Länk till startsidan

Program för kultur, bibliotek, ungdomar och idrott

Under 2022 har vi påbörjat arbetet med att förnya våra program för ungdoms-, biblioteks-, idrotts- och kulturverksamheten. Planen är att ett remissförslag till fyra nya program ska kunna presenteras under första halvan av 2023 för vidare beredning under resten av året.

Varför behövs nya program?

De fyra programmen ger en långsiktig riktning för kommunens ungdoms-, biblioteks-, idrotts- och kulturverksamhet, men också för hela kultur- och fritidslivet i Lund. Omvärlden förändras fort. Därför behöver programmen förnyas med jämna mellanrum. Riktningen ska utgå från kultur- och fritidslivets framtida behov och visa hur verksamheten behöver utvecklas till 2030 för att möta dessa behov. För att gemensamma beröringspunkter och synergieffekter ska kunna identifieras och tas tillvara arbetar vi med alla fyra program samtidigt. Här kan du läsa de politiskt beslutade programmen som gäller nu:

Ungdomspolitiskt program Pdf, 2 MB.

Biblioteksplan för Lunds kommun Pdf, 674 kB.

Idrottspolitiskt program Pdf, 3 MB.

Kulturpolitisk strategi Pdf, 219 kB.

Omvärldsseminarier med tema idrott, ungdom, bibliotek och kultur

Som en del av arbetet med att ta fram nya program bjuder vi in till seminarier där vi spanar på framtiden tillsammans där du som lyssnar bjuds in att själv reflektera och diskutera. Samtalen leds av Anders Mildner, journalist, författare och innehålls- och kommunikationsansvarig på Altitude Meetings.

Lunds elit är bäst tack vare bredden

”Lunds elit är bäst i Skåne – tack vare bredden”. Så löd rubriken till en artikel i Sydsvenskan i januari i år, som konstaterade att Lund hade flest lag i de högsta serierna i lagbollsporterna i Skåne. För att pröva tesen ”bredd föder elit” bjuder vi in PG Fahlström från Linnéuniversitetet som delar med sig om sin forskning kring framgångsrika idrottsmiljöer och nyblivna världsmästaren i thaiboxning Angela Mamic som berättar om hur hennes eget idrottsutövande som barn och ungdom inom många olika idrotter format hennes karriär som elitidrottare. Deltar gör även Joseph Azizi, verksamhetschef på RF-SISU Skåne, David Sjöström från Södra Sandby IF, Marianne Lager från Simklubben Poseidon/PIL, Anders Nåfält från IBK Lund och Emme Adébo som representerar Handbollförbundet Syd men även är ungdomsledare i LUGI Handboll.

När: onsdagen den 16 november kl. 18.00-20-00, öppet för mingel från 17.30.

Var: Södra Sandby IF:s föreningsgård, Hällestadsvägen 6, Södra Sandby.

Hur: fritt inträde, ingen föranmälning krävs. Vi bjuder på lättare förtäring.

Seminarium för ungdomar

Möt unga som fått sitt engagemang att växa. Vad har varit viktiga steg på vägen? Du får också möjlighet att tycka till om framtidens kultur- och fritidsliv i Lund fram till 2030. Dina åsikter kommer lägga grunden för vårt kommande ungdomsarbete och satsningar. Vi bjuder på mat och mingel med DJ. Begränsat antal platser, bara för dig som är mellan 12-25 år. Anmälan är öppen till den 15 november.

Anmäl dig till seminariet via länken

När: fredagen den 18 november kl. 15.45-18.00 med efterhäng till kl. 19.00.

Var: Stenkrossen, Kastanjegatan 13, Lund

Hur: fritt inträde, begränsat antal platser med föranmälan.Vi bjuder på mat.

Framtidens platser och rum för kultur

Hur ser framtidens platser och rum för kultur ut, och vem kommer dit? Välkommen till ett samtal där vi fördjupar oss i platser för kulturutövande, nu och i framtiden. Samtalet gästas av Landskapsarkitekten Dan Hallemar och fotografen Bert Leandersson som är aktuella med boken Folkbiblioteket som undersöker biblioteket och dess roll utifrån ett arkitekturperspektiv. I samtalet får vi även möta konstnären Hanni Kamaly, aktuell som kurator för utställningen BEHOLD, WE ARE HERE som just nu visas på Lunds konsthall och Elin Skärstrand, regissör och konstnärlig ledare på Månteatern.

När: tisdagen den 29 november kl. 18.00-20-00.

Var: Atriumgården Stadsbiblioteket, Sankt Petri kyrkogata 6.

Hur: fritt inträde, ingen föranmälning krävs. Vi bjuder på lättare förtäring.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?