Länk till startsidan

Parkskolans annex ska renoveras

Parkskolans annex ska byggas om invändigt. Byggnadernas utsida ska inte ändras, men fasaden ska fogas om och taken ska läggas om. Detta gör vi med omsorg om byggnadernas kulturhistoriska värde.

Idag är det ingen undervisning i annexet. Nu ska huset anpassas till Katedralskolans estetiska verksamhet.

Parkskolans annex består av två sammanbyggda hus. Huset som vetter mot Nygatan byggdes på 1940-talet. Det andra huset byggdes vid förra sekelskiftet och är placerat inne på gården.

Vi ska renovera varsamt

Katedralskolan behöver fler lokaler för estetiska ämnen och kreativa verksamheter. Elevföreningarna har också behov av utrymme för sitt skapande.  Vi renoverar Parkskolans annex, så att byggnaden blir anpassad till de här verksamheterna.

Den utvändiga renoveringen av Parkskolans annex ska göras med stor respekt för byggnadens kulturhistoriska värde. Byggnadernas utsida ska inte ändras. Däremot kommer fasaden att fogas om och taken ska läggas om. Ombyggnaden rättar sig efter synpunkter från stadsantikvarien och en utsedd kulturhistoriskt sakkunnig person.

Vad ska vi göra?

I dag är alla installationer av vatten, el och avlopp utrivna. Även ytskikt, som golv och väggarnas målning, är borttagna. Vi ska göra nya installationer, måla och göra nya ytskikt. Vi ska också anpassa planlösningen en del, så att den passar bättre för Katedralskolans estetiska verksamhet.

Vad händer nu?

Vi håller på att fram underlag för att handla upp en entreprenör. Upphandlingen planerar vi till slutet av våren/början av sommaren 2024. Byggarbetena beräknas starta under hösten 2024. I slutet av höstterminen 2025 uppskattar vi att bygget kan vara klart och till vårterminen 2026 beräknas Katedralskolans elever kunna flytta in i annexet.

Hur påverkar det mig?

Invändigt i huset renoverar vi och bygger om. Det kan bli en del ljud under byggtiden. Byggtransporter kommer att gå via Nygatan. Lastning och lossning till bygget ska endast göras från Nygatan eftersom det kommer att vara skolverksamhet på gården i övrigt.

Vi ska också foga om fasaden och lägga om tak tak. Detta orsakar både ljud och damm. Därför gör vi det under ett lov.

Byggarbetsplatsen kommer att vara väl inhägnad med hänsyn till skolverksamheten.

Tidplan, budget och status

Projektet omfattar renovering av Parkskolans annex. Annexet består av två sammanbyggda hus.

Status: beslutad men inte påbörjad. Nu planerar vi inför upphandling av entreprenör. Upphandlingen planeras till slutet av våren/början av sommaren 2024.
Arkitekt: -
Entreprenad: -
Beräknad inflyttning: Till vårterminen 2026.
Kostnad: 14,5 miljoner. Summan ska indexregleras.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?