Länk till startsidan
Ett hus i en park med träd i höstfärger.

Naturskolans nyhetsbrev februari

Februari 2024

Kommande kurs: Brunnshög som klassrum för hållbar stadsutveckling – 29 februari

Under detta kurstillfälle kommer vi att diskutera vad hållbart stadsbyggande är och utforska konkreta aspekter som gör Brunnshög till en mer hållbar stadsdel.

Målgrupp: För dig som arbetar i grundskola och gymnasiet

Anmäl dig här

Boka utomhuslektioner under våren 2024

Livfullt i Botan under Hållbarhetsveckan

Under hållbarhetsveckan vecka 15 bjuder vi in klasser i årskurs F-6 in till att delta i utomhuspedagogiska aktiviteter i Botaniska trädgården. Pedagoger från Naturskolan och Botaniska trädgården leder aktiviteterna. Under två timmar får eleverna upptäcka och undersöka många olika djur och växter. De får lära sig om ekologiska samband, hur man känner igen olika arter, och i vilka olika miljöer de lever. Några av de frågor eleverna får arbeta med är:

  • Vilka fåglar finns i Botan och varför flyttar de dit?
  • Varför är död ved så viktigt för fåglar och insekter?
  • Var håller solitärbin hus i trädgården?
  • Hur vet blommor att det är vår och dags att blomma?

Först till kvarn!

Se lediga tider och boka in din klass här

Fler lektionserbjudanden under våren

Vi erbjuder ytterligare tre lektionspass under våren, på tema:

  • Inventera biologisk mångfald på skolgården
  • Gårdsvandring
  • Ta plats! Utforska, skapa och förändra i närmijön

Läs mer om lektionernas innehåll och hur du bokar din klass här.

Två barn ligger på mage och undersöker gräset i en kvadrat.

Solrostävling – Vem kan odla den högsta solrosen

De två första årens tävlingar har varit väldigt populära så vi bjuder även i år in alla klasser och förskolegrupper i Lunds kommun att delta. Nu öppnar anmälan och tävlingen pågår till den 31 augusti.

Gå till Solrostävlingen för regler och anmälan

En solros i full blom mot blå himmel.

Ny pedagogisk aktivitet: Arkitekturvandring

Med hjälp av detta nya pedagogiska material kan du ta med din klass på en arkitekturvandring genom Lund. Vandringen beskriver 23 platser i staden och eleverna får utforska olika perspektiv på arkitektur genom att fokusera på olika begreppspar. Vid varje plats finns ett antal frågor som eleverna får fundera över och aktiviteter att göra för att få förståelse för de olika begreppen. Upplägget går även att använda på andra platser.

Gå till Arkitekturvandring Pdf, 12 MB.

Månadens aktivitet – Faunadepå till småkryp

Faunadepåer är mycket viktiga livsmiljöer för en rad småkryp och insekter; skalbaggar, gråsuggor och mångfotingar. De är också viktiga för mossor och lavar. Därför är att tillverka en faunadepå ett stort men enkelt steg för att uppmuntra mer biologisk mångfald på din skolgård.

Gå till Faunadepå till småkryp

Stockar och grova pinnar ligger samlade i skogen.

Tack!

Vi vill tacka Gunnesboskolan, Svaneskolan, Killebäckskolan och Vikingaskolan för att ni tog emot oss i vecka 5 och lät oss ta del av er verksamhet. Vi fick nya erfarenheter och förhoppningsvis fick ni några idéer om hur ni kan använda er av oss på Naturskolan framöver.

En hälsning från elever på Katedralskolan

Vi är fyra entusiastiska elever från Katedralskolan i Lund – Elias Florén, Samuel Rambäck, Benjamin Bornmyr och John-William Sriwiset – som startat EkoGården UF med en vision om att främja biologisk mångfald och hållbarhet. Under läsåret utvecklar och tränar vi på vår företagsamhet, kreativitet och entreprenörskap. Vår affärsidé är att erbjuda ekologiska och närproducerade fröpåsar, särskilt anpassade för nordiska förhållanden för att locka pollinerare och främja en mer hållbar framtid. Fröpåsarna säljs främst som odlingskit innehållande tre olika frösorter i en unik förpackning, och sortimentet anpassas efter säsong. Genom vårt arbete strävar vi efter att sprida medvetenhet om hållbar utveckling och engagera människor i alla åldrar. Ett stort tack till vår UF-rådgivare, Carolina Lindeblad på Naturskolan i Lund, för värdefulla råd och tips. Följ gärna vår resa på sociala medier! Ni når oss också på email: ekogardenuf@gmail.com.

Lärarhandledning för skolträdgården

Ta del av denna lärarhandledning/ skolträdgårdsguide som ger dig inspiration och vägledning för hur du kan lägga upp din utomhusundervisning, med allt från undervisningsupplägg i olika skolämnen till odling på skolschemat för ämnesintegrerat lärande. Handledningen är framtagen av Odlarföreningen Små Frön i Broddetorp tillsammans med konsult Anders Stålhand, inom projektet “Skolträdgård, närmiljö och lokalsamhälle.

Odla och lär: Lärarhandledning för skolträdgården

Illustration av barn som odlar.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.

Skicka till: naturskolan@lund.se

Läs mer om Naturskolan

Uppdaterad:

Dela sidan: