Länk till startsidan

Bron på Sankt Lars väg över Höje å byggs om

I två delprojekt ska bron på Sankt Lars väg över Höje å byggas om. Den första delen av projektet sker under våren och den andra efter sommaren. Under det första delprojektet kommer bron att vara avstängd för motortrafik men öppen för gång och cykel.

Illustration av trafiken under broreparation på St:Lars väg
Illustrationen visar att vägbanan kommer att vara stängd under vårens arbete, medan bron för fotgängare och cyklister fortsatt kommer att vara öppen.

Aktuellt

2024-02-28
Ny information om kollektivtrafiken under byggtid:
Linje 6 kommer att köra i på Sankt Lars-området, till en tillfällig hållplats på Karpvägen. Se information och karta nedan på denna sida.

Bakgrund

Idag består bron på Sankt Lars väg över Höje å av en bro för motortrafik och en mindre bro vid sidan för dubbelriktad gång- och cykeltrafik. Två enkelriktade broar på var sidan vägbron skulle öka framkomligheten för fotgängare och cyklister. Därför ska ytterligare en gång- och cykelbro byggas till. Men innan vi påbörjar arbetet med den andra gång- och cykelbron ska ett fel i vägbrons konstruktion åtgärdas.

Delprojekt 1

  • Sedan kommunen tog över väghållaransvaret på Sankt Lars väg har vi konstaterat fel på brokonstruktionen. Landfästena i var ände av bron och brodelen behöver kunna röra sig mot varandra. Den fasta överbyggnaden ska därför bytas ut mot en så kallad Maurer-fog, som tillåter brodelen att svänga utan att slita på landfästet.
  • Samtidigt som Lunds kommun bygger den nya överbyggnaden och monterar Maurer-fogarna kommer Kraftringen att passa på att göra förberedelser inför förnyelse av fjärrvärmenätet på Sankt Lars.

Delprojekt 2

  • I den andra delen av projektet bygger vi ytterligare en bro för gång- och cykeltrafik på andra sidan av vägbron. Detta kommer att ske under hösten och vi återkommer med information om detta då.

Tidplan delprojekt 1

Start: vecka 10, 2024
Beräknas att vara klart: vecka 20, 2024

Trafik under byggtid

Gång och cykel

Fotgängare och cyklister kommer under byggtiden att kunna ta sig förbi arbetet på gång- och cykelbron, som är öppen.

Motortrafik

Vägbron är helt avstängd för motortrafik under byggtiden. Bilister och annan motortrafik
hänvisas till Klostergårdsvägen för att ta sig in på området.Under det första delprojektet bygger vi om vägens överbyggnad på var sida om bron. Motortrafik på vägbron är inte möjlig, medan bron för gång- och cykeltrafik är framkomlig.

Karta som visar busstrafiken med linje 6 under byggtiden vecka 10-20 2024 i Lund.
Kartan visar hur linje 6 kommer att gå under byggtiden.

Kollektivtrafik

Den busslinje som påverkas mest av broarbetet är stadsbuss linje 6, som får en tillfällig körväg och en tillfällig ändhållplats under byggtid. Hållplats S:t Lars och Köket stängs och en tillfällig hållplats upprättas på Karpvägen. I stället för att köra över bron till Hpl S:t Lars kör bussen i en slinga på Källby Ängaväg/Karpvägen, där den tillfälliga ändhållplatsen placeras.

Entreprenör

GVV

Kontakt

Medborgarcenter, telefon 046-359 50 00

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?