar information eller beslut till dig. Det betyder att du enligt lag anses ha tagit ett brev oavsett om du har läst informationen eller inte..

I den handling eller beslut vi skickat står det alltid hur du delges och om du behöver göra något.

Förenklad delgivning innebär att vi skickar två brev

  1. Det första brevet innehåller den information vi vill att du ska ta del av, till exempel ett beslut.
  2. Det andra brevet berättar för dig att vi har skickat ett beslut, så att du kan kontrollera att du fått det. Brev nummer två skickas första vardagen efter att brev nummer ett skickats.

Det är viktigt att du hör av dig till oss så fort du kan om du bara skulle få det andra brevet. Vi skickar till din senast kända adress. Det kan också vara din e-postadress om du lämnat den till oss i ärendet. Om breven kommer i retur skickar vi handlingarna till adressen där du är folkbokförd, om vi inte redan använt den.

När är du delgiven?

Du anses delgiven två veckor efter att vi skickat det första brevet. Datumet som det skickades framgår av det andra brevet.

Exempel på delgivning

Lila cirkel med en illustration av ett kuvert.

1 mars

Handlingar som du ska delges skickades den 1 mars.

2 mars

Meddelandet skickas nästa arbetsdag, den 2 mars.

15 mars

Du är delgiven den 15 mars. Tiden du har på dig att överklaga räknas från den dagen.

Att tänka på

Du måste meddela oss om du byter bostadsadress eller e-postadress.

Kontrollera din post minst varannan vecka. Om du inte kan göra det under en period, till exempel under en semesterresa, behöver du meddela oss om det i förväg. Då undviker du att missa en tidsfrist för att svara eller överklaga.

Särskild delgivning med juridisk person

Den metod som kallas särskild delgivning med juridisk person fungerar på ett liknande sätt som förenklad delgivning. Även här skickas först själva handlingen och nästa arbetsdag skickas ett kontrollmeddelande.

Breven skickas till den adress som finns registrerad för den juridiska personen.

Den juridiska personen anses delgiven när två veckor har förflutit från det att handlingen skickades.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?