Länk till startsidan

Utbyggnad av cykelbana på Kävlingevägen

I syfte att skapa ett mer sammanhängande system av gång- och cykelbanor runt Lunds huvudgator, har Kävlingevägen mellan Kung Oskars bro och Baravägen byggts om. Vägen har fått separerade gång- och cykelbanor på var sida, upphöjda korsningar och planteringar, vilket bidrar till en säkrare och mer trivsam trafikmiljö för alla. Största delen av sträckan är besiktigad och klar men kompletterande arbeten ska ske i april och augusti 2024.

Sträckan visar den del av Kävlingevägen, mellan Baravägen och Kung Oskars väg, som ska få en ny dubbelriktad gång- och cykelväg.

Status

2024-05-03

  • Sträckan Kävlingevägen mellan Baravägen och Kung Oskars väg är nu öppen för trafik och slutbesiktigad som helhet. Emellertid återstår en del asfalteringsarbeten att göra. Anledning till att projektet inte kunde slutföra alla moment inom tidplanen beror på att den kalla vintern och tjäle i marken.
  • Asfalteringsarbetet på vägbanan kommer att ske i augusti 2024, preliminärt under vecka 33-34.

Bakgrund

Under 2022 genomfördes en utredning om möjligheten att bygga ut gång- och cykelinfrastruktur i kommunens tätorter. Resultatet blev av man bland annat lyckades peka ut möjligheten till ett nytt cykelstråk i Lund längs med Kävlingevägen. Sträckan blir en del i att skapa ett mer sammanhängande system av gång- och cykelbanor utmed Lunds huvudgator samt skapa en mer tillgänglig och trivsam gatumiljö.

En viktig länk för cyklister i Lund

Kävlingevägen är länken mellan Lunds centrum, Oskarshem, Nöbbelöv, Vallkärra och Stångby. Stråket kopplar väl ihop lokala behov av cykelresor inom staden och stadsdelen samt tätorter. Bland annat behöver komfort och trafiksäkerheten öka för cyklisterna. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är behovet stort av förbättringar i cykelstråket. Utbyggnaden kommer också ge bättre förutsättningar för vegetationen, genom att mer yta tillförs till trädalléerna.

Gata genom ett samhälle med ett övergångsställe och refug med gatsten.
Kävlingevägen.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?