Länk till startsidan

Barn- och skolnämnden - aktuella beslut februari 2024

Årsanalys för nämndens verksamheter och lokalförändringar för förskolorna Mammuten, Rida Ranka och Regnbågen. Det är några av frågorna som barn- och skolnämnden fattade beslut om den 13 februari.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Årsanalys för nämndens verksamheter

Barn- och skolnämnden ska sammanställa en årsanalys där bland annat ekonomiskt resultat, måluppfyllelse och händelser av väsentlig betydelse ska redovisas. Nämnden beslutade på sitt sammanträde att godkänna den rapport som tagits fram.

Av årsanalysen framgår bland annat att barn- och skolnämnden redovisar en negativ budgetavvikelse för 2023 om 0,3 miljoner kronor, vilket motsvarar 0,1 promille av den beslutade budgeten för året, 2 905,7 miljoner kronor.

Barn- och skolnämnden hade för 2023 fem utvecklingsmål kopplat till kommunfullmäktiges mål. I uppföljningen av dessa konstateras bland annat att elever i årskurs 9 i Lunds kommun fortsätter att prestera på en hög nivå jämfört med rikssnittet. Behörigheten till gymnasieskolans yrkesprogram för Lunds kommunala skolor var 88,2 procent våren 2023, att jämföra med 83,7 procent bland kommunala skolor i riket. Gymnasiebehörigheten på 88,2 procent var dock marginellt lägre än våren 2022, då motsvarande siffra var 88,8 procent. Meritvärdet ökade emellertid från 248,8 till 250,6.

Bland årets väsentliga händelser lyfts, utöver kunskapsresultaten, bland annat den treåriga kompetensutvecklingsinsatsen för samtliga enheter, avveckling av tre grundskolor och nya bestämmelser i skollagen.

Remiss: Detaljplan för Hunnerup 30 i Lund

Stadsbyggnadskontoret har på uppdrag av byggnadsnämnden upprättat en detaljplan för Hunnerup 30 m.fl. i Lund som nu är föremål för samråd. Barn- och skolnämnden har fått i uppdrag att lämna yttrande över detaljplanen.

I yttrandet betonas vikten av att skapa en trygg och anpassad boendemiljö för barn samt att säkra trafiksäkerheten. Befolkningsökningen till följd av planförslaget och tillkommande behov (åldrarna 1-15 år) av förskole- och grundskoleplatser inarbetas i planeringen inom utbyggnaden och Källby, Klostergården och St: Lars. Planförslaget medger för övrigt en positiv boendemiljö för barn och unga.

Barn- och skolnämnden beslutade lämna yttrande över remisshandlingarna enligt det förslag som förvaltningen tagit fram. Av yttrandet framgår att nämnden bedömer att ändringarna som föreslås i huvudsak är positiva.

Lokalförändring Mammutens förskola

Barn- och skolnämnden fattade beslutet att Mammuten förskola kommer att stängas under sommaren 2024. De barn som normalt skulle fortsätta på Mammuten förskola hösten 2024 kommer i stället i första hand att erbjudas plats på Hedenhös förskola.

Som del av lokalförändringsprocessen har barn- och skolförvaltningen engagerat personal och föräldrar i samtal och utfört en barnkonsekvensanalys.

Lokalförändring Regnbågens förskola

Barn- och skolnämnden fattade beslutet att Regnbågens förskola kommer att stängas under sommaren 2024. De barn som normalt skulle fortsätta på Regnbågens hösten 2024 kommer i stället i första hand att erbjudas plats på Ormen Långe förskola och Blåklintens förskola

Som del av lokalförändringsprocessen har barn- och skolförvaltningen engagerat personal och föräldrar i samtal och utfört en barnkonsekvensanalys.

Lokalförändring Rida Ranka förskola

Barn- och skolnämnden fattade beslutet att Rida Ranka förskola kommer att stängas under sommaren 2024. De barn som normalt skulle fortsätta på Rida Ranka förskola hösten 2024 kommer i stället i första hand att erbjudas plats på Lönneberga förskola.

Som del av lokalförändringsprocessen har barn- och skolförvaltningen engagerat personal och föräldrar i samtal och utfört en barnkonsekvensanalys.

Lokalförändring Uarda förskola

Barn- och skolnämnden fattade beslutet att avslå förslaget att avveckla Uarda förskola. Det betyder att verksamheten fortsätter i nuvarande lokaler.

Mer om barn- och skolnämnden

Samtliga sammanträdeshandlingar som kallelser, beslutsunderlag och protokoll till barn- och skolnämndens möten, samt sammanträdestider för året, finns tillgängliga här.

Kontaktuppgifter till politiker i barn- och skolnämnden hittar du här.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: