Hedda Andersson var Lunds första kvinnliga student och Sveriges andra kvinnliga läkare. En föregångare som med sitt mod och sin målmedvetenhet banade väg för andra. Det är med Hedda Anderssons pionjäranda, handlingskraft och framtidstro vi byggt Lunds nyaste kommunala gymnasieskola. Och en framtid som präglas av allas lika rättigheter.
Hedda Andersson tog student- och medicinexamen uppbackad av sin mormor och sin mor. I en tid när kvinnor hade begränsad tillgång till högre utbildning var det verkligen modigt gjort. En riktig bragd.
/Stig Svensson, vice ordförande i utbildningsnämnden.
En examen i historia, känslan av att allt är möjligt, och en djup respekt för starka kvinnor i sju generationer – allt detta har Hedda Andersson inspirerat sin nutida släkting Peter Lundgren till.
Peter Lundgren har hört skildringarna om släktens läkekunniga kvinnor redan som liten i sin morfars knä. Den gemensamma anmodern är Heddas mormor, som var Peters morfars farfars mor.
‑ Historier om Hedda och hennes läkekunniga anmödrar har alltid funnits i vår del av släkten. Annars är det nog få som ens känner till släktskapet efter så här många generationer. Jag minns min morfars berättelser och hur det väckte mitt eget historieintresse till liv, säger Peter.
Hedda Andersson var den första kvinnan som studerade vid Lunds universitet. Sedan blev Hedda den första kvinnliga läkaren i Skåne och den andra i hela Sverige. Inom släkten var hon den första som fick högre utbildning.
‑ Jag härstammar från samma benbrottsläkarsläkt som Hedda och vi kan följa de läke-kunniga kvinnorna tillbaka till 1600-talet. De motarbetades ofta av myndigheterna, men var samtidigt mycket uppskattade för sin läkekonst, säger Peter.
‑ Sjukvård som vi tänker oss idag fanns ju knappast då. Historien om Hedda och hennes släkt lär oss också en hel del om hur det var förr i tiden. Kvinnor var ju särskilt utsatta och begränsade. Samtidigt så är hela släkten ett långt vittnesmål om starka, självständiga, kompetenta kvinnor. De hade en position, ett rykte. De var entreprenörer och allt annat än förtryckta och viljelösa, säger Peter.
Det sägs att Heddas mormor och mor bestämde att Hedda skulle få studera vidare till läkare redan när hon var nio år gammal. Det var då det blev tillåtet i Sverige för kvinnor att studera vidare. Hedda skulle få den formella utbildning som de själva nekats.
Något som har imponerat starkt på Peter är den känsla av medmänsklighet och snällhet som alla berättelser om Hedda och hennes läkekunniga anmödrar har förmedlat. Kvinnorna ville verkligen hjälpa, ofta med små medel och ibland under hot och förföljelse.
‑ De här kvinnorna behandlade patienter oavsett bakgrund och kunde patienten inte betala fick de ändå vård, verkar det som. Alla berättelser vittnar om att kvinnorna ville göra gott och hade ett genuint intresse av att bota människor, säger Peter.
En av Hedda Anderssongymnasiets inriktningar är entreprenörskap. Just entreprenörskap tycker Peter hör samman mycket bra med Hedda och kvinnorna före henne. Även Hedda bedrev privatpraktik under många år.
‑ Bakåt i tiden var Heddas föregångare knappt läskunniga. Hennes mormor och mor fick inte utbilda sig till läkare. Att en skola döps efter deras lilla Hedda är ett fint erkännande och kan inspirera andra att leva i de här kvinnornas anda. Vi vet att hon var engagerad i sin tids bildningsideal och kvinnorörelse och att hon valde att specialisera sig på kvinnosjukdomar som många gånger var tabu och inte det mest prioriterade i samhället, säger Peter.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?