Länk till startsidan

Lund i framkant i arbetet med demenssymtom i hemvården

Många personer med demenssjukdom drabbas av symtom som aggressivitet, oro eller sömnstörningar. För att kunna motverka symtomen krävs att medarbetare i omsorgen regelbundet skattar och kartlägger symtomen med hjälp av ett nationellt kvalitetsregister: BPSD-registret. Lunds kommun använder registret även i hemvården och under 2023 var Lund den kommun som gjorde flest registreringar i landet gällande brukare i hemvården.

– Registret fungerar som ett stöd för att vi ska kunna identifiera och sätta in rätt åtgärder. Genom att vi använder registret frekvent bidrar det till fler och mer träffsäkra omvårdnadsåtgärder, säger Elin Nilsson som är demenssjuksköterska i Lunds kommun.

BPSD står för beteendemässiga och psykiska symtom vid demens. När medarbetare gjort en registrering i registret görs en analys och därefter sätts åtgärder in.

– Det kan till exempel handla om att förändra bemötandet av brukaren, att man som medarbetare kommer in i bostaden och hälsar på ett lugnare sätt. Syftet är att hitta omvårdnadsåtgärder istället för att sätta in medicin, säger Elin Nilsson.

Hon menar att man kan se en förbättring sedan BPSD-registret började användas även i hemvården.

– Generellt ser vi en förbättring och det är positivt både för brukarnas mående och för medarbetarnas arbetsmiljö.

Hemvård i Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan: