Länk till startsidan

Byggprojektet Stadshallen

Vad händer egentligen? Hur går det med ombyggnaden av Stadshallen? Här berättar vi om hur projektet framskrider.

Träskivor är uppsatta i ett tak i en sal.
I Stadshallens konsertsal börjar taket bli färdigt.

November

Nu gör vi färdigt det sista inför Stadshallens invigning. Den 25 november är startskottet med huständning klockan 16.00–17.00. Samma dag öppnar också Stadshallens restaurang Torgets.

I evenemangskalendern på stadshallen.se kan du läsa mer om allt spännande som händer under Stadshallens invigningsmånad.

Oktober 2022

Visste du att Stadshallen ska möbleras med återbrukade möbler? Soffor, bord och stolar med skön attityd ska bjuda in till Lundabornas nya vardagsrum.

Patrik Wipp är ljus- och ljudtekniker och ska utrusta Stadshallen med scenteknik för professionell användning. Men han tar också fram återbrukade möbler till Stadshallens entréplan.

Här kan du läsa en intervju med Patrik Wipp.

Stadshallens nyöppning

December 2022 blir månaden då Stadshallen öppnas på nytt och många arrangemang är redan inbokade, men vi tjuvstartar redan den 25 november då Stadshallen kommer att lysa upp i samband med julgranständningen på Stortorget! Stadshallens egen restaurang Torgets öppnar samma dag.

Stadshallens officiella öppningshelg infaller veckan därpå - den 2-4 december - och huset kommer då äntligen att fyllas med liv igen. Under hela december blir det fullt av aktiviteter i Stadshallen.

Programmet uppdateras efter hand. Välkommen.

På stadshallen.se kan du läsa mer.

Allt kan hända i Amfi

Från kommunfullmäktige till standup... Allt kan hända i Amfi! Häng med när Calle Håkansson från Stadshallens operatör Altitude Meetings visar rummet med det magiska ljusinsläppet.

Vem var Viking Eggeling?

I Stadshallen har mötesrummen fått namn efter kända kvinnor med anknytning till Lund. Men det finns även flera andra utrymmen i Stadshallen, kanske ännu lite gömda och outforskade... Här får du titta in i Viking Eggeling-rummet. Calle Håkansson från Stadshallens operatör Altitude Meetings avslöjar vem Viking Eggeling egentligen var...

Ombyggnaden av den vackra Stadshallen går nu in i slutfasen och krögaren Hampus Ponné förbereder invigningen av sin taperia.

Här kan du läsa en intervju med Hampus, där han berättar mer.

September 2022

Nu har vi börjat städa Stadshallen. Kaklet är på plats i restaurangen och i sessionssalen har stolarna monterats. Häng med när Peter Johannisson, platschef på Byggnadsfirman Otto Magnusson, visar runt.

Efter sommaren händer det massor i ombyggnaden av Stadshallen. Vissa saker kan du se utifrån, annat pågår i Stadshallens inre.

Utvändigt kommer vi att montera skorstenarna. Sedan återställer vi marken där vi har haft transporter in till bygget. Vi ska även sätta upp utvändig solavskärmning. Gångarna som förbinder Stadshallens båda byggnader ska färdigställas. I sessionssalen börjar vi montera stolarna. På Stadshallens ovanvåning lägger vi parkett och terrazzogolven – som bland annat finns i restaurangdelen – ska bli klara.

I källaren ska vi göra något riktigt spännande. Vi ska börja med installationen av Stadshallens livs första bryggeri.

Efter hand som de levereras monterar vi dörrar och lister. I Konsertsalen bygger vi om scenen och jobbar med golvstommen och väggpaneler. Målaren lagar och slipar de vackra ek-partierna i bland annat entrédörrarna.

Vad blir nytt i Stadshallen?

Efter ombyggnaden kommer mycket att vara sig likt, men det finns också nyheter.

Här hittar du en lista på allt det spännande, nya.

Simone Höckner hade dansundervisning i Stadshallen

I 19 år arbetade Simone Höckner som danslärare i Stadshallen genom Kulturskolan i Lunds kommun. Otaliga är de lundabor som lärt sig älska dansen genom Simone.

Här kan du läsa en intervju med Simone Höckner.

Pehr Rafstedt ser det andra går förbi

Fotografen Pehr Rafstedt har följt ombyggnaden av Stadshallen sedan starten.

Här kan du läsa en intervju med Pehr.

Håll i hatten - nu går det undan!

Se vår film där Thomas Andersson, som är en av Stadshallens projektledare, visar runt.

Juli 2022

Sommar, sommar, sommar… Men i Stadshallen jobbar vi på! Utanför Stadshallen gjuter vi nu schaktet färdigt och sedan ska markentreprenören återfylla och jämna till marken. Inne i byggnaden fortsätter vi med golvbeläggningar. I konsertsalen gör vi elinstallationer i väggarna. Med start i vecka 29 plockar vi ner byggställningen. I sessionssalen håller vi på med finjusteringar. Samtidigt jobbar vi med diverse elarbeten för styrsystem och passagesystem. Vi städar och kompletterar med gipsinklädnader efter elinstallationer. Finare och finare blir det för varje dag.

Juni 2022

Nu schaktar vi för en ny vattenservis till Rådhuset. Detta gör vi för att kunna stänga av den ledning som idag försörjer Rådhuset med vatten. Inne i kontorsdelen till Stadshallen monterar vi dörrar och dörrfoder. Med start i vecka 24 ska vi även montera glaspartier. Samma vecka börjar vi med hissen. Vi kompletterar också räckena till den nya, fina ståltrappan. Inne i den stora Stadshallsbyggnaden slipar vi de befintliga trapporna i ek. I sessionssalen har det hänt mycket. Vi håller på med montage av plywood och inom kort börjar golvläggaren med linoleummattor. I sessionssalen ska vi också montera räcken.
I konsertsalen är den stora ställningen färdigbyggd och nästa vecka börjar vi montera smidet. Sedan är det dags att montera nya takskivor. Vi håller redan på med målningen av taket.

Inne i restaurangen sprutlackerar vi kanalerna och vi tillverkar också inklädnader av ek för att dölja ventilationskanalerna. Schaktet på gården utanför Stadshallen saneras nu och schaktningen beräknas vara klar i slutet av nästa vecka.

För Julia Anshelm är Stadshallen barndomens land

Arkitekten Julia Anshelm har en stark relation till Stadshallen. Här har hon dansat och spelat musik och hon är barnbarn till Klas Anshelm som ritade Stadshallen.

Här kan du läsa intervjun med Julia Anshelm.

Maj 2022

I Stadshallen jobbar vi för fullt. Precis innanför byggstaketet har vi grävt ett schakt för det nya ventilationstornet mellan Stadshallen och Rådhuset. En arkeolog övervakar schaktet, för att se om någon intressant dyker upp i kulturlagren. Inomhus monterar vi träullsskivor i taket i foajén. I restaurangdelen kaklar vi toaletterna. Här är kök och diskrum redan färdigkaklade och nu monteras ventilationskåpor i diskrummet. Vid cafédelen målar vi taket. I sessionssalen monterar vi panel. Annat vi håller på med inne i Stadshallens stora byggnad är montering av radiatorer och porslin. Vi isolerar samtliga rör och ledningar. I konsertsalen river tar vi bort skivorna i den gamla takkonstruktionen.

I kontorsdelen monterar vi dörrar och partier av trä. Vecka 20 börjar vi också med lister och foder.

Visioner, planer och skyltar

Häng med Calle Håkansson och Ulrika Hjerpe från Altitude Meetings till salen Wettergrens i Stadshallen.

Titta in i Botulshörnan

Nu börjar Stadshallen mötesrum ta form. Än står vi mitt i bygget men följ med när Calle Håkansson från Stadshallens operatör Altitude Meetings visar runt. Här besöker vi Botulfshörnan!

April 2022

Den 28 april börjar vi schakta för ett arbete som behövs för nya ventilationsinstallationer i Stadshallen. Vi kommer att gräva en grop på en liten yta mellan Stadshallen och Rådhuset. Kulturens arkeologer ska schaktövervaka, vilket betyder att de är på plats och undersöker de massor som grävs upp. Visst är det spännande?

Vi beräknar att vara färdiga i slutet av juni. Arbetet ska inte vara bullrande och störande och ni kan komma fram som vanligt.

Mars 2022

Stadshallen mitt i bygget – se vår film och häng med in och titta!

I dag är vi 50-55 personer på plats i Stadshallen. Det här håller vi på med just nu: I kontorshuset fortsätter vi att måla. Milda turkosa och ljusblå toner syns nu på väggarna. Någon sade glatt att det ju är MFF-blått. Färgerna är framtagna för att likna de kulörer som arkitekten Klas Anshelm tog fram när huset byggdes på 1960-talet. I kontorshuset har vi också börjat montera hissen och sätter de sista kakelplattorna. Inne i det stora huset monterar vi ställningar i konsertsalen för att starta arbetena i taket. Vi projekterar det sista när det gäller placeringen av stolar och scenens storlek. I restaurangdelen jobbar vi vidare med det fina terrazzogolvet. Vi håller också på med installationer ovanför undertaken. I kommittérummen är monteringen av panelen klar inom någon vecka. Nu ska välja nyans på lacken, det finns prover att titta på för arkitekten och antikvarien. Under vecka 10 kommer vi att börja såga bort skadad betong på körrampen i garaget. Sedan ska vi städa också. :) Nu är nämligen rivningsarbetet snart klart.

Stadshallens putsade väggar restaureras

Samtidigt som allt detta händer restaurerar Josef Steinvall kärleksfullt Stadshallens gyllene putsade väggar.

Här berättar Josef Steinvall hur arbetet går till.

Februari 2022

Demokrati, kultur, öl och bullar – alla ska trivas i den ombyggda Stadshallen. Häng med på en tur när Shahad Lund, projektledare i Lunds kommun och Peter Johannisson, platschef för entreprenören Byggnadsfirman Otto Magnusson visar runt.

På bottenvåningen möts vi av stora ventilationsrör som ska ersätta dem från 1960-talet. Då var kraven helt andra, både när det gäller ventilation, brandsäkerhet och tillgänglighet.
– Vår utmaning är att uppfylla dagens lagkrav i en byggnad från 1960-talet utan att ge avkall på husets själ. Vi vill bevara arkitekten Klas Anshelms anda, men ändå skapa en säker byggnad, säger Shahad Lund.

Här kan du läsa mer om utmaningarna vid ombyggnaden av Stadshallen, 50+.

I restaurangdelen har det nya terrazzogolvet kommit på plats och slipats. Pelarna ska målas i en mörkblå färg – som liksom hela färgsättningen i Stadshallen – knyter an till Klas Anshelms ursprungliga färger. I Botulfshörnan gjuts en trappa upp till en scen. Här kommer Stadshallens operatör Altitude Meetings att anordna spännande arrangemang, som också syns ut genom de stora fönstren.

I sessionssalen byggs just nu nya gradänger. Stolarna ska placeras så att alla ser.

Vad ska hända härnäst med bygget i Stadshallen? Peter Johannisson berättar:
– På yttertaket ska vi byta tätskiktet. Samtidigt byter vi också krönplåtarna av koppar. Detta gör vi för att se till så att vatten inte kommer in via yttertaket. Inomhus sätter vi kakel, klinker och målar. Golvläggningen ligger i startgroparna. Det ska läggas linoleummattor och parkett. En teknisk sak som vi jobbar med är att vi renoverar motorerna till mörkläggningsgardinerna och lyftborden i konsertsalen. Scenen byggs om för att klara tillgänglighetskraven. I februari börjar vi montera träullsskivor i undertaken i Stadshallens stora byggnad. I mars ska vi börja montera panel i sessionssalen och kommittérummen. Samtidigt jobbar vi för att återvinna och återbruka allt vi kan.

Andra krav i dag än när Stadshallen byggdes

Att få plats med nya installationer av el, ventilation, vatten och avlopp i en byggnad, 50+ är inte helt lätt.

Möt Anders Welander, installationssamordnare för Climat 80, som har hand Stadshallens installationer. 

Januari 2022

I Stadshallen händer det massor och vi jobbar för fullt. Här kommer en liten sammanfattning av allt som pågår. I kontorsdelen monterar vi undertak och målar i köket. Ni vet väl att vi följer arkitekten Klas Anselms idéer från 1960-talet när det gäller färgsättning? Det bevarar Stadshallens själ. I kontorsdelen monterar vi också kakel och klinker.

I Stadshallens stora byggnad ska vi börja lägga terrazzogolv i restaurangdelen. Terrazzo är ett vackert och hållbart material av cement och sten, som gjuts och sedan slipas så att stenen syns. Vi håller också på att tillverka och montera gradänger i sessionssalen. Gradänger gör att stolarna sätts ovanför vandra som i en trappa och alla kan se bättre.

I garaget i källaren ska vi börja blästra golvet och ta bort gammal, sliten betong. Det börjar vi med i vecka 3. Sedan håller vi på med annat viktigt som inte kommer att synas för er besökare sedan: kontroll av mörkläggningsluckor, installationer i garaget i källaren och arbete med ventilation, vatten, el, sprinkler och kyla.

December 2021

Femtio års vägsalt har satt sina spår i Stadshallens garage. Salt och betong är nämligen ingen bra kombination. Vi måste därför ta bort det slitna betonggolvet och byta ut den rostade armeringen. Det börjar vi med den 6 december och sedan tar arbetet cirka tio arbetsdagar.

På garageplanet som ligger under entréplan behövde vi använda en metod som heter vattenbilning. Vattenbilning var det enda tillvägagångssättet som fungerade där, då garaget var så pass slitet att vi behövde få bort stora mängder betong och bila djupt ner till armeringen. Vattenbilning är tyvärr ganska bullrande och störde er som vistas i närheten av Stadshallen. Därför är vi glada över att vi kan välja ett annat sätt för golven till det nedersta garageplanet.
Läs mer om hur vi byter ut sliten betong i Stadshallens garage

Stulen plånbok kom tillbaka efter mer än 50 år

Under ombyggnaden av Stadshallen har det gjorts en del spännande fynd. I ett schakt hittades en gammal plånbok och den visade sig tillhöra Bodil Andersson, som gjorde en riktig tidsresa när hon fick tillbaka sin plånbok.

Här kan du möta Bodil som berättar vad som egentligen hände den där dagen 1970...

November 2021

Nu har vi kommit halvvägs i ombyggnaden av Stadshallen. Tiden går fort och vi jobbar intensivt med att göra den fina Stadshallen öppen och tillgänglig för alla.

Just nu monterar vi gipsväggar i Stadshallens stora byggnad. Vi jobbar också vidare med förbindelsegångarna mellan husen. Balkarna till gångarna är redan gjutna. Vi målar teknikrum och garage i den stora byggnaden samt fönster och väggar i kontorsdelen. Färgerna är framtagna utifrån arkitekten Klas Anshelms originalritningar och vi har grävt i arkiven.

Annat vi håller på med är håltagning för nya installationer för ventilation med mera. Vi ska gjuta nya golv i sessionssalen. Sedan är det dags att bygga trästomme till golv, väggar och gradäng för stolarna - som ska placeras i en stigande höjd, så att alla ska kunna se i salen.

Oktober 2021

Du som går förbi Stadshallen kanske ser att vi arbetar uppe på taket? Här byter vi papp och lägger ny krönplåt. På bottenvåningen byter vi fasadglas till ett som är mer energieffektivt. Inomhus håller vi på att putsa väggar i källaren och monterar nytt undertak. Allt för att göra Stadshallen öppen och välkomnande för alla!

Möt Stadshallens medarbetare

Stadshallen har många spännande medarbetare. Här får du möta du några av dem. Rebecka Wijk och Josef Wiberg är gestaltningsansvariga arkitekter på White.

Stadshallens arkitekter förnyar med varsam hand.

Shahad Lund är projektledare för Lunds kommun och Qamar Happoush är entreprenadingenjör hos Byggnadsfirman Otto Magnusson.

Shahad och Qamar vill peppa tjejer i byggbranschen.

September 2021

I september händer det mycket i ombyggnaden av Stadshallen. På garageplanet ska vi gjuta bjälklag. I Stadshallens kontorshus, där Pressbyrån ligger, fortsätter vi med att sätta upp innerväggar. I den stora Stadshallsbyggnaden går vi vidare med rivning av gamla installationer av till exempel el och ventilation samt tar bort ytskikt på väggar. Detta är inget bullrande arbete. Det kommer dock att bli del transporter med nya ventilationsaggregat.

Vi kommer också att arbeta med fönster utvändigt. Vi ska laga originalfönster och bland annat byta tätningslister. Kanske ser du oss på Stadshallens tak?

När gjutningen i källaren är klar ska golvet bli blankt som ett salsgolv. Röret pumpas ner i källaren, där höjden mäts med laser och plattas till med en bräda på ett skaft, så kallad slod. Gjutningen sker bara på morgonen och förmiddagen för att störa restauranger, butiker och boende så lite som möjligt. Efter dagens gjutning ska betongen torka. Sedan skuras den med en el-driven maskin för att bli helt plan. Gjutningen av golvet görs i flera etapper och pågår flera veckor.

Juli 2021

Under vecka 28–29 arbetar vi med rivning och sanering och med håltagning i valv och väggar. I garaget tvättar vi betongbjälklag. I hus B – Stadshallens mindre kontorsbyggnad – monterar vi hissväggar och utför demonteringsarbeten.

Vecka 30 och 31 har vi semester, men lite personal är på plats. Vecka 32–33 startar vi för fullt igen och monterar bland annat innerväggar i hus B. Vi fortsätter med rivning och sanering, monterar brunnar och börjar med ventilationsmontage. Murningen fortsätter och vi jobbar med smidesarbeten på olika ställen för förstärkning.

Juni 2021

Magiskt ljusinsläpp, ny teknik och mer utrymme för politiker och åhörare, är några av fördelarna när sessionssalen och konsertsalen i Stadshallen byggs om.

Så här kommer "nya" Stadshallen att se ut

Maj 2021

Som du kanske har märkt står det en byggnadsställning i passagen mellan Stadshallens två hus. Ställningen är varsamt infäst i tegelverkets fogar så att inte tegelstenarna ska gå sönder.

Mellan Stadshallens två hus ska det bli två nya glasgångar. Glasgångarna är ett krav för att säkra utrymningsvägarna. I fasaden tas två öppningar upp och för att bärigheten ska behållas, gjuts en betongbalk i tre delar som ska sitta i väggen.

I hus A, som är det stora Stadshallbyggnaden, monterar entreprenören upp en ny trästomme till det nya träullstaket på plan 11. De frilägger också de dem gamla brunnarna i källaren för att kunna byta till nya.

I det mindre huset, hus B, utförs rivningsarbeten. Detta även medför en del transporter. Sakta, men säkert, blir Stadshallen en öppnare och mer tillgänglig plats som välkomnar alla.

April 2021

Nu startar ombyggnaden av Stadshallen. Först ut är kontorsdelen – som många nog inte vet tillhör Stadshallen. Här ska det bli bättre lokaler att jobba i, fler toaletter och glasgångar över till huvudbyggnaden. Samtidigt pågår ett febrilt arbete med att se över och återskapa vissa speciella detaljer som belysning och den unika sandputsen på innerväggarna.

Så här tar vi oss an utmaningen att renovera Stadshallen

När glasgångarna ska byggas stängs passagen mellan Stadshallens båda byggnader. Passagen stängs under vecka 15 och öppnar inte förrän ombyggnaden är klar.

Film: Titta in i Stadshallen med byggprojektledare Shahad Lund

Mars 2021

Den 31 mars fick vi startbesked från stadsbyggnadskontoret att vi kan börja bygga om Stadshallen. Startbeskedet från stadsbyggnadskontoret föregicks av ett tekniskt samråd där det även utsågs en byggnadsinspektör, som sedan ska följa hela bygget och se till så att allt blir rätt.

Onsdagen den 24 mars vann bygglovet för Stadshallen laga kraft. Det gav i sin tur förutsättning för att vi ska få startbesked och börja bygga.

Februari 2021

Den 11 februari gav byggnadsnämnden bygglov så att Stadshallen kan renoveras och byggas till. Bland annat kommer två gångbroar att byggas och i bottenvåningen ska Stadshallen kompletteras med en restaurang och ett café.

Gångbroarna kommer att binda samman de båda husen, men har framför allt en viktig funktion som utrymningsvägar i händelse av brand.

Oktober 2020

Den 29 oktober 2020 fattades det slutliga beslut om investeringsbudget för projektet – 204 miljoner kronor inklusive inventarier.

Nu är det full fart framåt i arbetet med att ta fram de handlingar som behövs för att kunna börja bygga, vilket blir i början av 2021. Fram till dess pågår mindre arbeten i huset, exempelvis med sanering.

September 2020

Entreprenören Otto Magnusson jobbar med att sanera bort asbest och riva installationer. Samtidigt planerar de för att arbeta vidare med Stadshallens utformning och bevarande, tillgänglighet och brandsäkerhet.

Just nu har Otto Magnusson sin arbetsplats inne i Stadshallen. När renoveringen fortsätter kommer de att få lämna huset och istället ha sitt kontor i byggbodar. En annan viktig sak att planera är hur transporterna till och från arbetsplatsen ska fungera för att störa så lite som möjligt.

Augusti 2020

Den 12 augusti sade kommunstyrelsen ja till servicenämndens begäran om mer pengar till renoveringen av Stadshallen. Det rör sig om totalt 54 miljoner kronor, som behövs för att förverkliga de mål och krav som satts upp för projektet utöver den investeringsram på 155 miljoner kronor som beviljades 2018. Kommunfullmäktige valde den 27 augusti att skicka tillbaka förslaget för kompletterande utredning, så kallad minoritetsåterremiss, för att kunna fatta beslut under hösten. En majoritet av ledamöterna, 20 av 33, var dock positiva till planerna.

Maj 2020

I lokalerna pågår sanering och andra förberedelser inför den kommande byggstarten. Utanför konsertsalen och sessionssalen har bland annat parketten lyfts av.

Oktober 2019

Kommunstyrelsen har beslutat att teckna avtal med Altitude Meetings om uppdraget som operatör för att driva och utveckla Lunds stadshall, på uppdrag av och i nära samarbete med Lunds kommun.

Operatören kommer att vara det starka kittet mellan verksamheterna och kommunen, som hittar smarta och kreativa lösningar för hur lokalerna bäst kan utnyttjas mellan kommunens egna, fasta förhyrningar för kultur och politik, som har en fingertoppskänsla för vad som lockar gammal och ung till olika typer av evenemang och som långsiktigt vill utveckla Stadshallen tillsammans med fastighetsägaren Lunds kommun utifrån det koncept ”från finrum till vardagsrum” som fastställts av den politiska ledningen.

Juni 2019

Det blir White arkitekter som får uppdraget att utforma framtidens Stadshall i Lund utifrån sitt vinnande tävlingsbidrag The stage is set.

Maj 2019

60 förslag – så många bidrag har kommit in i arkitekttävlingen om att få gestalta "nya" Stadshallen inför den kommande renoveringen. Nu inleder juryn det omfattande arbetet med att granska, jämföra och gallra bland tävlingsbidragen. Vinnaren presenteras i juni!

Upphandling gestaltning genomförs som en arkitekttävling tillsammans med Sveriges Arkitekter för att få fram ett förslag som vårdar Anshelms byggnad samtidigt som det möjliggör ett mer levande hus med fler aktiviteter än i dag utifrån det koncept som tagits fram "från finrum till vardagsrum".

Mars 2019

Lunds kommun har, genom Serviceförvaltningen/Lundafastigheter tecknat ett första avtal med Byggnadsfirman Otto Magnusson AB om renoveringen av Lunds stadshall. Avtalet omfattar projektering av entreprenaden utifrån den omfattning som kommer att fastställas tillsammans med den arkitekt som vinner uppdraget att gestalta Stadshallen utifrån konceptet ”Från finrum till vardagsrum”.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?