Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Sommarjobb i vård och omsorg - en språngbräda in i arbetslivet

Sommaren efter studenten tillbringade Jakob Sjöqvist med sommarjobb på ett boende för personer med funktionsnedsättningar i Lunds centrum. Och han trivdes så bra att han fortfarande jobbar kvar. "Det är ett väldigt roligt jobb", säger han.

En ung kille står på en balkong. Han har på sig en grå pikétröja med Lunds kommuns logotyp.

Efter gymnasiet kände Jakob Sjöqvist att han ville jobba ett år för att fundera på framtiden. Men det är inte så lätt att komma in på arbetsmarknaden och han började därför med att söka sommarjobb.
– Min starka sida är att jag är social och jag skulle inte trivas på till exempel ett lager. Så jag sökte både äldreomsorg och LSS och fick jobb på det här boendet.

Bra introduktion

Sommarjobbet inleddes med fyra dagar då han fick gå bredvid erfaren personal och lära sig jobbet. Han menar själv att han fick lära sig det han behövde kunna.
– Men när jag skulle börja jobba själv var det nervöst, man har ett stort ansvar och en del boende behöver mycket hjälp. Men så länge man tar det lugnt så går det bra. Jag fick väldigt bra kontakt med de boende och kände att jag kunde vara ett bra stöd för dem.

Utvecklande och socialt

När sommaren tog slut fortsatte Jakob att jobba deltid på boendet. Resten av sin tid lägger han på basket, både som spelare och som tränare för ett lag med 12-åringar. Framöver har han planer på att börja plugga, kanske psykologi.
– Jag skulle absolut rekommendera andra att söka sommarjobb inom vård och omsorg. Det är ett väldigt roligt jobb: utvecklande, socialt och man får lära sig att hantera många olika situationer.
En annan som sommarjobbat inom omsorgen är Veronika Salehy. Hon bor inte i Lund utan pluggar på annan ort men har släkt här och passade på att umgås med dem under sommaren. Även hon jobbade på ett boende för personer med funktionsnedsättning.
– Mina arbetsuppgifter handlade om att stötta brukarna i deras vardag, hitta på aktiviteter med dem, laga mat, städa och ge medicin. Jag trivdes jättebra, det bästa var känslan av att jag gjorde nytta i andra människors liv. Om något var svårt fanns alltid kollegor som stöd, jag var aldrig själv och det kändes tryggt.

Fortsätter jobba vid sidan av studierna

Tack vare erfarenheten från sommarjobbet har Veronika nu fått extrajobb som personlig assistent vid sidan av studierna.
– Det underlättade mycket att jag hade den erfarenheten. Att sommarjobba i vård och omsorg är ett jättebra första steg för att skaffa sig erfarenhet om man inte har jobbat tidigare.

Sommarjobba i Lunds kommun


Uppdaterad:

Dela sidan: