Länk till startsidan

Tusenårslunden

Lugn, grönska och … får? Ja men så är det faktiskt. Allt detta får du ta del av om du besöker Tusenårslunden. Parken som markerar Lunds 1000-årsjubileum.

Två får passar på att beta och vila bland de lummiga träden.

Tusenårslunden går att besöka året om. Det är en stillsam park som ger möjlighet till vila och reflektion ackompanjerat av fågelsång. Dock kommer du inte vara helt själv i parken. Under vår och sommar betar här nämligen får för att hålla markerna öppna.

För den som vill dela naturupplevelsen med sin hund så är de också välkomna. Men är det får i parken måste hunden vara kopplad. Du kan ha din hund lös i naturområden mellan den 15 oktober och 1 mars om du som ägare har tillräcklig kontroll, vilket i praktiken betyder att hunden måste hållas i din närhet. Notera att Tusenårslunden inte är anlagd för inhägnad rastning av hundar. Närmaste hundrastgård finns i Flygelparken.

Hitta till Tusenårslunden

Hardebergaspåret löper förbi parken.
Närmsta busshållplats: Lund Tusenårslunden.

Hitta till parken på en karta

En mindre sjö omges av lövträd och hög vass.
En trästege står uppställd över ett stängsel. Bakom stängslet utgörs en park av de höga träden.
En upptrampad stig slingrar sig fram mellan de ståtliga lövträden.

Historia

Före 1990 var området för den nuvarande Tusenårslunden åkermark på båda sidor av vägen upp till Ekelundskolan. Tusenårslunden består av skogsek som planterats på det 3,5 hektar stora området. Mellan träden planterades buskar för att skapa bryn och som skydd för beståndet. Buskskiktet i den mindre delen av området närmast Hardebergaspåret kommer sparas till glädje för fågellivet och för att ge större variation.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?