Länk till startsidan

”Det här är min chans”

Fatema Ramazani och Serap Güler går på en kombinationsutbildning inom vård- och omsorg på Komvux i Lund. Båda har ett stort engagemang för att hjälpa människor och ser ljust på framtiden inom vårdyrket.

Fatema Ramazani och Serap Güler
Fatema Ramazani och Serap Güler

Kombinationsutbildningar inom vuxenutbildningen kombinerar sfi eller svenska som andraspråk med en yrkesutbildning på gymnasial nivå. Fatema och Serap har nyligen börjat sin utbildning och har en 60 veckors utbildning framför sig. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagd lärande (APL).

‑ Jag sökte utbildningen efter att jag gick Kompetenstrappan i Lunds kommun och fick praktik inom äldreomsorgen i Genarp. Efter praktiken ville jag lära mig mer. Vårdyrket passar mig bra, jag tycker om att hjälpa och stötta människor. På äldreboendet är det som när jag hjälpte min mamma och pappa. Jag känner mig väldigt nöjd med utbildningen, säger Serap.

Vård- och omsorgsprogrammet är en bred utbildning. Eleverna lär sig bland annat grundläggande kunskaper i anatomi, fysiologi, psykologi, omvårdnad, funktionsförmåga, funktionsnedsättningar, geriatrik samt hälso- och sjukvård. Yrket kräver förståelse för olika individers behov och förutsättningar.

‑ Vi läser vård och svenska tillsammans. Det är en bra utbildning. Jag är mycket intresserad av vårdyrket, hur sjukdomar uppkommer och hur man hjälper människor. Jag är väldigt nyfiken av mig, berättar Fatema.

Möjligheterna att få jobba inom vård och omsorg kommer att vara stora. Många elever går i arbete direkt efter utbildningen.

‑ Det här är min chans, kan man säga. Jag tänker mycket på framtiden. Mitt mål är att bli sjuksköterska. Jag kommer pausa lite efter den här utbildningen och jobba, sedan kommer jag fortsätta på universitetet, säger Fatema.

‑ Jag trivs bra med att jobba på äldreboende, det är roligt. Man hjälper människor men har också roligt tillsammans med dem. Vi leker, dansar och spelar. Jag skulle även vilja arbeta på LSS eller på en vårdcentral, säger Serap.

Är du intresserad av att gå en yrkesbildning?

Vuxenutbildningen i Lund erbjuder dig utbildningar som passar just dig och som utgår ifrån dina intressen, behov och förutsättningar. Läs mer om kombinationsutbildningarna i Lund.
Kombinationsutbildningar

Uppdaterad:

Dela sidan: