I den här historierika parken finns det plats för både avkoppling, naturstudier och nöjen.
Folkparken, även kallad Folkets park, utgörs av en varierande miljö. Mitt i parken finns öppna ytor. I parkens nordligare del finns fotbollsmål, en mindre damm och en liten backe. Längtar ni som besökare efter en parkversion av en skogsstig kan ni istället gå en kort promenad längst med stigen som följer parkens västra del.
I Folkparken huserar bland annat kulturskolan, konsertlokalen Rotundan och ett av Lunds kommuns många bibliotek.
I parken finns:
Ett gång- och cykelstråk från centrum till Värpinge löper genom parken.
Redan 1892 inspirerades fackföreningen i Lund av Malmös Folkets park, och på den vägen kom Folkparken att ta plats i de arbetardominerande delarna i västra Lund. Meningen var att Folkets park skulle vara en ersättning för de sommarnöjen som arbetarna inte hade råd med och en kontrast till de mörka bostäder som många bodde i.
År 1895 övertog aktiebolaget äganderätten och efterhand uppfördes flera mindre byggnader, till exempel en musikpaviljong, en plattform under tak, två öppna dansbanor och ett klosetthus. Något som genom åren renoverats och bytts ut och som idag utgörs av den stora byggnaden mitt i parken som både kulturscen och bibliotek huserar i, uppförd 1976.
Det har varit många turer genom åren om huruvida Folkparken i Lund borde rivits till fördel för bostäder eller om denna anrika park skulle få stå kvar. Men parken har än så länge vunnit varje tvist.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?