Länk till startsidan

Kommunstyrelsen – aktuella beslut februari 2024

En ny översiktsplan med plats för 30 000 nya bostäder fram till 2050, ny av- och påfart till E22 samt extra satsningar på mat och liv på Botulfsplatsen. Det är några av frågorna som kommunstyrelsen beslutade om den 14 februari.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Dags att tycka till om vad Lund kan vara år 2050

Ett förslag till reviderad översiktsplan för Lunds kommun ska skickas på samråd, har kommunstyrelsen beslutat. Samrådet är en möjlighet för lundaborna att säga hur de vill att kommunen ska utvecklas. Enligt förslaget ska kommunen kunna växa med totalt 30 000 nya bostäder fram till år 2050. Det ska också finnas utrymme för ett växande näringsliv. Inriktningen på förtätning är tydlig: i förslaget ska mindre jordbruksmark tas i anspråk än i den översiktsplan som gäller nu, och som beslutades 2018. Hellre än att skapa nya områden ska de som redan finns utvecklas. På så sätt kan Lund spara resurser och dra bättre nytta av exempelvis skolor, parker, vägar och annan teknisk infrastruktur.

Av de nya bostäderna planeras två tredjedelar i Lunds stad och resten i de övriga tätorterna och på landsbygden. Förslaget lyfter fram vikten av tillgång till grönområden, vilket är något som framkommit som ett tydligt önskemål i den dialog med lundabor som gjorts i förarbetet. Även klimatfrågan har lyfts, bland annat ska större hänsyn tas till risker kopplade till översvämningar och värmeböljor när nya bostäder planeras.

I mars och april kommer förslaget att presenteras genom en rad planerade aktiviteter för att berätta om förslaget. Bland annat kommer en utställning att visas i Stadshallen i centrala Lund, och en rad drop in-möten planeras i Lunds stadsdelar och tätorter. Sista dag att lämna synpunkter på förslaget är den 30 april.

Läs mer om arbetet med översiktsplanen här:

Översiktsplan 2025

Ja till ansvarsfördelning när E22 ska breddas och få en ny avfart

Arbetet med att anlägga ett så kallat additionskörfält samt en ny av- och påfart till E22 vid Ideon är ett steg närmare att förverkligas. Detta sedan kommunstyrelsen godkänt det avtal som reglerar vilka delar Trafikverket respektive Lunds kommun ska ansvara för. Kommunen föreslås ansvara för genomförande och finansiering av de delar som ligget inom kommunens så kallade väghållaransvar, och Trafikverket likaså. Kommunens kostnader beräknas till 173 miljoner kronor i 2023 års prisnivå, vilket överstiger tidigare beräkningar. Därför har kommunstyrelsen också beslutat att tillsätta en arbetsgrupp som tillsammans med Trafikverket ska granska och redovisa orsaken till kostnadsökningarna samt sammanställa erfarenheter i syfte att undvika fördyrningar i genomförandet av framtida projekt.

Bakgrunden till vägprojektet är den sedan länge ansträngda trafiksituationen kopplad till E22 i nordöstra Lund. För att minska köerna, öka trafiksäkerheten och skapa bättre framkomlighet planerar Trafikverket för ett additionskörfält mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund Norra. Den nya avfarten, trafikplats Ideon, är tänkt att avlasta Lund Norra och bedöms vara en förutsättning för den fortsatta utvecklingen av Ideon/Medicon Village, Brunnshög och ett framtida universitetssjukhus på Smörlyckan. Ett additionskörfält är ett tillkommande körfält mellan på- och avfartsramper vid närliggande trafikplatser.

Frågan går nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut, preliminärt den 29 februari.

Läs mer om ärendet här:

Beslut om E22-avfart kan påverka utvecklingen av Ideon och Brunnshög

Brottsligheten ska kartläggas tillsammans med polisen

En ökad upplevd trygghet och minskad brottslighet för alla som bor, verkar eller vistas i Lunds kommun. Det är målet med det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete som kommunen och Lokalpolisområde Lund har ett gemensamt ansvar för. Samarbetet regleras i en ny samverkansöverenskommelse som kommunstyrelsen har ställt sig bakom och som ska gälla till år 2027. Den förra överenskommelsen gällde till och med 2023.

I överenskommelsen ingår ett uppdrag till kommunen och polisen om att tillsammans ta fram en lägesbild över tryggheten och brottsligheten i Lunds kommun. Lägesbilden ska bland annat innehålla en kartläggning av brottsligheten, dess omfattning och konsekvenser, samt en analys av dessa saker. Senast i augusti 2024 ska lägesbilden presenteras för kommunstyrelsen. Utifrån lägesbilden ska det sedan tas fram en gemensam åtgärdsplan med fokusområden som beskriver vad, varför och vem som ansvarar för beslutade åtgärder. Senast i december 2024 ska åtgärdsplanen presenteras för kommunstyrelsen. Detta arbetssätt ligger i linje med den nya lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete som trädde i kraft den 1 juli föra året.

Mer mat och liv på Botulfsplatsen under 2024

Arbetet med att skapa liv och rörelse på Botulfsplatsen i centrala Lund ska växla upp. Inför årets utesäsong avgiftbefrias uteserveringarna på platsen, samtidigt som 400 000 kronor satsas på evenemang och aktiviteter som ska öka dragningskraften. Det har kommunstyrelsen beslutat.

När stadsbusstrafiken i centrala Lund leddes om den 20 augusti förra året upphörde Botulfsplatsen att vara ett busstorg. Ett arbete inleddes med att i dialog med lundabor och verksamheter komma fram till hur platsen ska användas för att bidra till en levande stadskärna. Under tiden arbetet pågår – fram till år 2026 – testas temporära kulturevenemang, pop up-verksamheter och andra tillfälliga initiativ som kan skapa liv och rörelse på Botulfsplatsen. Nu får fyra förvaltningar tillsammans med det kommunala bolaget Visit Lund i uppgift att initiera fler evenemang och skapa goda förutsättningar för uteserveringar på platsen.

Läs mer om arbetet med Botulfsplatsen och Lunds stadskärna här:

Lunds stadskärna

Lund vill arrangera SM-veckan med Malmö – två år i rad

Lund vill arrangera SM-veckan år 2027 och 2028 tillsammans med Malmö stad, alternativt ett av dessa år som ensam arrangör. Det har kommunstyrelsen beslutat. Till grund för beslutet ligger en fördjupad förstudie som kommunen har tagit fram tillsammans med det kommunala bolaget Visit Lund och Paraplyorganisationen för föreningar i Lund (PiL).

SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och värdkommunen. Arrangemanget går ut på att svenska seniormästerskap i olika idrotter genomförs under en enda vecka, i en och samma stad, huvudort eller region. Enligt Lunds förstudie kan SM-veckans huvudområde vara Idrottsstråket från Centrala IP/Bollhuset till Klostergården/Källbybadet, kompletterat med ett evenemangsområde vid Mårtenstorget, Stortorget och Botulfsplatsen. Det skulle skapa två stadsnära områden med god tillgänglighet till varandra och med en flexibilitet gällande var idrotter kan placeras.

Bedömningen är att det skulle kosta cirka 17 miljoner kronor för Lunds del att vara värdstad. Möjlighet till intäkter finns genom partnerskap, kickback och sponsring. SM-veckan ger även pengar tillbaka inom turistekonomin. Några nya hallar eller arenor behöver inte byggas eftersom de flesta idrotter sker utomhus. Berörda tävlingsområden bedöms kunna fräschas upp inom befintliga budgetramar och samordnad planering i kommunen. Ett antal permanenta investeringar bedöms dock som nödvändiga, som att förstärka IT-infrastrukturen för SVT:s produktion eller att utrusta och komplettera anläggningar. Dessa investeringar bedöms kosta 3,5 miljoner kronor för Lunds del, men kommer samtidigt att vara värdefulla även efter tävlingarna.

Senast i juli 2024 ska ansökan vara inskickad till Riksidrottsförbundet.

Ny operatör ska driva Stadshallen från 2026

Stadshallen i centrala Lund återinvigdes i december 2022 efter en omfattande renovering. Efter upphandling gick uppdraget att ansvara för driften av lokalerna gick till Altitude Meetings. Ett så kallat koncessionsavtal skrevs till och med den 31 december 2023, med möjlighet till förlängning med ett år i taget fram till den 31 december 2025.

Kommunen ser dock redan nu både styrkor och svagheter med dagens driftform. Under året som gått har Stadshallen fyllts med innehåll som bidragit till ett större flöde med människor än tidigare, samtidigt har lokalkostnaderna blivit högre än förväntat vilket lett till att såväl externa söm interna arrangemang och möten riskerar att exkluderas. Den kulturpolitiska ambitionen för Stadshallen, antagen av kultur- och fritidsnämnden, bedöms inte heller ha fått fullt genomslag. Efter en skrivelse från flera partier beslutade kommunstyrelsen i januari 2024 att låta snabbutreda om avtalet med Altitude Meetings borde sägas upp redan i vår och därmed löpa ut ett år i förtid, den 1 januari 2025.

Snabbutredningen, som gjorts av tre kommunala förvaltningar, landade dock i rekommendationen att behålla nuvarande avtal tiden ut. Detta dels eftersom den kommunala verksamheten inte står rustad att med så kort varsel ta över hela eller delar av driften, dels eftersom Altitude Meetings arbete i stort bedöms som välfungerande. Kommunstyrelsens har nu beslutat att inte säga upp avtalet i förtid. Samtidigt beslutade kommunstyrelsen att ge de tre förvaltningarna i uppdrag att tillsammans med det kommunala bolaget Visit Lund AB samordna arbetet gällande fortsatt drift av Stadshallen inför 2026. Kommunkontoret fick samtidigt i uppdrag att återkomma i ärendet till kommunstyrelsen inför beslut om driftsorganisation för Stadshallen från 2026 och framåt.

Lundaförslag: avstå angiverilagen

Lunds kommun bör göra som Göteborg och inte tvinga sina anställda att följa den så kallade angiverilag som har föreslagits av regeringen, om denna blir verklighet. Det skriver en lundabo i ett lundaförslag som skickats till kommunen den 23 september 2023 och därefter fått 146 röster.

Kommunstyrelsen har redan tidigare tagit ställning mot lagförslaget. Den 11 oktober 2023 beslutade kommunstyrelsen att skicka en skrivelse till regeringen rubricerad ”Ingen anmälningsplikt för kommunens anställda”. I skrivelsen framför kommunen att anmälnings- och informationsplikt inte bör införas i kommunal verksamhet, särskilt inte vad gäller pedagogisk verksamhet, fritidsverksamhet, kulturell verksamhet för barn och unga eller socialtjänst.

Kommunstyrelsens skrivelse från i höstas kan ses som ett inspel till den pågående utredning som är tillsatt av regeringen, och som bland annat ska se över om kommuner och myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen vid kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. I väntan på vad utredaren kommer fram till tänker kommunstyrelsen inte vidta ytterligare åtgärder. Kommunstyrelsen beslutade därför att avslå Lundaförslaget.

Mårtenslundsparken blir ingen demensanpassad park

I februari 2022 beslutade kommunstyrelsen att låta ta fram en projektplan för att inrätta en demensanpassad allmän park/trygghetspark i Mårtenslundsparken i centrala Lund. Utemiljön i en sådan park har anpassats föra att stimulera sinnen, bevara funktioner, motivera samt agera inkluderande mot både personer med kognitiva funktionsnedsättningar och andra. I arbetet som följde kunde det konstateras att parken inte lämpar sig särskilt väl för ändamålet. Parkens höjdskillnader, närhet till hårt trafikerade vägar och det faktum att den rymmer ett antal skyddsvärda träd bidrog till att projektet lades ned. För att möta intentionerna i den motion som låg till grund för projektet har kommunstyrelsen nu beslutat att uppmana vård- och omsorgsnämnden att vid framtida planering av särskilt boende för äldre beakta förutsättningarna att i anslutning inrätta en demensanpassad allmän park/trygghetspark.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: