Restaurang och livsmedel (RL)

Restaurang och livsmedel (RL)

Följer du tv-programmen med mästerkockar och amatörbagare? Vill du lära dig serveringens ädla konst och bli en mästare inom dryckeshantering? Tycker du det verkar intressant och spännande att jobba med mat, dryck eller bakning inom en växande näring?

Det viktigaste är att du är kreativ och gillar att samarbeta. Restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig en yrkesexamen som tar dig ut i världen och framtiden för branschen ser mycket ljus ut.

Tre inriktningar

  • Bageri och konditori
  • Kök och servering
  • Fördjupning inom kök eller servering

Utbildningen med mycket goda framtidsutsikter

Den som idag utbildar sig till kock eller ett annat yrke inom restaurangbranschen har alla möjligheter till jobb. Både i Sverige och Europa säger arbetsgivare att de inte anställer folk eftersom de inte hittar den kompetens som krävs för att jobba i branschen. Det är ett stort problem på sikt för hela Sveriges besöksnäring. Där du kan vara en del av lösningen!

- Svenska utbildade kockar står väldigt högt upp och är efterfrågade av alla runt om i världen, Martin Hansen, Gastronomisk ansvarig Grand Hotel i Lund.

Ta chansen och sök till Vipan

Är du kreativ, gillar att laga mat, möta nya människor och att samarbeta? Då är Vipans Restaurang- och livsmedelsprogram det rätta valet för dig. Vi erbjuder en förstklassig gymnasieutbildning med ett mycket gott rykte och stort kontaktnät inom branschen. Vill du studera vidare efter gymnasiet? Lugn, studier vid Vipan ger också grundläggande högskolebehörighet.

Tre olika yrkesprofiler

Detta populära program har inriktning mot tre olika yrkesprofiler. Första året får du kunskap och erfarenhet av alla tre. Sedan väljer du inriktning.

Väljer du inriktning Bageri och konditori bakar du bröd och skapar fantastiska bakverk, tårtor och konfektyr.

På inriktning Kök och servering lär du dig det mesta om klassisk matlagning, inspirerad av det moderna köket. Du får även kunskaper om olika internationella kök och om att laga mat för dem med särskilda behov.

Tredje året fördjupar du dig inom antingen kök eller servering. Inom servering lär du dig framförallt den konsten men får också grunderna i sommelieryrket och ämnet barteknik.

En praktisk utbildning är nyckeln till framgång

För alla dessa yrken räcker det inte med att plugga kokböcker. På Vipan arbetar du mycket praktiskt. På skolan finns en professionell miljö med eget kök, restaurang och konditori. Totalt 15 veckor av din utbildning får du dessutom känna på hetluften ute på riktiga företag i branschen.

Efter examen har du ett riktigt yrke som antingen kock, servitör, bagare eller konditor – internationella och efterfrågade serviceyrken som gör att du kan jobba och resa runt om i världen. Vi är stolta över att vårt Restaurang- och livsmedelsprogram har så gott rykte. Programmet ger dig en bra grund för att läsa vidare. Våra elever har mycket ofta placerat sig i yrkestävlingar både i Sverige och utomlands. Kanske är det du som representerar skolan nästa gång?

Besök vår restaurang och vårt konditori

Eleverna arbetar i vår egen restaurang Vipan och vårt fina konditori Vipan, välkommen hit för något gott att äta!

Restaurang Vipan

Konditori Vipan

Kontakta oss om du har frågor

Pernilla Pieplow Flodberg, biträdande rektor
Telefon: 046 - 359 47 71
E-post: pernilla.pieplowflodberg@lund.se

Maria Wetterlund, studie- och yrkesvägledare
Telefon: 046-359 30 05
E-post: maria.wetterlund@lund.se

Poängplan

Totalt: 2800 poäng för respektive inriktning.

Gymnasiegemensamma kurser – 900 p

Ämne

Poäng

Engelska 5

100

Engelska 6

100

Historia 1a1

50

Idrott och hälsa 1

100

Matematik 1a

100

Naturkunskap 1a1

50

Religionskunskap 1

50

Samhällskunskap 1a1

50

Svenska 1/Svenska som andraspråk 1

100

Svenska 2/Svenska som andraspråk 2

100

Svenska 3/Svenska som andraspråk 3

100


Programgemensamma karaktärsämnen - 400 poäng

Ämne

Poäng

Hygien

100

Livsmedels- och näringskunskap

100

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

Service och bemötande 1

100


Inriktning bageri och konditori - 300 p

Ämne

Poäng

Bageri 1

100

Konditori 1

100

Choklad och konfektyr

100


Programfördjupningar bageri och konditori - 900 p

Ämne

Poäng

Bageri 2

200

Bageri 3

100

Matlagning 1

100

Konditori 2

200

Konditori 3

100

Konditori - specialisering

100

Bageri - specialisering

100

Inriktning kök och servering - 300 p

Ämne

Poäng

Matlagning 1

100

Mat och dryck i kombination

100

Servering 1

100


Programfördjupningar kök och servering - 500 p

Ämne

Poäng

Specialkoster

100

Matlagning 2

200

Bageri 1

100

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100


Val kök (år 3) - 400 p

Ämne

Poäng

Matlagning 3

200

Matlagning 4

200


Val servering (år 3) - 400 p

Ämne

Poäng

Servering 2

200

Barteknik

100

Drycker

100


Individuellt val

Ämne

Poäng

Individuellt val

200

Gymnasiearbete

Ämne

Poäng

Gymnasiearbete

100

Uppdaterad:

Dela sidan:

Fler utbildningar

Vipan

På Försäljnings- och serviceprogrammet utvecklar du både din person och din företagsamhet.

Vipan

Älskar du atmosfären i en klassisk hotellobby? Det där surret av olika språk, möten med nya människor och känslan av att vara på väg?

Vipan

För dig som vill arbeta inom friskvård, hälso- och sjukvård, psykiatri, äldreomsorg eller med personer som har en funktionsnedsättning.