Länk till startsidan
Ett hus i en park med träd i höstfärger.

Naturskolans Nyhetsbrev December

December 2023

Reningsverksdammarna och Höjeådalen

Nedströms Höje å från Källby, efter järnvägsbron, ligger reningsverksdammarna. Dammarna ingår i Höjeådalens naturreservat som bildades 2021. Ån anas bara, då den försvinner i vegetationen och dammarna tar all uppmärksamhet. Naturen runt dammarna har ett rikt djur- och växtliv. Området är ett uppskattat rekreationsområde.

Gå till uteklassrum Reningsverksdammarna - Höjeådalen

Reningsdamm och en person som promenerar.

Kursprogram för 2024

I nyhetsbrevet i januari kommer vi att presentera 2024 års fortbildningar så håll utkik!

Samma plats ur olika vinklar kan ge helt olika känsla

Förskolan Fågel Blå nappade på erbjudandet om en gårdsvandring för att tillsammans med en arkitekt utforska, förstå och utveckla sin förskolegård. Under en förmiddag berättade en grupp barn om sin favoritplats på gården, ritade in den på en karta och ledde gruppen till platsen för att resonera med sina kompisar varför de gillade just denna plats. Ibland var de överens, men det fanns också platser de tyckte lite olika om. Att en plats kan upplevas olika blev då tydligt för både barnen och för oss vuxna. När vi hade besökt favoritplatserna diskuterade vi om det fanns platser på gården som barnen absolut inte gillade. Glädjande var att sådana platser enligt barnen inte fanns. Personalen hade någon enstaka sådan plats som de fick visa oss men barnen höll inte med om argumenten som fördes fram varför platsen var tråkig, vilket blev ytterligare bevis för att vi upplever platser olika.

Genom gårdsvandringen fick barnen möjlighet att se sin omgivning med nya ögon och utifrån deras olika sätt att se samma plats började ett arbete kring att utveckla gården.

Vill du göra en gårdsvandring med din barngrupp/elever? Kontakta oss på naturskolan@lund.se

Två bilder som visar öppna ytor, sittplatser och eldstad på förskola.

Orienteringsmöte kring balanserad risk

Under många år har Naturskolan i Lund tillsammans med andra kommuner och organisationer både nationellt och internationellt, arbetat med frågor kring rädsla för risker och balanserad risk för barn och unga. Den 4 december hade vi bjudit in till ett första orienteringsmöte tillsammans med statliga verk och andra intresserade organisationer kring frågorna. Vi träffade bland andra Skolverket, Folkhälsomyndigheten, Generation Pep, Boverket och Naturvårdsverket. Vi som hade bjudit in till mötet har under ett par års tid funderat över hur man kan förändra inställningen till dessa frågor. Hur kan vi stärka rätten för barn och unga att få lov att hantera risker i sitt dagliga liv. Vår ambition med mötet var att visa på vikten av att alla barn och unga ska få lov att träna sig i att hantera risker, känna att de klarar av utmaningar i livet. Livet är fullt av risker och får man inte träna sig i och lära sig hantera dessa så blir det svårt att hantera livet. Under mötet hade vi givande diskussioner och reflektioner kring vad risk och fara är, hur det kommer sig att vi har blivit så mycket räddare i samhället och vad denna rädsla gör med barn och vuxna. Vår förhoppning är att detta första möte ska leda till fler möten och i förlängningen också till en förändrad syn på risktagande och tillåtande agerande i samhället.

En bild på en datorskärm som visar små ansikten på ett digitalt möte.

God Jul och Gott Nytt År!

Vi på Naturskolan tackar alla för ett fint år och hoppas att vi ses igen under nästa år.

Anna E, Anna R, Carolina, Erik, Eva & Lina

En bild på frukt på träd med snötäcke.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.

Skicka till: naturskolan@lund.se

Läs mer om Naturskolan

Uppdaterad:

Dela sidan: