Länk till startsidan

Tekniska nämnden - aktuella beslut mars 2024

Ny gång- och cykelbro på Sankt Lars-området men ingen ny tunnel under Dalbyvägen, och belysning på en cykelväg i Dalby ska utredas vidare. Det var några av tekniska nämndens beslut den 5 mars. Nämnden beslutade även att skicka vidare ett förslag på bostadsförsörjningsprogram till kommunstyrelsen.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Lundaförslag om cykeltunnel under Dalbyvägen vid Stora Råby byaväg

Cykelvägen mellan Lund och Dalby används av omkring 500 personer per dag. Cyklister som vill korsa Dalbyvägen för att nå cykelvägen på ett säkert sätt måste använda tunneln strax väster om Norrängavägen. Eftersom det blir en omväg för den som kommer söderifrån föreslås en ny tunnel vid korsningen Dalbyvägen och Stora Råby byaväg. Tekniska nämnden bedömer inte att behovet är tillräckligt stort och avslår därför Lundaförslaget. Behovet blir troligen aktuellt på lång sikt, i samband med att Norränga och Råbytorp byggs ut enligt kommunens översiktsplan.

Lundaförslag om belysning längs järnvägsspåret mellan Dalby och Torna Hällestad

Gång- och cykelstråket på den gamla banvallen mellan Dalby och Torna Hällestad är cirka 4,6 km långt. Det finns belysning på den del av sträckan som går genom bostadsområdet Påskagänget, en sträcka på ungefär 500 meter. Förslagsställaren menar att belysning på hela sträckan skulle öka tryggheten. Enligt tekniska nämnden skulle detta kosta omkring 10 miljoner kronor, men riskera påverka djur och insekter negativt där cykelvägen går genom områden med värdefull natur. Dessutom skulle belysningsstolpar förändra landskapsbilden där banvallen passerar över öppna betesmarker. Nämnden skickar tillbaka ärendet till förvaltningen med uppdraget att undersöka möjligheter och finansiering för belysning på en del av sträckan, sammanlagt ca 200 meter. Det gäller sträckan mellan hållplatsen vid Järnvägsgatan/Genarpsvägen och befintliga gång- och cykelvägar mellan Påskagänget och Dalby centrum.

Klartecken för ny gång- och cykelbro på Sankt Lars-området

Region Skåne tillsammans med kommunerna Lund, Burlöv, Staffanstorp och Malmö planerar för ett nät av supercykelstråk, bland annat på sträckan mellan Malmö och Lund. För att fler ska kunna cykla just den sträckan behöver cykelvägen bli bättre vid passagen över Höje å, inne på Sankt Lars-området. Idag finns det en bro för motortrafik och en mindre bro vid sidan för dubbelriktad gång- och cykeltrafik. Nämnden tog beslut om att bygga ytterligare en bro som gör det mindre trångt för fotgängare och cyklister.

Läs mer om projektet

Förslag till nytt bostadsförsörjningsprogram vidare till kommunstyrelsen

Kommunen måste enligt lag planera för hur många bostäder, och av vilken sort, som ska byggas. Ett så kallat bostadsförsörjningsprogram tas därför fram av kommunfullmäktige varje mandatperiod. Tekniska förvaltning har arbetat fram ett förslag till reviderat program tillsammans med andra kommunala förvaltningar och bolag, Länsstyrelsen, studentorganisationer med flera. Förslaget skickas nu vidare till kommunstyrelsen som tar beslut om det kan skickas ut på remiss.

Förslaget utgår från kommunfullmäktiges direktiv från 11 oktober 2023 som säger att det nya programmet ska ha 2034 som målår. Målsättningen ska vara i genomsnitt 1000 färdigställda bostäder per år, varav 30 procent ska byggas i de östra kommundelarna. Förutom det tidigare programmet och fullmäktiges direktiv bygger förslaget även på analys av bostadsmarknaden, relevant lagstiftning och andra former av regional och lokal styrning.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: