Länk till startsidan

Tekniska nämnden - aktuella beslut januari 2024

Nämnden tog ställning till ett avtal med Trafikverket om trafikplats Ideon, en ny avfart från E22. Förslaget går nu vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Nämnden beslutade även att teckna ett nytt avtal för skötsel av skogs- och naturområden.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Avtal med Trafikverket om Trafikplats Ideon

Tekniska nämnden är positiva till förslaget om ett genomförandeavtal kring Trafikplats Ideon, en ny avfart från E22:an mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund Norra. Det slutliga beslutet planeras att tas av kommunfullmäktige den 29 februari.

Trafiksituationen kopplad till E22 i nordöstra Lund är ansträngd sedan länge. För att minska köerna, öka trafiksäkerheten och skapa bättre framkomlighet planerar Trafikverket för ett additionskörfält mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund Norra. Trafikverket och Lunds kommun vill dessutom gemensamt bygga en ny avfart, trafikplats Ideon, för att avlasta Lund Norra. Den nya trafikplatsen bedöms vara en förutsättning för den fortsatta utvecklingen av Ideon/Medicon Village, Brunnshög och ett framtida universitetssjukhuset på Smörlyckan.

Genomförandeavtalet innebär att kommunen och Trafikverket ansvarar för sina respektive entreprenader. Trafikverket ansvarar för delar som kopplas till E22: additionskörfält, ny avfart, broar och bullerskyddsåtgärder. Lunds kommun bygger cirkulationsplatser, gator och cykelvägar som kopplas till den nya avfarten. Lunds kommun står för sina egna kostnader men bidrar också till den nya avfarten enligt en tidigare överenskommelse. Lunds kommun ska betala totalt 173 miljoner kronor.

Läs mer om E22 och trafikplats Ideon

Avtal för skogsskötsel, naturvård och friluftsåtgärder 2024

Markentreprenad som är en del av kommunens servicenämnd, ska fortsätta sköta naturmark som förvaltas av tekniska förvaltningen enligt nämndens beslut. Uppdraget omfattar skogsskötsel och naturvård inom cirka 1 398 hektar, inklusive stigar, ridleder, grillplatser och fågeltorn. Skrylle är det största området, men det ingår även mark utanför Lund, Veberöd och Genarp. Det nya ettåriga avtalet kostar tekniska nämnden cirka 5 miljoner kronor vilket är en uppräkning med tre procent jämfört med 2023.

Vill du ta del av fler politiska beslut i Lund?

Vi skriver referat från alla nämndsmöten för att du enkelt ska kunna få information om beslut som påverkar dig och kommunen. Du hittar alla referat på vår webbplats.

Alla aktuella beslut

Du kan också prenumerera på referaten, så att du får mejl varje gång nya beslut publiceras.

Prenumerera på aktuella beslut

Uppdaterad:

Dela sidan: