Länk till startsidan

De ska ta emot Lundabornas röster i EU-valet

800 röstmottagare har en nyckelroll när 2024 års EU-val ska genomföras på ett korrekt, tryggt och säkert sätt i Lund. Jules Hanley och Karin Pettersson är två av Lundaborna som tänker göra en viktig insats för demokratin genom att arbeta som röstmottagare.

Två kvinnnor i varma jackor fotograferade framifrån i halvformat en tidig vårdag på Clemenstorget, men spårvägsspåren i bakgrunden.
Jules Hanley och Karin Pettersson är två av Lunds 800 röstmottagare i EU-valet i år.

Den 22 maj inleds förtidsröstningen i Sverige. I Lunds kommun slår 15 lokaler upp dörrarna för alla som ska rösta under förtidsröstningsperioden. Drygt två veckor senare, söndagen den 9 juni, infaller själva valdagen. Då tar 82 vallokaler i kommunen emot röstande från klockan 8 på morgonen till 21 på kvällen.

Det är mycket som ska fungera när ett allmänt val genomförs. I alla röstningslokaler ska partiernas valsedlar presenteras i bokstavsordning. Röstande medborgare ska få svar på sina frågor och prickas av i röstlängden. Valresultatet från varje distrikt ska räknas ihop och rapporteras till Valmyndigheten. Allt dokumenteras och dubbelkollas av minst två personer. För röstmottagarna ställer arbetet ganska stora krav på noggrannhet och tålamod.

– Det är ett roligt uppdrag. Jag gillar att vara i farten och ha kontakt med människor. Att hjälpa folk rätt när de ska rösta känns bra och meningsfullt, säger Karin Pettersson.

Blir teamledare i Stadshallen

Till vardags är hon pensionär, men då och då håller hon i utbildningar eller gör uppdrag åt veteranpoolen. Under valet 2022 arbetade hon som röstmottagare på Nova Lund. I år har hon rollen som teamledare i Stadshallen under hela förtidsröstningsperioden. Uppdraget blir bland annat att se till att allt i lokalen är i ordning och att ha löpande kontakt med valkansliet.

För Jules Hanley, till vardags energikonsult, blir det sjätte valet hon jobbar som röstmottagare i kommunen. Första gången, 2014, var hon på universitetssjukhuset.

– Det kändes viktigt och meningsfullt att göra det möjligt för både patienter, anhöriga och anställda att rösta, säger hon.

Hon har provat på alla roller som en röstmottagare kan ha. I år blir hon ordförande i vallokalen på Flygelskolan på själva valdagen. Det innebär bland annat att vara den som öppnar och stänger vallokalen. Efter stängning, rösträkning och plombering av urnorna kör hon tillsammans med ytterligare minst en person alla valsedlar till valkansliet, innan alltihop transporteras vidare till länsstyrelsen i Malmö för slutlig rösträkning.

Alla röstmottagare går utbildning

Tack vare sin rutin har hon i år även fått i uppdrag att vara med och utbilda andra röstmottagare. Alla 800 ska gå en tre timmar lång utbildning i uppdraget, oavsett om de är nybörjare eller har arbetat som röstmottagare tidigare.

– Jag tycker det är en bra princip. Det är lätt att glömma detaljer i uppdraget eftersom det brukar gå några år mellan valen. Det är också värdefullt att få tips om hur man kan skapa bra förutsättningar i röstningslokalerna. Alla personer är ju olika, och målet är att göra valet så tillgängligt som möjligt för alla, säger Jules Hanley.

Här hittar du information och ansökan om att arbeta som röstmottagare:

För dig som vill arbeta med EU-valet

Här hittar du mer information om var, när och hur EU-valet genomförs i Lunds kommun:

Val till EU parlamentet 2024

Här hittar du mer information om EU-valet:

Valmyndigheten

Uppdaterad:

Dela sidan: