Länk till startsidan

Bygdeväg prövas på Vallkärravägen i Stångby

På Vallkärravägen, mellan Bomvevsvägen och Drabantvägen, har cyklister inte en tydlig plats i trafiken. För att länka ihop cykelvägarna på var sida denna sträcka har tekniska nämnden beslutat att en så kallad "bygdeväg" ska testas under en period och därefter utvärderas.

Två bilder vid sidan av varandra som visar hur bil och cyklister passerar varandra på en bygdeväg och den andra bilden visar hur två bilar möts på en bygdeväg.
Bild A till vänster visar hur bil och cyklister passerar varandra på en bygdeväg. Bild B till höger visar hur två bilar möts.

Vad är en bygdeväg?

Bygdeväg är en trafiklösning som kan användas där det inte finns plats för separata cykelbanor eller cykelfält. Är biltrafiken tillräckligt gles kan en körbana tas bort och ge plats till två 1,25 meter breda vägrenar. Kvar blir en körbana på 3,25 meter. Vid möte mellan cykel och bil, cyklar man i vägrenen och kör på körbanan. Vid möte mellan två bilar, använder man körbanan och delar av vägrenen för att mötas. Låga hastigheter, god sikt och hänsyn trafikanter emellan är förutsättningar för att en bygdeväg ska fungera.

Vad ska vi göra på platsen?

Under våren kommer skyltar om bygdeväg att sättas upp. På den aktuella sträckan på Vallkärravägen kommer vägrenar att markeras med vita streck. Testet av den nya trafiklösningen startar så snart dessa finns på plats.

Fokusgrupper inför och efter omregleringen

Vi vill gärna ta del av trafikanternas upplevelse av trafiken på sträckan, både inför och under testperioden. För att få in användarperspektivet bjuder vi därför in till fokusgrupper. Sammansättningen av grupperna blir beroende av hur stort intresset av att delta är. Information och inbjudan till fokusgrupperna går ut till stångbyborna under mars månad.

Tidplan

Regleringen för bygdeväg på Vallkärravägen mellan Bomvevsvägen och Drabantvägen planeras preliminärt att starta i maj 2024.

Kontakt

Telefon medborgarcenter: 046-359 50 00

Länkar

Information från Trafikverket om bygdevägar

Bygdeväg i Stångby, Vallkärravägen mellan Drabantvägen och Bomvevsvägen.
På Vallkärravägen i Stångby, mellan Drabantvägen och Bomvevsvägen, ska regleringen bygdeväg prövas.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?